用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 真心請教
go

[加拿大] 真心請教 [複製鏈接]

想請問你們唔揀英國而揀加拿大留學嘅家長原因是咩?  因為我一直我都想孩子去英國, 但C6有親屬在加拿大, 所以話想細嘅去當地, 唔跟大嗰去英國, 所以想知道英/加嘅不同之處? 或者加拿大吸引你們當初揀佢嘅原因?  可以分享一下嗎? 謝謝
   3    0    0    0

kittttty 發表於 20-11-27 17:24
想請問你們唔揀英國而揀加拿大留學嘅家長原因是咩?  因為我一直我都想孩子去英國, 但C6有親屬在加拿大, 所 ...
重中之重,較其他國家易用"讀書移民"途徑留得底攞PR

想請問你們唔揀英國而揀加拿大留學嘅家長原因是咩?  因為我一直我都想孩子去英國, 但C6有親屬在加拿大, 所 ...
我贊成你先生既睇法,小朋友對唔同國家既深入認識,對將來既幫助可能更大。

kittttty 發表於 20-11-27 09:24

我哋兩地都有研究同埋考慮過,首要就係我哋對加拿大熟悉啲,
大部份親友都係加拿大;所以對於選擇學校方面,當地關於學校嘅資料都好透明,加埋朋友嘅建議,選擇起上嚟容易啲。

第二,我哋都比較傾向於美加式嘅教育
第三,加幣同港紙嘅匯率相對低啲
第四,係搵學校過程當中,發覺加拿大對於international students,配套都好齊全,今次申請公立學校,當地嘅school board,都有專人跟進你嘅申請
第四,同意小時了了嘅睇法,留學生較容易留低申請PR

英國: 無論英格蘭丶蘇格蘭丶北愛爾蘭丶Wales,高中畢業時學生必须要考所讀的全部 eg 3或4 科選修科公開試GCEAL 或 Higher/Advanced Higher

加拿大: 除咗2個省(BC 省及ON 省) 高中時要考省試英文及數學,其他省只需要以校內試成績,讀夠該省省政府要求的 credit 就高中畢業,並用此成绩申请大學

先謝謝各位嘅見解!  想多問句......首先講清楚, 並無貶意, 只是唔清楚.  喺認受性方面加拿大的學校會否比英國的沒有咁高呢? 在我自己認知上好似英國的學校會被看高一線.   再多說一次, 並無眨意, 謝謝   [主要是中學]

kittttty 發表於 20-11-27 13:43
先謝謝各位嘅見解!  想多問句......首先講清楚, 並無貶意, 只是唔清楚.  喺認受性方面加拿大的學校會否比英 ...

我都對英國好多出名嘅學校都有認識,而英國本身係精英制教育國家,而香港人多數傾向於去英國讀寄宿學校,所以感覺上好似認受性高。

而我喺加拿大搵學校嘅過程當中發覺加拿大其實好多好學校,而加拿大行嘅教育制度並不完全好似英國咁,唔係行精英制。

香港係英國殖民地,行嘅都係精英制,所以你有呢種感覺,不足為奇。

我小朋友喺香港都係接受傳統嘅精英制
教育,我好想佢哋試另一種教育制度,可以開闊佢哋嘅思維,輕鬆啲,可以創意性高啲,多啲時間self explore 自己喜歡嘅科目,加埋佢哋鍾意Science + IT。

其實係加拿大,考入頂尖嘅公立學校,都好大競爭,考入大學嘅熱門課程,都需要好好嘅成績先至入到。

kittttty 發表於 20-11-27 21:43
先謝謝各位嘅見解!  想多問句......首先講清楚, 並無貶意, 只是唔清楚.  喺認受性方面加拿大的學校會否比英 ...

唔好意思,我都唔係有貶意,只係希望提以下呢兩個例子你能明白及理解多一些
中國内地高中學生又係要考一個全國性考試"高考”;香港高中生亦要考香港公開試"DSE";莫非呢兩個地方嘅學校比加拿大學校睇高一線?若是的話,應回內地讀高中考"高考",因"高考"每年有約8、9千萬學生考,而"高考"亦聞名於世,比DSE 又或者GCEAL 更多人考及更多人認識。

正如樓上所講,加拿大教育模式及理念係"普及性"",而中國、香港、英國等地行"精英性"。

加拿大好Top 好top 嘅私校申請入學要考SSAT 呢個試,分數高才收新生的,呢啲學校畢業生通常大學會考入美國哈佛、耶魯、加拿大多倫多……亦有啲私校要test英文,test英文成績唔得唔收又或者要額外要用多半年或一年加讀英文課程。如果,你擔心加拿大中學質素無英國中學咁好,如你先生堅持想孩子去加拿大讀書,咁你不妨考慮讀要考SSAT嘅私立中學,呢啲中學係加拿大必定係你""感覺""中的優質中學,一定比英國中學排名30以外更好吧

如你對加拿大以校内成績為評核分數仍然唔安心的話,可以揾有IB 課程嘅私校或公校,IB 課程要考公開試亦全球認可嘅學術成績,而呢個課程唔易的,讀呢個課程畢業認受性必然高了

ps:
SSAT,全称Secondary School Admission Test,中文名称为美国中学入学考试,适用于美国加拿大私立中学的入学,是申请者所必须具备的一个考试成绩。主要测量学生的数学、语文以及阅读理解能力,考察考生的逻辑思维和发展潜力。由Admission Test Board命题。针对不同年龄的学生,SSAT考试分为高级(upper level)和低级(lower level),前者针对目前就读8-11年级的学生,后者针对目前就读5-7年级的学生。

我小朋友都有意出國升學,最近都有留意相關資訊。
英國教育模式的確與香港比較接近,亦屬精英制,如果以加拿大同英國比較,英國的確係比較多頂尖大學,優質教育學費相對較貴,修讀時間就較短,大學一般只須三年已經畢業。
加拿大嘅分別係大學最少讀4年,學費比英國平啲,有比較多不同種族嘅人,讀書相對輕鬆啲,但天氣會較凍,交通亦冇英國咁方便。
至於留學後選擇移民問題,最新移民政策方面,加拿大係明顯想吸納高學歷年青香港人,比英國條件更寬鬆,加國將會提供更簡單便捷途徑给香港年青人移民機會,最新政策係5年內大專畢業港人,已經可以申請為其3年工作簽證,在當地工作一年已可申請永居,所以亦唔一定要選擇在加拿大讀書才能申請 PR. 如果小朋友心儀其他國家讀書,畢業後再申請到加國都未遲。
其實小朋友選擇在那裡讀書,要視乎小朋友及家庭實際情況去決定。

感謝三位的詳細見解, 讓我仔細研究一下, 畢竟還有時間給我選擇. 謝謝

我諗我係最簡單最求其就決定去多倫多留學
我哋冇親戚喺多倫多
只有2-3個唔太熟朋友
初時都怕小朋友唔適應
所以喺小朋友升P3、P5 2個暑假去咗多倫多玩學校攪嘅summer camp
每次1個月
發覺小朋友好適應
最後喺香港讀咗4個月S1
聖誕節前就出發插多倫多G7 下學期
我哋雖然係讀私校
2間學校(G7-8、G9-12)都唔出名
小朋友心儀大學嘅program 又只得2間U
不過好感恩最後都入到

kittttty    發表於 20-11-29 11:36
~~ 說安慰話的舌頭是生命船; 奸惡的舌頭使人心碎 ~~

當初決定出國
完全冇諗過日後移民問題
因為就算喺加拿大大學畢業
最後留唔留低都要睇小朋友自己
我自己反而會睇適應問題
因為唔係讀1-2年
家長鍾意但原來小朋友唔適應又係會唔開心

洋蔥頭媽咪    發表於 20-11-29 09:27
~~ 說安慰話的舌頭是生命船; 奸惡的舌頭使人心碎 ~~

打算畢業後回港就英國,  英國教育比加拿大規範, 適合香港學生, 選加拿大就要target頭十間八間大學.
想留低工作就加拿大ontario省, 如果細個過去(初中或之前), 容易習慣本地生活, 朋友都是本地人, 多數想留低. 教育比不上英國, 但所有本地人都是這樣出來的, 留在當地就不成問題.

回覆樓主:

其實回港工作又唔見得英國讀完書同其他國家讀完書嘅同學, 有好大嘅優勢, 只有幾個行業可能真係有優勢, 如律師。做i bank又反而要美國名牌大學比較有優勢。 但呢個世代, 科技行先似乎北美比較配合。說到底, 學到嘢先正對佢最有用。

STEM330 發表於 20-12-1 08:09
其實回港工作又唔見得英國讀完書同其他國家讀完書嘅同學, 有好大嘅優勢, 只有幾個行業可能真係有優勢, 如律 ...

同意,身邊認識英國讀完書,係香港有所發展嘅多數係醫生同律師,另外一種就係教英文。我始終都係相信,讀書係靠自己,少壓力嘅空間,會多些創意、思考空間都大啲
‹ 上一主題|下一主題