用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 長沙灣基信小學YMCA -今日收到Offer
樓主: cwsmws
go

[小學] 長沙灣基信小學YMCA -今日收到Offer  

kitkitkit23456 發表於 21-12-2 11:21
好多謝你回覆呀。唔知有時間既時候可唔可以解答下其他疑問。非常感謝

另外都想請問下疫情下既安排。萬分 ...

1. 半日12:30
2. 有,在校外上
3. 9-12月,1-4月中,4月中至7月

ol_bb 發表於 21-12-2 11:42
1. 半日12:30
2. 有,在校外上
3. 9-12月,1-4月中,4月中至7月

非常清楚。唔該哂!

kitkitkit23456 發表於 21-12-2 14:15
非常清楚。唔該哂!

唔好客氣 ! 是否考慮插班?定已經有offer

ol_bb 發表於 21-12-2 14:53
唔好客氣 ! 是否考慮插班?定已經有offer

考慮插班

好可惜唔係番全日

回覆樓主:

依家得S3-6 全日,S1-2 下午Zoom
Yr 1-6 下午部份同學有zoom

ol_bb 發表於 21-12-3 13:13
依家得S3-6 全日,S1-2 下午Zoom
Yr 1-6 下午部份同學有zoom

知唔知係老師唔肯打針定咩事?

老師上半年九成打嗮,S1-S2都有通知了!

回覆 kitkitkit23456 的帖子

有呀! 讀緊Y1 ,佢好開心,而且功課1-4只有中文,因學校都注重中文課程,我小朋友是NC班,課程跟足本地,普教中,星期五就有中文及數學功課,缺點只能說校舍細,但內部優點比缺點多,我想大部分教長都會因為校舍及學費比美IS而諗諗,但作為真家長,我都會推薦大家揀,Net teachers 多,有愛心,培養閱讀興趣,好多網上Learning ,就好似佢地學校一啲訪問甘講「由小朋友自由發揮,沒有model answer」,呢啲係相比起其他香港傳統嘅學校嘅唔同,當然都要睇家長本身嘅意向係點樣, 我囡果班開學到而家都冇人退學! 可以大家再交流吓

回覆 pkjanel 的帖子

😹 係呢一下!但個囡及校長、老師都好好!
因為前一個星期同區嘅SMC CALL WAITING
係當中認識咗其他嘅家長
最特別想講嘅係IS
家長話大仔/細仔讀IS好難考到出面嘅直資
因為大部份嘅中文差
同埋家長話話課程比較淺
所以只能夠揀返IS再上
佢想細仔轉校嘅原因係因為中學學費太貴
佢哋大仔當初原來都喺基信
佢哋因為校舍嘅問題所以轉左
就算大仔話去考東涌基信都吾收
因為中文搞吾掂/都考過好多間都無人要
所以真係好睇自己日後嘅取向係乜嘢
如果諗住出外升學或者直接上中學IS
真係唔需要考慮太多中文
但係諗住入返本地直資
或者想培養佢三文兩語
基信教普通話都好
我囡本身都吾識普通話
經過3個月都算幾好
NC預左多評估、功課、錄音
😹 anyway 學費同半日上學掛勾平衡就Very Good
哈哈😆 真開心既,同埋呢間學校嘅其他家長都好
唔會話高人一等、可以互相交流、其實有小朋友就真係要培養呢啲價值觀

可以睇下同學校有關既YouTube 頻道...時光飛逝...現任校長已上任四年...之前是YMCA 中學副校長...
https://youtu.be/3Id0_vbSwh4

請問多唔多功課?

jazzb 發表於 21-12-13 23:44
請問多唔多功課?

少,每日得中文功課,星期五有Literacy and Maths, 另外有網上練習

cwsmws 發表於 21-12-12 10:04
回覆 kitkitkit23456 的帖子

有呀! 讀緊Y1 ,佢好開心,而且功課1-4只有中文,因學校都注重中文課程,我 ...

delete

我想問下關係基信, 因為佢課程係英文係英式課程, (去到IS LEVEL嗎?) 中數係本地課程 (去到LOCAL SCHOOL LEVEL嗎?), 會唔會令到學生兩頭唔到岸?

中學係東涌太遠, 升中唔會唔有其他選擇?

回覆樓主:

英文全跟英國National curriculum Key stage one two .. 中文(Native stream) 同Maths (英數)跟香港,唔會兩頭唔到岸,升中有去其他IS, DSS.

Hello,黎緊下個月插班四年級!想問有冇whatsapp group?

想請問下大家升中準則係點樣揀人? 是否都跟校外生一樣要面試?如果上唔到中學, 多數學生會去什麼中學, THANKS.

回覆樓主:

Year 5 會優先去中學interview, 有兩輪interview, group interview 加individual interview, 之後如果收到通知是waiting, Year 6   11 、12 月可以再interview ,今次跟外面申請人一齊interview,之後再出offer.上年計埋call waiting最終大約95% 有offer.其他的有出國,去其他直資、IS。

回覆 ol_bb 的帖子

多謝你回覆, 我剛幫我小朋友插班YEAR 5, 你知唔知interview會考什麼?感謝你..