用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 開心兩分鐘?
樓主: today20078
go

開心兩分鐘? [複製鏈接]

swytca 發表於 20-11-27 22:13
天神並未按教育局指引,英語教快一年,到高小難度更向中學靠攏。中文更似大陸教法,有看拼音寫漢字寫成語, ...

有無諗過轉校?或學校勸退?
小朋友讀得開心嗎?

回覆樓主:

我朋友exactly甘。被勸退。但吾試吾死心嘛。

回覆樓主:

所以我覺得都係睇小朋友自己同埋家長,入左呢類學校,唔理學定直私,都要調教心理同埋學習方向。直私更甚。我有朋友因為害怕跟不上,放棄一線直私,去左二線。不過,我會比小朋友試下。唔得都無話可說。

Burtbe 發表於 20-11-27 22:40
我朋友exactly甘。被勸退。但吾試吾死心嘛。

津同私校勸退?

estella2015 發表於 20-11-27 22:45
所以我覺得都係睇小朋友自己同埋家長,入左呢類學校,唔理學定直私,都要調教心理同埋學習方向。直私更甚。 ...

最後都放棄一線 間野應該係勁野

swytca 發表於 20-11-27 23:08
我覺得小朋友去的學校應該跟他當時的能力相配,否則進去還未來得及慢慢調教就勸退了,我們很感激之前第一家 ...

今你都簡岩左學校! (emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

PTL_L 發表於 20-11-27 22:18
咁點解DSE成績反而每況越下?好奇想知

因為天神& SMCS係好盡責嘅龍校, 盡力谷哂所有親生女上SMCC, 如果佢肯像GH, HY 甘去揀卒, 一定保得住會考年代的佳績, 作為舊生及現役用家, 真心欣賞天神, SMCS & SMCC的執著及有教無類, 今年疫情令我更感謝龍校

天神並未按教育局指引,英語教快一年,到高小難度更向中學靠攏。中文更似大陸教法,有看拼音寫漢字寫成語, ...

三四十年前已教深左, 當年天神上下年六班180人只有六七十個位入SMCC, 辛辛苦苦讀書也只1/3機會上SMCC, 相對現在, 肯讀就入SMCC, 已很幸福

回覆樓主:

valentinored 發表於 20-11-27 23:36
因為天神& SMCS係好盡責嘅龍校, 盡力谷哂所有親生女上SMCC, 如果佢肯像GH, HY 甘去揀卒, 一定保得住會考年 ...

當然明白,一條龍的難處,但反而想了解,課程、功課都深,但output dse成績唔理想,那有否找到問題在那而對症下藥呢?
利申:我非常讚賞天主教教學目標及取向,有教無類,可數數而家較出名學校中,有幾多是基督教學校,又有幾多是天主教學?所以我好欣賞天主教學法的。

sandra9102 發表於 20-11-27 21:25
中左好野,理論上已經有左枝好簽,赢左一半,唔洗咁多擔心,唔試過點知唔得呢?
...

原來你地會覺得係嬴左一半,
因為無諗過會中 先至會由驚由喜
喜完又開始擔心是否可應付
其實註冊都有爭扎過一陣
所以搵下你地傾訴下!

回覆 today20078 的帖子

如果樓主真係咁諗,又改變唔到你的心態,你真係要諗下呢間學校啱唔啱你了

tummypooh 發表於 20-11-28 11:29
回覆 today20078 的帖子

如果樓主真係咁諗,又改變唔到你的心態,你真係要諗下呢間學校啱唔啱你了 ...

其實唔止我
我識到其他中左家長都會今諗
可能驚喜
所以要諗下 下一步點幫小朋友提升能力!

錯了,教育局沒有引話不可以教快教深,但肯定有指引不能隨便要學生離校(除非有極嚴重行為問題或犯法),反以官津校只能“勸喻”學生自行退學或留班,不能強迫,所以就算考試全料0分都會照俾你升班。
私直就明買明賣,唔達標第一次留班,第二次就DQ。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

today20078 發表於 20-11-27 22:18
有無諗過轉校?或學校勸退?
小朋友讀得開心嗎?

讀官津校都話驚勸退就唔應該讀書,申請 home schooling 就算啦!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

我女當年小一中左間名校小學,有直屬band 1英中會收返8x%..  幼稚園係happy school, 上到小一當然超辛苦,日日趕功課温quiz及默書,小一第一次考試考全級尾三,校長話要約我見面,心諗死梗,會唔會被踢走呢? 原來唔係喎,校長友善咁話我地中學部係英中,你要諗辦法幫下個囡,就算人地收你,你成績都唔能夠太差既,每年都有人考第尾,但要自己付出努力至唔係你考第尾架...於是我答應校長我會出力幫個囡,我出力揾左補習老師專科專教個女,中,英,數分開補,努力到小二開始有進步勉強掹車邊夠入到中學既,但就係因為我小一,小二訓練左個女不停坐定定補習,反而升小三開始她勤力左好多,一般坐定做4-5個鐘練習都冇乍型,小四家長日攞成績表更加考全級考30名,小五開始變為自動波完全唔洗操心,星期五她就算做到12點都會完成哂所有校內功課,星期六全日補習及自己温書,所以呢冇偷懶既學生只有偷懶既家長,要做要教冇話冇可能既

hkpapa852 發表於 20-11-28 14:02
讀官津校都話驚勸退就唔應該讀書,申請 home schooling 就算啦!

你都話得我岩既!
我過份擔心!

hugub 發表於 20-11-28 16:14
我女當年小一中左間名校小學,有直屬band 1英中會收返8x%..  幼稚園係happy school, 上到小一當然超辛苦, ...

我諗你係我利緊既榜樣!

today20078 發表於 20-11-27 22:47
津同私校勸退?

‹ 上一主題|下一主題