用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中四選科 心態
樓主: zitaeric
go

中四選科 心態

回覆樓主:

我覺得 Eng Lit 最好,真係好幫助到英文科,就算太頂吾順讀一年drop佐去,嗰一年都得益不少,有人会話同街外補英文差吾多,会有吾同,eng lit 起学校喺密集式去睇去寫,學校又教得好,真係可以學到好多生字。閱讀,寫野方面都幫到埋其它科。可能好多人以為讀親英文都一定勁先好讀,但如果中上,真係一科很不錯科目,只是dse路上,街外好少支緩,例如補课,参考書之類。phy chem 都有趣,history 佢有太多成功感,所以自然然而鐘意。佢將來做咩,因為女仔,我都覺得冇咩所謂,不過不失就ok, 想佢出去盡量睇吓這個世界,健康自由開心就好好
妹妹豬 齊來做個好朋友)

zitaeric 發表於 20-11-29 21:41
問過佢,一定吾会係醫療方面。
考完 DSE 可能会去外國升學,好好笑,以前唸過藥劑,做法官,賣報紙,做阿 ...

如果咁樣,佢有back up, 要求又唔高,又有能力,當然可以興趣行先,讀吓讀吓自自然然會有自己方向。
如果想外國留學,注重多些英語方面更加好。我亦一向覺得英語程度高,其他科亦會好大得益,對將來工作亦會有幫助。其實可以以平常心繼續讀下去,目光可放長遠些!

bbc2018 發表於 20-11-29 22:17
如果咁樣,佢有back up, 要求又唔高,又有能力,當然可以興趣行先,讀吓讀吓自自然然會有自己方向。
如果 ...

我都係咁唸

zitaeric 發表於 20-11-29 21:41
問過佢,一定吾会係醫療方面。
考完 DSE 可能会去外國升學,好好笑,以前唸過藥劑,做法官,賣報紙,做阿 ...
唔使醫療,我覺得呢個組合冇問題喎。

zitaeric 發表於 20-11-29 22:34
我都係咁唸

外國大學選科更有彈性,有唔少double degree, 亦有「冷」門學科如航天科技,博物館學等.......
有個朋友個仔去英國修history, 現在大學教書。

亦有人去美國讀first degree, 才修law.

最近有個澳洲讀完商科,現在在南澳讀緊機師課程,疫情期間,佢哋照樣有飛行課程,自己再加時練習

選擇多的是!!

回覆樓主:

傾吓講吓,感覺冇咁迷,多谢  

zitaeric 發表於 20-11-30 09:44
傾吓講吓,感覺冇咁迷,多谢
我女都係今年要選科, 岩岩11月尾交左初選比老師, 老師會比意見佢地.... 依家佢地都有主見, 我只係同佢講我既分析, 最終都係佢自己去揀左讀邊科...

IloveJJ 發表於 20-11-30 11:25
去英國修History, 係第一個degree嗎?定master/doctor?
佢由degree讀到Dr. 佢中學時已經知自己對history 有好大興趣

bbc2018 發表於 20-11-30 13:40
佢由degree讀到Dr. 佢中學時已經知自己對history 有好大興趣

好到極。好清楚自己想要的,而且亦做到。

IloveJJ 發表於 20-11-30 13:46
全部都在英國讀嗎?
是呀!

到,明知難佢都係揀phy, chen, bio +M2,我勸佢揀科Econ,唔駛咁辛苦,DSE係求高分,沒計,最终佢都係自己話事,唯有望佢自己負責,讀好呢

醒目開學勳章

中一中二 睇到 中史 西史 分數特別高,其他科普普通通,是否代表係文科人?

學校選修只有X2 ,阿女 打算修中史 中國文學,請問會比較辛苦嗎?
(冇經驗,請指教)

我會叫小朋友盡量揀用英文讀的科目 (因為用中文讀的科目, 英國的大學未必count你), 亦盡量揀三個選修科.  

世事難料, 不想封了他將來的出國之門.  

conniecheung 發表於 20-11-30 22:47
中一中二 睇到 中史 西史 分數特別高,其他科普普通通,是否代表係文科人?

學校選修只有X2 ,阿女 打算修 ...

又吾一定,中一二某科成績好同差,都有好多個別因素,例如,用咩語文教,自己本身語文水準,老師安排,教法,自已付出幾多,好多人為因素。我自已覺得F.1係難,要好多適應摸索,F.2最舒服。吾好咁快介定佢只係文人。學校都係用中文教西史? 仲有一年睇吓,中三會多佐科,試吓揀科用英文做教學語言,睇吓努力之下有冇好一些成績。只揀中史同中國文學,條路比較狹窄。中國文學我中學時考過,雖然好耐以前,但應該都吾会點變,高中期間幾乎日日背默,吾係短短那些,記得出師表分三次背默,真係背到呕,文學讀嘅野好多好多,亦吾容易攞高分,千其吾好以為吾係英文教就好容易,無論中國/英國文學,考得5*成績都係好難。
可以再向老師瞭解吓心水科目,大學出路係点,中史中Lit dse 範圍有嘜,多認識容易辨清方向。

jaycee_mami 發表於 20-12-1 10:51
我會叫小朋友盡量揀用英文讀的科目 (因為用中文讀的科目, 英國的大學未必count你), 亦盡量揀三個選修科.  
...
好奇請教:依家DSE證書會否列出應考科目用中文定英文?

nillnill 發表於 20-12-1 14:31
好奇請教:依家DSE證書會否列出應考科目用中文定英文?

不會列中定英文作答,但當面試時一試就一清二楚。

回覆樓主:

分享少少,我仔中學是傳統男校,DSE成績數理最強,尖子通常Phy/Chem/Bio M2. 每年有20 多人讀醫科。
中三下學期,他本來選Phy/Bio/M1/Econ, 後來改成Phy/Econ/BA/M1. 因為對Science 興趣不大,F.6 drop 了Phy.
作為家長,只有支持,選他喜歡的科!