用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 Any international school( 插高中課程)
go

[中學] Any international school( 插高中課程) [複製鏈接]

Any comments in these following school:
1. 康樂園國際學校 ( ICHK )
2. 沙頭角國際學校 ( ICHK )
3. ICS( 石門 )
4. Kingston  international school
5. Shatin College
6. kings college V
本人女兒想由傳统中學插入國際學校高中課程, 英文應可應付到但主要希望校風一定要好好,  Any comparsion and suggestion ??
   0    0    0    0

ICHK hong lok yuen is kindergarten and primary school

s20121058 發表於 20-11-29 15:32
Any comments in these following school:
1. 康樂園國際學校 ( ICHK )
2. 沙頭角國際學校 ( ICHK )

Kingston冇中學的

Shatin college 或ICS似是你杯茶,不過請選擇IBDP 或AP課程。
沙田英基一直是本地高中家長的大路選擇,成績好、多香港人。

回覆 s20121058 的帖子

ICS 學生純樸,同學間冇乜競爭,老師對學生亦師亦友,愛錫他們,middle school (G6-8) 嚴𧫴,對學生紀律要求高,high school (G9-12) 靠學生自律,需兼顧學業、活動和服務工作。畢業生主要往美國、英國、加拿大升學,也有留港,視乎學生背景。
由於是美制,GPA 計算G9-12四年的成績,最好G9前插班,要有心理準備bible是每年的必修科。

校風好唔好一件事,學制或是否出國升學及預計那國升學也同樣重要...

請問ESF高中先插班機會大不大?想下學年插入KGV或Sha Tin College讀兩年IB DP

bon_bon 發表於 21-1-25 00:04
請問ESF高中先插班機會大不大?想下學年插入KGV或Sha Tin College讀兩年IB DP
高中通常較多位,因為多人走去外國。

回覆樓主:

有前輩推薦過李寶椿LPCUWC, 成間學校只有兩年高中,好受傳統名校生歡迎。

回覆 shirleyfcl 的帖子

呢呢間已經報咗名,農曆年後 final interview。但競爭實在太大,沒有什麼把握,所以想找其他的 IB 學校

GSIS or SIS

bon_bon 發表於 21-1-30 16:56

呢呢間已經報咗名,農曆年後 final interview。但競爭實在太大,沒有什麼把握,所 ...

UWC近來比較少人提,完咗 interview分享下 。請問去到 Challenge day, 就會有入到Final interview?

聽阿女講在 Challenge Day 同佢同 group 的都有得 final interview, 不過不知道是否所有 group 都係咁

回覆樓主:

@ bon_bon 預祝成功,多個選擇。

ckmammy 發表於 21-1-25 10:59
高中通常較多位,因為多人走去外國。

以往啲人IS yr 9+, 本地F3+就去外國,但今年去外地又未走到,IS會唔會少咗人退學?但LS高中就多咗人申請IS?

思澄爸爸 發表於 21-2-3 16:37
以往啲人IS yr 9+, 本地F3+就去外國,但今年去外地又未走到,IS會唔會少咗人退學?但LS高中就多咗人申請IS ...
有心走既人點都會走,遲咗走再等一年又未必入到。今年身邊都有唔少朋友話準備走,小學/中學都有。到最後走唔走到係另一個問題。不過香港 IS 高中一向都較多位。就算 Esf 以往學期中高年级都有位入。

回覆 ckmammy 的帖子

請請問如果 email 去 ESF 學校問 waiting list 有幾長,佢哋會唔會答你?

shirleyfcl 發表於 21-2-3 13:53
@ bon_bon 預祝成功,多個選擇。
多謝!

bon_bon 發表於 21-2-4 07:59

請請問如果 email 去 ESF 學校問 waiting list 有幾長,佢哋會唔會答你? ...
你可以 email 問。過往 ESF web site  都會post 哂所有分校各级别既有位狀況,但早幾個月前唔知咩原因册除咗。我估會唔會係今年特别多位所以佢唔想寫出黎 (純粹個人猜測)

bon_bon 發表於 21-2-4 07:59

請請問如果 email 去 ESF 學校問 waiting list 有幾長,佢哋會唔會答你? ...

每間ESF staff做法可能唔同,都可能比個約莫。
‹ 上一主題|下一主題