用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 九真or崇真
樓主: Nancy871015
go

九真or崇真

回覆 kobe1414 的帖子

請問你仔讀主流班定國際班?我啱啱幫女女交左留位費,主流班。係咪每班都有一個net做班主任?係咪真係好多機會接觸到英語?
老師、其他教職員都親切嗎?
上堂模式係需要小朋友坐定定?
課外活動大約幾錢一個月?

謝謝!

jimying 發表於 20-11-27 17:30
回覆 Nancy871015 的帖子

睇番DSE 數據.. 應屬B1B 級數.. 我自己真係唔想中學再玩過搵學校遊戲.因為今次升 ...

九真不是油真,九真仍未到B1B級數
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

請問崇真幾時交留位費?

Fbmom 發表於 20-12-1 10:06
請問崇真幾時交留位費?

我係Dec 6

common_cat 發表於 20-11-30 10:10

請問你仔讀主流班定國際班?我啱啱幫女女交左留位費,主流班。係咪每班都有一個net ...

主流班都有1個 net 做班主任,多機會接觸英文同普通話。  學校上下員工都好親切。
除 Drama 同 PE 堂,上堂模式要坐定定,我囡國際班小一上課唔專心會被罰企幾分鐘的。 活動由免費至百幾蚊1堂都有,睇你 join 邊堂。

pretty0 發表於 20-12-1 11:13
我係Dec 6

可以6號交?唔係只可以8號或9號?

Maklun 發表於 20-12-1 12:43
可以6號交?唔係只可以8號或9號?

咁可能我睇錯 係咁上下日子

用家,推薦九真!九真係好低調啲學校,只有入到之後,先知道有幾好。如果幼稚園來自其同區私幼啲小朋友,跟上進度完全無難度。人數少,老師了解每一個小朋友,高年級姐姐也都會幫助低年級小朋友適應新環境新規矩,係一個好有愛啲大家庭。功課唔算多,默書其實同其他私校都差唔多,中英各兩週一默,每個小節都會有小測試,其實都係好簡單,內容好少,同區私幼上來啲小朋友應付比較輕鬆。唔算太谷,因私幼本就為升小做左銜接,內容都相仿。一藝系必須要學,可以校內亦可選擇校外,當然費用都係自付,興趣班很多,免費,收費可以唔選,看自己小朋友鍾意與否。總之,九真小除左細啲,其他真係好好!至於以後中途去插班更好神校或者升中都有保障。

Cheryl520 發表於 20-12-12 19:58
用家,推薦九真!九真係好低調啲學校,只有入到之後,先知道有幾好。如果幼稚園來自其同區私幼啲小朋友,跟 ...

感谢分享

單論學術上的話,九真比較有名、

Nancy871015 發表於 20-11-27 07:46
大家好,囡囡暫時留位九真&崇真英文小學部囡囡性格比較活潑,興趣也多,學業可谷得
真誠求問大家,若你們選 ...

利申崇真國際部用家,兩間學校風格應該好大分別,容易選擇,鍾意中式傳統教學選九真,鍾意西式活動教學以及英文語境加基督教環境,選崇真,作為用家好感恩崇真,小朋友從中式津校插班而來度過左開心的幾年,宜家已有Band 1中學在手

九真好,而且有B1 中學!

可以考慮下1)校舍設施
2)喜歡男女校/女校
3) no. of net teacher

common_cat 發表於 20-11-30 10:10

請問你仔讀主流班定國際班?我啱啱幫女女交左留位費,主流班。係咪每班都有一個net ...

我仔本地班,班主任(教Eng GS, moral education) & drama 老師都係鬼佬。其他老師都好好。中文係普教中,也是native國語老師。

課外活動都平,eg 中文加強班$90/ lesson (one hour)

Nancy871015 發表於 20-11-27 07:46
大家好,囡囡暫時留位九真&崇真英文小學部囡囡性格比較活潑,興趣也多,學業可谷得
真誠求問大家,若你們選 ...

牌面睇一定系九真,不過要睇下女谷吾谷得,九真聽聞幾chur下!感覺上九真啱乖乖女多啲

九真小一用家,普遍學生英文叻,但中文都唔可以弱,暫時每星期都有默書,有時中文有時英文,亦有機會同時有中英文默書。老師話正常反學後每周都有中英文默書。。默書範圍比較多,中文係全課課文,所以溫既嘢比較多,隔中有quiz, quiz範圍不大,功課不少,可接受,但做完功課後仲要預留時間溫習,應付默書,quiz,默書quiz會用作計平時分,所以冇得偷懶,少左好多玩既時間。而且一人一樂器,仲要預留時間練樂器,每個月都要拍片交功課。媽媽跟功課默書覺得辛苦,但呀女ok,適應能力強,反學好開心。

kobe1414 發表於 21-3-25 18:16
我仔本地班,班主任(教Eng GS, moral education) & drama 老師都係鬼佬。其他老師都好好。中文係普教中, ...

請問小朋友幾年級?小朋友放學有冇時間玩?崇真會唔會好多功課?我女券幼將會升崇真小一本地班,幼稚園學得淺冇外補,升小一會唔會追唔上?唔知崇真教學模式係真活動教學定還是傳統教學呢?

EudyptulaMinor 發表於 21-4-15 20:53
請問小朋友幾年級?小朋友放學有冇時間玩?崇真會唔會好多功課?我女券幼將會升崇真小一本地班,幼稚園學 ...

崇小小一 (國際部)用家,部分功課會係學校完成,每日返到屋企做大概半小時至1小時,1星期寫1次中文詞語,如小朋友寫字慢就會耐少少。
1個月1次中文默書,1次英文默書,1年兩測兩考,暫時日日都有時間去玩。
傳統教學,老師好有耐性,以鼓勵形式教學,家長們都好滿意。

去年崇小國際部及主流部各有一小六生升讀英華女學校,她們都在今年英華中一上學期考試考到全級2X名(全級16X人),可見崇小的學術水平是很高的。