用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 寫字慢, 有乜方法改善?
go

寫字慢, 有乜方法改善?

有無人分享下

可能太過於追求完美,接受唔到自己寫的字潦草

b3410 發表於 20-11-27 14:28

講得好。

b3410 發表於 20-11-27 14:28

我估唔係E個原因.出來仲係好潦草下

小肌和手眼協調練習

giver    發表於 20-12-4 21:24

先睇清楚佢揸筆手勢啱唔啱我個仔錯到四年班先改返啱

Baymax 發表於 20-11-28 13:20
先睇清楚佢揸筆手勢啱唔啱我個仔錯到四年班先改返啱
Check下先。咁改唔改到,用幾耐時間改到?

回覆 cafeva 的帖子

改手勢兩個星期. 為咗俾佢適應買左的三角筆佢用. 現在差不多三個月., 可以用番正常筆.

cafeva    發表於 20-12-12 10:48
giver    發表於 20-12-4 21:26

cafeva 發表於 20-11-27 14:12
有無人分享下

他写字係唔係力透纸背,力度去到几版纸?

如果係就是上面家长所讲小肌肉的问题,我们安排小朋友做职业治疗,做一些練习训练小肌肉,同时用笔胶套住铅笔写字,几个星期明显有改善。

治疗师分析他如果唔改善,写字好快就攰,将来点可能考三个鈡嘅试卷。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 21-4-9 00:48
他写字係唔係力透纸背,力度去到几版纸?

如果係就是上面家长所讲小肌肉的问题,我们安排小朋友做职业治 ...
有D唔同。應該係執筆問題。近排較清閑要處理下先。thx

cafeva 發表於 21-4-10 10:21
有D唔同。應該係執筆問題。近排較清閑要處理下先。thx

明白。

我仔用筆膠就係改善執筆問題。

to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 21-4-10 11:15
明白。

我仔用筆膠就係改善執筆問題。

細個我都有用筆膠,當時可能真係小肌弱都係學壞姿勢。佢又固執好難改,直到最近佢自己見到個問題先肯認同需要改善!

cafeva 發表於 21-4-10 11:25
細個我都有用筆膠,當時可能真係小肌弱都係學壞姿勢。佢又固執好難改,直到最近佢自己見到個問題先肯認同 ...

另一個辦法好似係將張紙貼在牆上,然後用鉛筆寫,你又試吓。

ANChan59 發表於 21-4-10 11:41
另一個辦法好似係將張紙貼在牆上,然後用鉛筆寫,你又試吓。
依個未聽過,試下先。thx

cafeva 發表於 21-4-10 12:04
依個未聽過,試下先。thx

手腕不掂到張纸,不能用死力,用死力,鉛筆芯會斷。

cafeva    發表於 21-4-10 12:28

1. 可能係前二三手指唔夠力,試下用衣夾練力
2. 可能係執筆力量控制問題,試下係纸巾上寫字
3. 可能係手眼協調問題,試下練下抄畫圖案先
4. 可能係太固執,追求完美,咁就要慢慢引導返小朋友

其實可以好多原因,建議觀察同了解更多。

cafeva 發表於 21-4-10 11:25
細個我都有用筆膠,當時可能真係小肌弱都係學壞姿勢。佢又固執好難改,直到最近佢自己見到個問題先肯認同 ...

可以用筆膠,但都要睇本身小朋友個揸法係點,因為有唔同嘅筆膠,試下search 啤梨型/盾牌型筆膠。

不過筆膠其實有啲治標唔治本,小朋友可能係因為手指力唔夠,手指公穩定性唔夠先用唔到正確姿勢執筆,所以同時都要練返隻手,例如買個治療膠

aboccu 發表於 22-2-3 11:11

可以用筆膠,但都要睇本身小朋友個揸法係點,因為有唔同嘅筆 ...

請問治療膠跟執筆膠有什麼分別?

我小朋友已用執筆膠一年。如果唔用,拇指又會方錯位置,令到寫字時支筆搖搖擺擺⋯⋯

回覆 ANChan59 的帖子

我女就係寫字好大力,寫字會透到下一版,下面張紙會清晰見到佢的筆跡。請問可以用點改善?用上面提到的貼紙上墻的方法嗎?謝謝

回覆 b3410 的帖子

有時係因為老師要求,對字體要求好高久而久之唔敢寫得潦草已經成為習慣,越寫越慢。