用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中四選科 心態
go

中四選科 心態

我唸正常選科都係以最容易考取好成績入U 為其中主要原因之一
有冇些。。。
DSE 極少人考仍去揀,明知難讀或者用大大量時間都去揀,為鐘意不論其它要素,只為讀書而讀,不為考試去揀科
會吾會好傻同冒險

取平衡點。中三去選科,高中仍會存在變數。為中三嘅高分但又興趣不大,高中又未必讀得好。為興趣而選難讀啲嘅科,人哋低分又不等於你無能力讀好佢~~~

回覆樓主:

吾知是不是這一兩年香港情況,思考好多,有時唸一般人易拎分 econ, bags, geog... 會係幾悶科,讀書為了迎合取分,只要強讀,點都差不了。中學生涯話過就過,年幾以來冇活動,冇交流,只為考成績,佢地会有思考,会憂慮,想安安全全还是挑戰難度,而且冒險
妹妹豬 齊來做個好朋友)

zitaeric 發表於 20-11-29 13:31
有冇些。。。
DSE 極少人考仍去揀,明知難讀或 ...
真正既興趣是什麼中三未必知道,可以推遲為興趣而讀。

高中選科會綜合考慮,大學讀完一個DEGREE後,可以為興趣再讀第2個DEGREE,

聽過一個CASE, 大學讀完精算後,再讀中意既PHY,畢業後出返來做野,唔關精算事也唔關PHY事。

回覆樓主:

有時想,如果起佢地年齡求知慾最旺盛時,只為求分數及着眼彈丸之地去讀書其實頗浪費

zitaeric 發表於 20-11-29 13:55
吾知是不是這一兩年香港情況,思考好多,有時唸一般人易拎分 econ, bags, geog... 會係幾悶科,讀書為了迎 ...

昜拎分,強讀點都差不了,又唔等於讀得好。當然,要視乎小朋友想達到什麼程度,所以話無絕對。難讀,又唔等於你小朋友會係極優一族~~~

mcl203 發表於 20-11-29 14:17
昜拎分,強讀點都差不了,又唔等於讀得好。當然,要視乎小朋友想達到什麼程度,所以話無絕對。難讀,又唔 ...

對~ 就係因為吾係 最top那羣組,所以喺其中一個煩惱

zitaeric 發表於 20-11-29 14:25
對~ 就係因為吾係 最top那羣組,所以喺其中一個煩惱

如果小朋友初步已有升學目標/心儀學系,可能已經反映佢已有興趣科目,再評估佢嘅現有狀況或能力,或許可以有助決定~~~

zitaeric 發表於 20-11-29 13:31
有冇些。。。
DSE 極少人考仍去揀,明知難讀或 ...

為咗易取分而選擇未必喜歡的選修科,我以前有問過阿女,阿女話班上係真係有些同學會咁"現實",但有些人到咗真正讀緊的時候又發現不是想像中易取分,就咁就"伏"响嗰樹,不過,阿女話大部份同學都係以"喜歡"為主要選擇想讀的選修科。

我女啲同學唔少係父母 dictate 揀 chem bio/ chem phy, 讀文商嘅就自己揀多。

zitaeric 發表於 20-11-29 13:55
吾知是不是這一兩年香港情況,思考好多,有時唸一般人易拎分 econ, bags, geog... 會係幾悶科,讀書為了迎 ...
好好的反思。如果小朋友有明確的喜好和將來的方向,我自己會支持佢揀喜歡/幫到將來大學的科目。因為目標明確的話,學習有動力,分數也不會太差。
而且DSE可以揀3科elective, 其中一科由佢去試,還有兩科就要平衡分數和興趣。而且出年通識減課時,更加多了時間去準備其他科目。

回覆樓主:

暫時喜愛,Eng Lit, Phy, history

YolandaTam 發表於 20-11-29 16:29
我女啲同學唔少係父母 dictate 揀 chem bio/ chem phy, 讀文商嘅就自己揀多。

我剛聽到有間中學chem 開3班, Bio, physic各一班
我諗選讀乜科,學生有時都好被動。有哋學校中三沒有商科讀,呢啲又好明顯學校主導。如果學生連商科都無接觸過,你估中四修讀商科的又會係邊個的選擇?

zitaeric 發表於 20-11-29 17:20

会揀理M2吧~

bbc2018 發表於 20-11-29 18:06
我剛聽到有間中學chem 開3班, Bio, physic各一班
我諗選讀乜科,家長有時都好被動。有哋學校中三有沒有商科 ...

呢啲學校又唔同⋯⋯
我哋中三文理商都有得讀,我女亦因此知自己唔太搞得掂 BAFs 啲格式。

宜在興趣方面,自己能力和將來目標做出適合的選擇!

zitaeric 發表於 20-11-29 17:20
將來打算讀咩科?如果都配合到,就揀。

IloveJJ 發表於 20-11-29 21:07
其實第三科係咪好多人最後會drop既呢?

都係,所以腦交戰,有難度
佢三科都鐘意,暫時算幾好成績,但高中又好吾同

b3410 發表於 20-11-29 20:55
將來打算讀咩科?如果都配合到,就揀。

問過佢,一定吾会係醫療方面。
考完 DSE 可能会去外國升學,好好笑,以前唸過藥劑,做法官,賣報紙,做阿媽,即係冇咩方向