用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 亞氏同學, 將來報或做政府工(包括醫生, 牙醫) 有影響嗎? ...
樓主: fckmama
go

亞氏同學, 將來報或做政府工(包括醫生, 牙醫) 有影響嗎? [複製鏈接]

IloveJJ 發表於 20-11-30 11:41
點解個個都話亞氏無藥食?精神科醫生醫生話亞氏有專注力不足問題,都會開藥架喎!不過要視乎嚴重程度。
...

因為有亞氏唔等同有專注力問題,係兩樣嘢嚟。

回覆 洋蔥頭媽咪 的帖子

其實吾係家長想驗, 只系小朋友在學校交吾到朋友, 後來仲比d曳同學蝦, 所以有社工跟進.  
依家系社工懷疑小朋友有亞氏,所以又叫埋駐校心理學家跟進, 如果educational psychologist 評估後也覺得系, 便會寫referral letter 俾家長去政府排.

朋友初初覺得沒問題, 便答應俾educational psychologist 跟進. 但後來諗起吾知會否影響將來揾工和移民等, 才擔心起來.

再講, 個小朋友沒有專注力問題,成績聽說是中上, 不用考試加時.  

fckmama 發表於 20-11-30 13:29
回覆 洋蔥頭媽咪 的帖子

其實吾係家長想驗, 只系小朋友在學校交吾到朋友, 後來仲比d曳同學蝦, 所以有社工 ...

小朋友今年中幾?亞氏小朋友通常係社交力弱,唔太懂得睇人眉頭眼額,比較難結識到朋友,容易成為欺凌對象。 其實佢到中學都未被發現,好大機會係家長對這方面零認識,小朋友亦有機會屬 marginal case . 不過亦唔使太擔心,唔少科學家/偉人都有亞氏, 甚至唔少大學教授都有, 大大下佢哋自然學懂怎樣保護自己、融入社會。

如果我意見,而家最重要係幫小朋友找尋方法,如何面對及克服問題。建議找私人精神科醫生或心理學家跟進,由其心理學家,佢會同你分析小朋友情況,可安排一啲訓練比孩子, 教佢如何面對逆境,遇事如何尋求協助, 亦可以教導家長了解多啲小朋友嘅問題,學習怎樣幫助自己孩子。多啲跟兒子交談, 討論多啲遇到逆境時解決方法,對小朋友都會有幫助。

IloveJJ 發表於 20-11-30 13:49
係呀,咁所以如果有專注力問題,一樣會有藥食,唔係亞氏無藥食呀!呢個問題要見完醫生,再結合學校情況, ...

你都仲係唔明,亞氐小朋友唔一定有專注力問題,大部份亞氏孩子都冇專注力問題, 智力正常甚至優異,亞氏小朋友唔會有藥食,只會作行為治療,而專注力失调先會有藥食,完全係兩樣嘢嚟,唔好混為一談。專注力不足反而有較大機會伴隨過度活躍症。

IloveJJ 發表於 20-11-30 15:21
係你唔明喎!我咪講咗,亞氏有冇專注力問題,係要醫生評估,加埋學校老師觀察囉!
咁樓主個case係未評估, ...

就算樓主朋友個仔真係有專注力問題,都係因為專注力問題有藥食,而唔係因為亞氏問題有藥食, 所以大家都答亞氏係冇藥食㗎。你係都要堅持自己啱我冇興趣同你爭論, 唔再回覆你啦!

醒目開學勳章 王國長老

IloveJJ 發表於 20-11-30 15:28
我唔知你點解得出,大部份亞氏都無專注力問題既觀點,醫生就只係專注力不足係亞氏其中一個特徵,無講機會 ...

事實上,近年斷症已經唔會用亞氏呢個term,已統一叫ASD
ASD有機會有專注力問題
Adhd一樣

ASD有語言問題
亞氏一樣

資優唔一定只能與ASD共存
Adhd一樣有資優
https://www.edb.gov.hk/attachment/tc/edu-system/special/resources/serc/download/gifted_adhd_booklet.pdf
請不要講到ASD比ADHD優越

有ASD同時有專注力問題,一般醫生會確診為ASD+ADHD,我仔就係例子。

IloveJJ 發表於 20-11-30 11:41
點解個個都話亞氏無藥食?精神科醫生醫生話亞氏有專注力不足問題,都會開藥架喎!不過要視乎嚴重程度。
...
專注力不足也是亞氏的 範疇?

IloveJJ 發表於 20-11-30 13:57
我仔個人經驗,佢都成績中上,無考試加時,但佢有專注力不足的,即是常發夢,只係佢能力可以自學,才能成 ...
醫生係咪診斷你仔是亞氏?

‹ 上一主題|下一主題