用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 衛理和金文泰
go

衛理和金文泰

兩間學校比較下,邊間易入啲?小朋友屬band1組別,但1C成績,有學術朗誦,書法,藝術獎狀,有為學校服務。

Tracykalok 發表於 20-11-28 19:31
兩間學校比較下,邊間易入啲?小朋友屬band1組員,但1C成績,有學術朗誦,書法,藝術獎狀,有為學校服務。
...

如現時是6年級生,或許自行首選 聖公會鄧肇堅

直資 - 港同、聖士提反、中華基金 一試無妨

兩間學校比較下,邊間易入啲?小朋友屬band1組員,但1C成績,有學術朗誦,書法,藝術獎狀,有為學校服務。
...
1C 成績為什麼不考慮筲官或嘉諾撒?

yuenheimama 發表於 20-11-28 23:06
1C 成績為什麼不考慮筲官或嘉諾撒?

我想自行走,我怕佢呈三落返組別二。

Tracykalok 發表於 20-11-29 08:55

咁就或許自行首選 聖公會鄧肇堅

直資 - 港同、聖士提反、中華基金

機會不差

...

金係中中,衛有3班英文班,睇你小朋友中文定英文好啲,又睇你哋想讀中中定英中多啲

估計衛理機會大些,band 1生比較少人會在自行揀佢,佢又有英文班,而且衛理交通上無金文泰方便,相對又少些區外人競爭。

醒目開學勳章

yuenheimama 發表於 20-11-29 12:08
估計衛理機會大些,band 1生比較少人會在自行揀佢,佢又有英文班,而且衛理交通上無金文泰方便,相對又少些 ...
應該金仔大機會啲,好多人唔想去全中中,去衛理起碼有機會讀英文班

金文泰及衛理都是B2, 你自行揀佢,咪已經跌落B2??

bobbob 發表於 20-11-29 12:24
應該金仔大機會啲,好多人唔想去全中中,去衛理起碼有機會讀英文班

金仔都好熱門
佢中中得黎 成績唔差 屬中中的首選
自行都多人爭架

...

應該問你
你想中中 定 英中
有無位置上要求?

bobo101^*^ 發表於 20-11-29 13:45
金文泰及衛理都是B2, 你自行揀佢,咪已經跌落B2??

我唔想博,同埋仔仔級別一尾,唔想佢無乜自信,我想選返岩佢既程度。

SLHongkonger 發表於 20-11-29 13:53
應該問你
你想中中 定 英中
有無位置上要求?

就係好猶豫(emoji)唔知要中定英,佢唔想成日查字典,但佢英文考試又好過中文(emoji)

elbar 發表於 20-11-29 10:18

咁就或許自行首選 聖公會鄧肇堅

中基有報,但想緊衛理同金仔放自二保守線,心目中已有自一。

SLHongkonger 發表於 20-11-29 13:51
金仔都好熱門
佢中中得黎 成績唔差 屬中中的首選
自行都多人爭架

係,禽日去簡介會都好多人,學校要求都高,有晒佢要既野先會in 。同埋聽講都會選band1ab 既人收。band1c 都比較渺茫。

Tracykalok 發表於 20-11-29 15:14
係,禽日去簡介會都好多人,學校要求都高,有晒佢要既野先會in 。同埋聽講都會選band1ab 既人收。band1c  ...

昨天我都有去金簡介會,家長坐滿禮堂,好誇張。雖然係全中中,我都覺得唔易入.....

Tracykalok 發表於 20-11-29 15:14
係,禽日去簡介會都好多人,學校要求都高,有晒佢要既野先會in 。同埋聽講都會選band1ab 既人收。band1c  ...

我估,間間中學都意向收B1a/b,但現實係~~~

mcl203 發表於 20-11-29 15:28
我估,間間中學都意向收B1a/b,但現實係~~~

係囉,如果有band1a成績家長唔會真係選間band1C或者2A 掛

bobo101^*^ 發表於 20-11-29 15:24
昨天我都有去金簡介會,家長坐滿禮堂,好誇張。雖然係全中中,我都覺得唔易入.....
...

係兩場都爆場,感覺都好似好渺茫入到。

Tracykalok 發表於 20-11-29 15:07
就係好猶豫(emoji)唔知要中定英,佢唔想成日查字典,但佢英文考試又好過中文(emoji)
...

如果係咁 你其實應該係擇有英文班的中中
學校會依據佢的程度 決定佢係中文班定英文班
我有朋友的仔仔 中一英文班 中二去返中文班

Btw 金仔雖然係中中 但中文係比較深架
都唔係易讀 如果你仔英文比中文好
咁佢中文程度如何? 驚佢入到金仔 反而中文攪唔掂