用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 2020年差唔多過多, 停課多過實體返學.
go

2020年差唔多過多, 停課多過實體返學.

今年真係太深刻, 大部份時間都係停課上Zoom, 買鍊習比小朋友係屋企做多, 真係唔知呢d日子幾時完? 好似而家小朋友要學識自學. 我女女成日都問點解而家做多左exercise, 我話無辦法, 學返唔到, 靠自己做多d備課, 增進自己.

silver lining係小朋友珍惜咗可以返學,可以體育活動。亦感恩去旅行,睇吓另一個世界。以前一切都係奉旨咁。

Jane1983 發表於 20-11-28 13:01
silver lining係小朋友珍惜咗可以返學,可以體育活動。亦感恩去旅行,睇吓另一個世界。以前一切都係奉旨咁 ...

真係珍惜左返學實體上堂既時間,亦都習慣左開始用zoom上堂,其實無實體上堂真係爭左啲,所以我自己唯有買多啲佢課本出版社練習佢做,未教就自己備課做,而家多數要靠自己。

我哋學校有staff 係close contact 也要停課,唔知幾時可以返。

其實舊年一開學已經經常停課,所以已經年幾都冇正常返學了。

回覆 superwomen1 的帖子

係,有得揀當然想返學,有時唯有苦中作樂。

Jane1983 發表於 20-11-28 17:46

係,有得揀當然想返學,有時唯有苦中作樂。

你又係買練習俾小朋友做?

superwomen1 發表於 20-11-28 18:50
你又係買練習俾小朋友做?

無特別買練習,我果個初中,上online learning都ok,唔係差實體學習太遠。但我得一個,無得返學就無咗同齡人真人接觸,少咗社交。

Jane1983 發表於 20-11-28 19:21
無特別買練習,我果個初中,上online learning都ok,唔係差實體學習太遠。但我得一個,無得返學就無咗同齡 ...

初中喇?我女都中二,不過成日心散,成績晤太好,上zoom雖然坐定但始終心散,上實體專心好多。

希望疫情快d好轉,唔使再停課。

回覆樓主:

簽名被屏蔽

superwomen1 發表於 20-11-28 19:36
初中喇?我女都中二,不過成日心散,成績晤太好,上zoom雖然坐定但始終心散,上實體專心好多。
...

細女舊年上zoom我WFH,全程坐佢側邊,佢上堂,我返工,成績突飛猛進。今年初zoom,我無WFH,統測成績跌落深淵!呈二我請假坐佢隔離,系統溫習,化險為夷不過我就教到病咗

superwomen1 發表於 20-11-28 12:53
今年真係太深刻, 大部份時間都係停課上Zoom, 買鍊習比小朋友係屋企做多, 真係唔知呢d日子幾時完? 好似而家 ...

網上功課做到氣咳,無時間做練習。大果個初中仲慘,個張功課list水蛇春咁長

簽名被屏蔽

jli008 發表於 20-12-1 15:30

真係㗎,要坐響旁邊。乜都唔駛做,佢就會專心上堂。舊年zoom個個老師讃不絕口㗎,話上堂專心功課交得準時。

jli008 發表於 20-12-1 15:35
的确功课多左啲,現有时都过12点才可睡。

係咁爆瘡

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

IloveJJ 發表於 20-12-1 16:53
多功課就已經係溫習,唔駛再做練習啦!

說話唔係咁講,做練習真係睇到同鍛鍊到好多嘢。