用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 不如講下宜家收到咩offer rejected waiting
樓主: pretty0
go

不如講下宜家收到咩offer rejected waiting  

bb.fayli 發表於 21-1-7 06:19
私幼
Offer: 音小、播道、sfa、救恩、高主教、德雅、聖母、聖若望、培道、聖心私
3rd in :Tsl
小朋友好叻呀, 咁多offer在手
好奇一問, 咁快放晒位, 媽媽心儀邊間呀?

本身報得好少 XD

Offer : SLS
Reject : 救恩, SPB
Waiting : 高主教
未in : 九龍塘小學

bb.fayli 發表於 21-1-7 06:19
私幼
Offer: 音小、播道、sfa、救恩、高主教、德雅、聖母、聖若望、培道、聖心私
3rd in :Tsl

有offer嘅全部無take?

balls 發表於 21-1-7 10:20
有offer嘅全部無take?

佢應該抽中marymount啦

香蕉煎餅 發表於 20-12-6 15:41
發覺好多私幼都未必考到直私,今年真係玩死人

無錯,我地讀卷,反而offer仲多過身邊嘅私幼,我覺得視乎學校考咩,主要考表達能力嘅話讀私幼嘅就蝕底

chiubbbb 發表於 21-1-7 11:40
無錯,我地讀卷,反而offer仲多過身邊嘅私幼,我覺得視乎學校考咩,主要考表達能力嘅話讀私幼嘅就蝕底
...

好奇一問,點解覺得如果讀私幼考表達能力會蝕底啲呢?

bb.fayli 發表於 21-1-7 11:45
不過我身邊的同學仔和朋友是私幼大多有offer 和二、三面

請問你係咪自行中咗神津,所以任何直私offer都唔要?

大波大 發表於 21-1-7 12:00
好奇一問,點解覺得如果讀私幼考表達能力會蝕底啲呢?

因為私幼重學術,所以一般私幼生考學術有優勢,但今年疫情關係,好多學校都少左考學術,再加上疫情大家都自修為主,學術上差異不太大,變左今年對佢地係蝕底左

聖瑪加利幾時出的通知啊?沒有收到。。。。。。

chiubbbb 發表於 21-1-7 12:18
因為私幼重學術,所以一般私幼生考學術有優勢,但今年疫情關係,好多學校都少左考學術,再加上疫情大家都 ...

重學術同表達能力非零和遊戲,可以兩者一齊培育。不過因為疫情成個K2下學期無返學,今年考小都考埋父母背後的付出。
至於offer多少不能只看數量,看埋係邊d學校會比較有參考價值,例如有神校、TSL等

bb.fayli 發表於 21-1-9 02:36
回覆 pokipoki 的帖子

其實我唔知係咪算神津

Marymount算是不錯的津校,唔駛錢同中左個六合彩二獎無咩分別

回覆樓主:

Updated 半日制私幼

Offer:德雅, Aps
Waiting:(連二面無)播道,Smc(無2nd in),真道
Rejected :音小,GH,DGS, 培僑,SFA,TSL,WKF(二面後衰左)

2nd in:福附,KTS

超Happy 卷幼

外補phonics

Offer: TSL
Waiting: 禮賢, 播道
Rejected: 陸慶濤, 英華(2nd in 後), 港同, 優才

上午卷幼

Offer: DB, 高主教,SPB, 港島有自行收左,聖類斯
Waiting: 救恩,TSL, SPCC,赤柱聖士提反
Rejected: HKUGA(1 in)

YW 等3 in