用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 HYS, GHS, SPCS 邊間最谷? 邊間學生勁出去補習? ...
樓主: cmir
go

HYS, GHS, SPCS 邊間最谷? 邊間學生勁出去補習?   [複製鏈接]

creambun 發表於 20-12-4 09:46
係EK一講到SPCS 就係教淺考深,學生要勁補習,但實際情況是怎樣就好少見有家長證實及分享過。
...

小學部家長分享過係教淺考深!但中學用家反映又唔太覺教淺考深。至於補習情況應該間間中學都有學生補習吧!而家阿女高中,有補中、數!叫保本增潤下!其他科我見成績Keep到,佢又未話搞唔掂,無話要補,咁補兩科算唔算勁補?

認同B1A學校學生多數有鬥心,阿女本身讀書會盡力但唔會強求,但中三開始對自己有要求(相對小學初中時。),我覺得係學校同學之間氛圍影響。

Yanamami    發表於 20-12-4 10:46
b3410    發表於 20-12-4 10:38

mcl203 發表於 20-12-4 09:58

若你住港島,用眼都睇到瓜。再且,隣居呢。是否教淺考深就唔 ...

我住九龍區,屋企附近補習社的學生全部都是附近的小學。考深不是問題,教學方法是否有成效先是重點。老師教得好,學生在課堂已吸收知識,可以減少補習。相反的話,如果靠補習先學得識就真是又花時間又辛苦。 所以希望有家長可以分享一下幾間直資女校的教學方式如何。

cmir    發表於 20-12-4 10:15

回覆 mcl203 的帖子

如果中學都教淺考深, 咁多科都要補? 邊有咁多時間? 冇咩 school life......我見SPCS 學校都有好多課外活動提供, D 學生點搞得掂呢?

b3410 發表於 20-12-4 10:03
坐學校門口都睇唔到入面教成點喎

我咪話咗唔知有無教淺考深囉~~~

坐喺學校門口?中學要行遠啲喎~~~

bettyay 發表於 20-12-4 10:12
小學部家長分享過係教淺考深!但中學用家反映又唔太覺教淺考深。至於補習情況應該間間中學都有學生補習吧 ...

補兩課算輕鬆了。因為EK常見到的回覆是Spcsps學生小學時已要全科補習先可以應付。

creambun 發表於 20-12-4 10:13
我住九龍區,屋企附近補習社的學生全部都是附近的小學。考深不是問題,教學方法是否有成效先是重點。老師 ...

我估,舉例,教淺考深,你都可以叫果類為增潤,學校認為教得適合,學生要求更多更好,咁囉,又啱啱好滿足考試要求~~~

creambun 發表於 20-12-4 10:18
補兩課算輕鬆了。因為EK常見到的回覆是Spcsps學生小學時已要全科補習先可以應付。
...

小學少科好多嘛,主科得4科~~~

mcl203 發表於 20-12-4 10:22
小學少科好多嘛,主科得4科~~~

因為我小朋友一星期只補習英文一小時。聽到4科全補有啲驚。

mcl203 發表於 20-12-4 10:14
我咪話咗唔知有無教淺考深囉~~~

坐喺學校門口?中學要行遠啲喎~~~

你點會唔知?你最清楚港島學校

cmir 發表於 20-12-4 10:14

如果中學都教淺考深, 咁多科都要補? 邊有咁多時間? 冇咩 school life......我見SPCS  ...

其實教淺考深,只係在學校唔易拿高分,但係公開試成績非常好。即係舉例佢哋60分或低些,已經可以拿4+,唔少名校都係咁做。所以要知自己在校內,或自己的要求,能力有幾高。

同時有哋學校會用cross subject, stem, reader等其他靈活教材刺激您讀書興趣和長遠追求知識。

真係要睇適唔適應
如英文書買返來可以無乜用過,不過其他科當然亦會依書直說或再加學校自製教材

b3410 發表於 20-12-4 10:01
DGS老師教書如何?我知同學都好自動自覺,對自己有要求。不過老師上堂用心嗎? ...

阿女無complain.....當然同-般学校咁,有好有心佢好鍾意既老師,亦有依書直說老師。但我觉得班主任(-班两、三个)都好瞭解佢性格,講得幾準,證明有留意日常。佢个PE主任(女升中二已退出泳隊轉玩其他閒項,所以肯定唔係風头躉)仲係佢中四出國前專登幾忙都約佢放学去tea farewell, 而且听女講,佢亦好瞭解佢尐性格。或者闷果尐老師,女上堂会做其他野或釣魚,無理佢就無complain.有無教淺考深……只听过數學,話平日做功課都识,考試仲有尐刁鑽題,咁算唔算?(佢自己屎啫……人地咪又係咁高分?)

b3410    發表於 20-12-4 10:36
bettyay    發表於 20-12-4 10:33

cmir 發表於 20-12-4 10:14

如果中學都教淺考深, 咁多科都要補? 邊有咁多時間? 冇咩 school life......我見SPCS  ...

有課外活動提供,學生可按時間能力參與!如果真係科科補,那些同學應該冇時間參加了

b3410 發表於 20-12-4 10:27
你點會唔知?你最清楚港島學校

我真係唔知㗎喎,從來唔會問人攞卷睇~~~

b3410    發表於 20-12-4 10:40

mcl203 發表於 20-12-4 10:37
我真係唔知㗎喎,從來唔會問人攞卷睇~~~
我就真係八卦睇過佢哋小學卷,印象中幾深嘅

bbc2018 發表於 20-12-4 10:28
其實教淺考深,只係在學校唔易拿高分,但係公開試成績非常好。即係舉例佢哋60分或低些,已經可以拿4+,唔 ...

呢啲咪就係非直接式嘅催谷,睇住嚟拉後條終點線,大家就要跟住跑~~~

Yanamami 發表於 20-12-4 10:30
阿女無complain.....當然同-般学校咁,有好有心佢好鍾意既老師,亦有依書直說老師。但我觉得班主任(-班 ...
我識得有2個因游水入DG,一個讀GH, 一個讀普通學校

b3410 發表於 20-12-4 10:41
我就真係八卦睇過佢哋小學卷,印象中幾深嘅

咁多年見佢哋啲學生,唔少細細個中意放學唔返屋企,周街走,又自己小朋友啲前隊友,點都可以亂估一下嘅~~~

mcl203 發表於 20-12-4 10:44
呢啲咪就係非直接式嘅催谷,睇住嚟拉後條終點線,大家就要跟住跑~~~
...

有啲人會讀得比較輕鬆,有喲會吃不消。不過佢哋通常會分班,因材施教。只不過有些家長唔識解讀,自己嚇自己,苦了自己孩子,一見低分就好大反應

bbc2018 發表於 20-12-4 10:48
DG游水屬於重點項目

bbc2018 發表於 20-12-4 10:48
咦...我都識一游水入DG, 今年中一,本來是讀沙呂小, 小五轉左去普通學校 !
‹ 上一主題|下一主題