用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 神幼vs卷幼
樓主: qq6a
go

神幼vs卷幼   [複製鏈接]

MrsPerthLiu 發表於 20-12-2 11:52
唔好玩啦,津校私校家長group講嘅嘢都唔同啦
想問家長group 講D咩同小朋友視野有咩關係?

Bbcondom 發表於 20-12-2 16:11

可能冇關又可能有關

我覺得有關

我小朋友讀過一年劵幼(K1),宜家讀緊私幼(超大B的K1 & K2)

劵幼家長係會比較無咁緊張,一來劵幼程度本來就淺D,
如果只打算跟上劵幼進度,本身唔太難,家長會比較輕鬆,唔洗跟得太貼

但係私校程度會深過劵,我小朋友讀過兩次K1最清楚不過,
(我之前間劵係區內學術上已經係比較好果隻)

私校家長會緊張少少,例如會講下今日小朋友學識左D mud,
家長要跟上學校進度係要出力配合學校(如果想超前就要出大大力)
所以如果以跟住學校進度黎講(超前果D唔講),私校小朋友個學識上係會多d

不過自己學校都有d唔太理的家長ge
(結果跟唔到進度老師打電話俾個別家長要幫幫小朋友)

快樂火雞 發表於 20-12-2 14:25
回覆 MrsPerthLiu 的帖子

21年聖瑪加利大同真光都會轉津校

堅真轉,坑真無轉

MrsPerthLiu 發表於 20-12-2 11:52
唔好玩啦,津校私校家長group講嘅嘢都唔同啦

唔能夠以偏概全,但的確私校會揀家長,我哋會揀學校換言之近價值觀嘅家長老師可以結集,但津校就只可以如社會嘅縮影,咩人都有,要靠自己好好栽培,免得誤入歧途。

雖然或者只適用中小學,的確入私立直資小學多啲會係較有要求嘅家長,這通常會由私立嘅幼稚園來多啲。

Bbcondom 發表於 20-12-2 16:11

deleted

qq6a 發表於 20-11-29 20:54
多謝你呀,長知識了  其實都只係想搵啲jm支持自己唸法,我唔想囝是是旦旦讀樓下嗰間
...

同路人(emoji)

回覆樓主:

SC難入呀

回覆 快樂火雞 的帖子

真光website無講,請問消息來源?

MrsPerthLiu 發表於 20-11-30 22:21
我係你嘅話,我會轉校囉

讀名幼除咗學術、課程外,正如樓上有家長所講,家長/同學群會唔同,視野會闊啲

無錯,朋友正正是由地區卷幼轉SC, 話2者的家長群有很大分別,卷幼的家長講的大多係‘C9' topics, 日常吹水,SC的家長group通常用英文,研究學校教左咩,上咩外補或興趣班,感覺好多家長都係專業人士,而且家庭資源較豐富。

sallynsh 發表於 20-12-3 09:27
回覆 快樂火雞 的帖子

真光website無講,請問消息來源?

堅真網頁 最新消息

http://www.truelightk-c.edu.hk/m01_latest_notice_page01.php

參與「幼稚園教育計劃」

本校2021-2022年度參與「幼稚園教育計劃」

有幸孩子能讀出名女卷幼K1。之後成功考入神幼CCKG K2,所以有點個人感想。
我們絕對冇後悔轉校。功課量多D. 中英文都有讀寫。但係孩子仍然可以很開心。 卷幼相對程度比較淺,是happy School。老師都好有愛心,我囡囡都好唔捨得。  但我們不夠分抽原本的名女小。 必須考私小,所以一定要離開。

家長們可以諗吓自己想要什麼。

回覆 chan123123 的帖子

聖公會每年都差不多有40人升讀聖保羅男女小學,除咗寶山外,無其他學校會有咁多畢業生入神校小學...

近排因為幫小朋友搵學校,睇多左唔同group, 有的覺得有的學校之所以受歡迎,大多數係因為升少成績好,而成績好係因為家長配合學校,而家長配合原因一部份因為學校環境、風氣,而亦因為咁,學生成績會好左。成績好左就更多人報,成為一個循環。但重點係家長。需要比小朋友更努力,而往往呢樣就係分別所在。

因為呢黎時間幫小朋友報學校,拍片,面試。fail過唔少學校,打聽過其他成功例子,覺得輸既唔只係細b,家長表現都係原因之一

莫失莫忘 發表於 20-11-30 13:50
麻麻地同意聖公會係神幼...

神幼:寶山、cckg
名幼:sc、LH 、kv、skh
靚龍:spk、gh

神幼:寶山,SKH,CCKG
名幼:SC,LH,KV,VIC,KM
名半龍幼:SPK,SH,GH,TL,MS,PC,St Clare,RC,宣道

寳山係關係人士大本營,入得去的非富則貴。同CCKG/SKH不是同一level
至於SKH和CCKG其實係同一個level的,只係CCKG收的人少,關係人士比例高,SKH收的人多關係人士比例低。這些學校神,係因爲本身可以視爲相關小學的first round interview。

如果無關係人士,其實SKH好過CCKG,一來SKH多位易入,二來SKH係聖公會名下幼稚園中的旗艦,入唔到神校,去聖公會樓下的其他小學都易好多,而CCKG更多係靠校長關係,分分鐘轉人就沒了關係

12246 發表於 20-12-11 08:04
神幼:寶山,SKH,CCKG
名幼:SC,LH,KV,VIC,KM
名半龍幼:SPK,SH,GH,TL,MS,PC,St Clare,RC,宣 ...

deleted

siuta 發表於 20-12-11 11:28
GSIS 呢?GSIS唔神?

Gsis 係邊一間?
‹ 上一主題|下一主題