用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 自行階段華仁喇沙聖約瑟等津校會考慮不參加呈分的學生? ...
go

自行階段華仁喇沙聖約瑟等津校會考慮不參加呈分的學生?

我仔小六,學校係一條龍唔呈分,去津中學校website睇話教育局rank order會計分,咁係咪即係冇考呈分就唔會收?有冇經驗家長俾d意見?想讀番津校慳d錢,唔該哂

回覆樓主:

https://www.edb.gov.hk/attachment/tc/edu-system/primary-secondary/spa-systems/secondary-spa/general-info/SSPA%20leaflet_2019-21_Web_TC.pdf

教育局:

資格:
■ 就讀於參加中學學位分配 辦法的小學

boyboy_mama 發表於 20-11-28 15:33
我仔小六,學校係一條龍唔呈分,去津中學校website睇話教育局rank order會計分,咁係咪即係冇考呈分就唔會收 ...

唯有試下自行首選 喇沙  

boyboy_mama 發表於 20-11-28 15:33
我仔小六,學校係一條龍唔呈分,去津中學校website睇話教育局rank order會計分,咁係咪即係冇考呈分就唔會收 ...

咁咪即係坊間啲只睇rank order係流料囉~~~

回正題,無呈分嘅小學考官津係會吃虧少少,要視乎該中學對你小學認識有幾深,和認同你哋嘅水平。又恕我直言,似乎除咗DBS和SPCS會無影嚮外,其他都會有或多或少嘅蝕底~~~

我去過 St Joe 的簡介會, 有家長在 Q&A環節問了你這個問題, 當時姓程的校長說未曾試過收不呈分的學生.

無呈分而又勁既學校,多數人只會諗起弘立書院、滬江維多利亞、聖保祿學校之類。聖保祿學校係女校,一定入唔到名男津中,考得幾叻都無用。如果係弘立、滬江考前幾名,我估你講既三間都有機會。

揾一些「全部interview」及面試分數較高的中學,冇呈分試成績一樣可以,例如喇沙、林護。SPCC亦會收沒呈分的學生,雖然是直資要交學費,但會有獎學金安排,等於唔洗學費

iceberg222 發表於 20-11-29 10:46
揾一些「全部interview」及面試分數較高的中學,冇呈分試成績一樣可以,例如喇沙、林護。SPCC亦會收沒呈分 ...

新入讀學生Spcc 好似上年已經冇左全船
不過我估報得既家長,心儀既,無船都會讀

jaycee_mami 發表於 20-11-28 20:12
我去過 St Joe 的簡介會, 有家長在 Q&A環節問了你這個問題, 當時姓程的校長說未曾試過收不呈分的學生.
...

未收過?
過去幾年,都有WKF,PKC,SMC同LHT等無呈分既小學,甚至非本地讀書學生入到DBS,SPC,QC,LSC,林護呢D頂級名校,如果若瑟仲未有呢D安排,又好似落伍咗D喎!

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

iceberg222 發表於 20-11-29 10:46
揾一些「全部interview」及面試分數較高的中學,冇呈分試成績一樣可以,例如喇沙、林護。SPCC亦會收沒呈分 ...

獎學金數目未必夠cover全年學費
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 20-11-29 18:30
未收過?
過去幾年,都有WKF,PKC,SMC同LHT等無呈分既小學,甚至非本地讀書學生入到DBS,SPC,QC,LSC, ...
特例永遠都有,如果年年考第一,而間小學又唔太差,中學總是睇一睇,有睇就有機會。但係,俾收既係各有前因,所以特例永遠唔可能係正態。

王家爸爸 發表於 20-11-30 08:28
特例永遠都有,如果年年考第一,而間小學又唔太差,中學總是睇一睇,有睇就有機會。但係,俾收既係各有前因 ...

其實係無呢類人申請過, 定係有人申請但無收過呢?

hkpapa852 發表於 20-11-30 11:20
其實係無呢類人申請過, 定係有人申請但無收過呢?
唔知,但係我比較贊成決定咗既野唔好隨便改變。既然決定讀一條龍學校,除非小朋友喺高小既時候突然連續幾年考前一兩名,否則都無太大既必要「今天的我去否定昨天的我」。

hkpapa852 發表於 20-11-29 18:30
未收過?
過去幾年,都有WKF,PKC,SMC同LHT等無呈分既小學,甚至非本地讀書學生入到DBS,SPC,QC,LSC, ...

好似,當中有3兩間都有專注體藝,未必可以作準~~~

王家爸爸 發表於 20-11-30 17:39
唔知,但係我比較贊成決定咗既野唔好隨便改變。既然決定讀一條龍學校,除非小朋友喺高小既時候突然連續幾年 ...

都有越讀越火滾想走嘅人嘅。

有冇人知道九華皇仁in 唔in 無呈分的學生呢?

73662710 發表於 20-11-30 23:31

以前在皇仁的學校網頁看過,它會參考rank order揀選200個學生面試,因那是許多年前的事,你最好在皇仁網頁查吓是否改了。

73662710 發表於 20-11-30 23:31
以前唔會考慮,或者應該講會考慮,但係無呈分即係次第最後,所以俾人截咗龍。有無改變唔知道,不過官校。。。

mcl203 發表於 20-11-30 20:56
好似,當中有3兩間都有專注體藝,未必可以作準~~~

喇沙我都幾肯定係咩小學都有可能
你淨係見佢未到交表deadline已call 1st in
未見曬1st in又已經call 2nd in
就知佢視rank order 如無物

而且在我記錄裏
收過很多來自不同一條龍學校的小學生
包括英華、王錦輝、培僑書院、蔡繼有、福建、聖瑪加利、陸慶濤、港同、dbs等等

第一年搞簡介會時
有個環節安排了一個喇小和一個非喇小的同學出來跟校監一齊介紹校園生活
非喇小那位正是來自王錦輝

你話當中有冇係特異功能生,我不排除
但應該少於一半

此外,正如hkpapa所說
有小量係來自非本地學校
也有小量係國際學校轉入
我是護書簿

當然,這類同學還有一個較進可攻退可守的途徑
就係等放榜後叩門和開學後插班
我是護書簿