用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 NET老師唔再上門,請給意見
go

NET老師唔再上門,請給意見 [複製鏈接]

自己住沙田,英文補習老師已經跟了小朋友三年,上門的。但老師其實住北角,佢下年開始唔再上門。我真係超唔想轉NET老師因為佢真係教得好好,小朋友英文好咗好多,最重要係對講讀英文嘅能力信心都多了。跟咗佢3年,佢一次遲到早退都冇。佢北角有center, 我可以星期六日過海去但係又驚自己懶,婆婆都住北角,其實每星期過海都無所謂,請大家給我意見。我應該去北角補英文or 轉老師?
   4    0    0    0

北角補順便探婆婆

回覆樓主:

過海上堂,順便探婆婆。

好老師唔易搵,轉都得,但除非有熟人介紹,否則成功率一半半。

想問下北角邊間center

多多宝 發表於 20-11-29 14:45
想問下北角邊間center

其實唔係center,係一個studio 比佢教D 學生。

Jane1983 發表於 20-11-29 13:59
過海上堂,順便探婆婆。

好老師唔易搵,轉都得,但除非有熟人介紹,否則成功率一半半。

好老師私補真係超超超超難,我中文已經放棄中,唔係遲到就話病咗嚟唔到,責任感係零

Jane1983    發表於 20-11-29 20:16

回覆 damn 的帖子

沙田至北角的確不方便. (80 min one way?)
我建議嘗試尋找替代方案。或者看看您是否可以參加更長的時間 (eg 2 hrs),或者您支付導師的travel time

notcool 發表於 20-11-29 16:43
回覆 damn 的帖子

沙田至北角的確不方便. (80 min one way?)

其實about 40-50分鐘 one way !
老師堅持面授,我都尊重佢因為見到面真係好D,特別學語言。其實我兩個小朋友上private, 所以如果去,每次都會去補兩個鐘的。

May I know which studio ?

除非你地真係得閒得濟想搵kill time 嘅野做,我情願加錢都唔會由沙田去北角補習,時間比金錢可貴,講緊係一個小學生加一個大人陪坐車陪等上堂的時間

轉zoom ?

回覆樓主:

好嘅一定keep住, 我孩子當年幼稚園至小學嘅時候, 我一星期幾日帶佢去唔同地方學嘢, 其中一日仲要一個人等佢三個鐘, 但係嗰幾年佢真係學咗好多嘢,我一啲都冇後悔當時用左咁多時間精力陪佢

回覆樓主:

上zoom

轉去centre係咪平啲先?你哋搬過屋?
老師上得門就預咗個價包travel time cost,而家調轉要小朋友來回travel成兩個鐘去老師度,價錢應該唔同。

好老師雖然難求,但要每星期沙田去北角,我係大人諗起都攰,就算自己揸車去都唔想。

回覆 damn 的帖子

好既老師真係好難搵我都係轉左幾個先搵到個有耐性同好有心機教既老師
其實跟左咁多年,你可以再同老師傾下有無其他方法

ar_mak 發表於 20-11-29 13:52
同埋可以順便同婆婆去埋香港仔,食穿山窿魚蛋河,我食過好好食喎!

PS:如果跟左3年,間中用下視像其實 ...
謝記山窿魚蛋河? 執咗8年喇喎睇你個留言我以為幾年前留言

longlokma 發表於 20-11-30 17:09
好嘅一定keep住, 我孩子當年幼稚園至小學嘅時候, 我一星期幾日帶佢去唔同地方學嘢, 其中一日仲要一個人 ...

係呀!我哋而家每星期六早上9:00-11:00上堂,之後探婆婆同埋食飯後就返沙田,其實都ok。好老師太難搵,我諗都係會繼續keep 住跟依個老師(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

damn 發表於 20-11-29 13:07
自己住沙田,英文補習老師已經跟了小朋友三年,上門的。但老師其實住北角,佢下年開始唔再上門。我真係超唔 ...

我仔之前也是教了好多年的Net teacher上門,650元一小時,疫情下停過,轉了台灣平台網課上幾個平價外籍老師,有14.5港元,29.5港元,60幾港元(新老師推廣價)及約一百元港元的老師,我通常買40堂可享有2年期,口音一樣咁好同時用幾個,幾個月後,上了一百幾二百堂,英文特飛猛進,連國際學校都考到,所以讀完local中文津小就去國際學校中學部讀中一,而且英文追到,上學期還可拿學業成績優異獎。所以,仔話網課又平又跟唔同老師學唔同嘢,密密上效果更佳,老師平貴同老師能力無關,14.5果個在大學教,29.5有讀緊英文PhD, 也在大學教,因為要純英或美口音,我只用英丶美丶南非老師,聽過口音才買堂,650元上門的老師雖然好,現在覺得貴,沒有用了。其實,轉下老師有乜所謂,大把好老師,不一定要面授,我仔話網上學更好,方便,效果佳。
‹ 上一主題|下一主題