用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 神幼vs卷幼
樓主: qq6a
go

神幼vs卷幼  

回覆 siuta 的帖子

國際學校是另一個類別的討論

12246 發表於 20-12-11 11:51
Gsis 係邊一間?

deleted

kimlam953 發表於 20-11-30 10:13
SC幾時變左神校?

SC每年收到700人,唔好諗住讀完就直升神小學...

幼稚園來講,SC應該全港頭位,每年大量人男女拔、聖保羅男女、英華、三私一直...

以入讀名小神小人數計,無其他幼稚園能及,SC出嚟嘅小朋友英文和轉數明顯高一班,有D小學更只側重收SC例如禮賢個D。

siuta 發表於 20-12-11 11:28
GSIS 呢?GSIS唔神?

咁CIS 應該仲神喎

黃大力 發表於 20-12-13 12:55
幼稚園來講,SC應該全港頭位,每年大量人男女拔、聖保羅男女、英華、三私一直...

以入讀名小神小人數計, ...

Sc入男女拔spcc嘅比率絕對少過上面說的一些神校
Sc一年收近700人。分母係全港頭位就應該無錯嘅

回覆 a_c2612 的帖子

心水清

a_c2612 發表於 20-12-13 18:50
Sc入男女拔spcc嘅比率絕對少過上面說的一些神校
Sc一年收近500人。分母係全港頭位就應該無錯嘅
...

男女拔分別幾十個,英華幾十個,其他神校都係橫掃

黃大力 發表於 20-12-13 19:20

Absolute value定係percentage 具參考性d都因人而異嘅

我就覺得3-5%分別入dgs dbs spcc唔算係好多

回覆 chan123123 的帖子

deleted

a_c2612 發表於 20-12-13 20:07
Absolute value定係percentage 具參考性d都因人而異嘅

我就覺得3-5%分別入dgs dbs spcc唔算係好 ...

每間神校5%加起就好得人驚
Cckg個D獨沽一味

黃大力 發表於 20-12-13 20:53
每間神校5%加起就好得人驚
Cckg個D獨沽一味
其實得dbs係5%. Dgs spcc極其量都係3%. 加埋有11%.
Skh bh cckg 係講緊30%以上

黃大力 發表於 20-12-13 19:20

間間名小SC都掃幾十個,還未計skh, cckg個幾十個入男女拔嘅,淨下啲位先不計卷幼,KV,LH其他名幼每間得幾個入?

Diversifyedu 發表於 20-12-13 21:53
間間名小SC都掃幾十個,還未計skh, cckg個幾十個入男女拔嘅,淨下啲位先不計卷幼,KV,LH其他名幼每間得幾 ...
小學百五人,SC掃你30,仲有120,當然仲有其他名幼,學之園、維記各有各搶

a_c2612 發表於 20-12-13 21:01
其實得dbs係5%. Dgs spcc極其量都係3%. 加埋有11%.
Skh bh cckg 係講緊30%以上
SC講緊的每年幾百人入神校名校,cckg有冇30人入到神校?而且個d教會或者好多其他關系入,SC個個靠自已實力打入去

黃大力 發表於 20-12-13 22:19
SC講緊的每年幾百人入神校名校,cckg有冇30人入到神校?而且個d教會或者好多其他關系入,SC個個靠自已實力 ...
Sc個個都係n無,無人係old boys old girls對吧

a_c2612 發表於 20-12-13 22:57
Sc個個都係n無,無人係old boys old girls對吧

Old boys不可以世襲

黃大力 發表於 20-12-13 22:19
SC講緊的每年幾百人入神校名校,cckg有冇30人入到神校?而且個d教會或者好多其他關系入,SC個個靠自已實力 ...

吹大左,聖公會樓下的三間,SC每年講緊升一成左右五六十個,其中DBS居多。分開計,
入讀SPCC的人數,只有BH或者SKH一半到,同LH差唔多
入讀DGS的人數,得CCKG一半,同BH,SKH,LH都差唔多,甚至沒比聖心多幾個,

但係其他學校講緊180人一年到,而SC係600人,多三倍都不止(數字來自坊間傳説,不要問汁)

快樂火雞 發表於 20-12-14 09:45
吹大左,聖公會樓下的三間,SC每年講緊升一成左右五六十個,其中DBS居多。分開計,
入讀SPCC的人數,只有B ...
講左,CCKG入來入去講緊一間神校,當然比例都高但SC係全掃全攻,間間神校名校都入一批
講真,就算DBS都唔係好多父母杯茶,DSE唔係特別標青又貴又要靠自律,選擇多戰線闊平均競爭力高先係SC強勢。
好多神校名校內,SC可以自組一班,你就知成班SC仔女出到來掃個種氣勢
當然也有人白手無offer,人多了自然也有運氣欠佳的。

黃大力 發表於 20-12-14 11:39
講左,CCKG入來入去講緊一間神校,當然比例都高但SC係全掃全攻,間間神校名校都入一批
講真,就算DBS都唔係 ...
無非SC人多,600人升小,大部分直私都會見到。
CCKG80人,二三十人去了拔萃之後,剩下一大批大抽獎去名津,就沒多少人去你講的那些不太神的神校了。

SKH,BH都在港島,同樣都少選九龍那邊的直私

所以你要話知名直私多SC學生,但要吹這麽大,我是不信的。
家長谷都好明顯,SC去龍校的多,去SKH CCKG ESF很常見,相反選擇的基本沒有

快樂火雞 發表於 20-12-14 11:57
無非SC人多,600人升小,大部分直私都會見到。
CCKG80人,二三十人去了拔萃之後,剩下一大批大抽獎去名津, ...
似乎你都幾自相矛盾,一方面話SC人多,一方面又話因人多收得多,但又話吹大咁點答你?人多收得多,唔叫大叫小?