用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 Harrow vs Malvern College
go

[小學] Harrow vs Malvern College

我小朋友兩間都有offer prep 1
依家好頭痛揀邊間..兩間curriculum 好唔同 🤦🏻‍♀️
Harrow A level, Malvern IB program..
我哋想佢手將來升學去US
唔肯家邊間優勢大d

地理嚟講..Malvern 近屋企好多。

有冇人知道沙田返Harrow 冇校車點算?

可唔可以俾d 意見 🥺

謝謝! 🙇🏻‍♀️

回覆樓主:

2間學校讀完,都可以去US升學。 2間學校的curriculum 完全不同, 要睇睇小朋友,那樣比較合適。

回覆 Mencar 的帖子

想請教一下呢兩個 curriculum 嘅好同唔好處 🙏🏼
Harrow 名氣大d..所以都有d 糾結

回覆樓主:

British curriculum 比較structured, 學完一個單元, 會有測驗或者report比你; IB是continuous assessment, 著重探究, 唔會學完一個單元, 又比report, 是持續評估。

Mencar 發表於 20-11-26 21:02
British curriculum 比較structured, 學完一個單元, 會有測驗或者report比你; IB是continuous assessment ...

Malvern 也有單元report...

poohfactory 發表於 20-11-26 20:39
依家好頭痛揀邊間..兩間curriculum 好唔同 🤦🏻‍♀️
Harrow ...

Harrow

回覆 poohfactory 的帖子

可以跟校車公司申請的,新學年開始之前有線路可以選,已有線路不合適的話可以申請站點。我這裡本來也是沒有的,但是有申請到。

回覆 rcja888 的帖子

請問可唔可以講多少少理由 ?

joslin0703 發表於 20-11-26 23:13

可以跟校車公司申請的,新學年開始之前有線路可以選,已有線路不合適的話可以申 ...

想請問小朋友讀成點?

joslin0703 發表於 20-11-26 23:13

可以跟校車公司申請的,新學年開始之前有線路可以選,已有線路不合適的話可以申 ...
謝謝回覆。
我就係見唔到有新界東路線

唔會完全冇人住沙田讀 Harrow 啩
但如果太少人真係未必開

我住火炭,之前也是打電話過去問有沒有沙田線,但是沒有確定。後面提交了住址,就有了這個站點,不妨試下

joslin0703 發表於 20-11-27 01:24

我住火炭,之前也是打電話過去問有沒有沙田線,但是沒有確定。後面提交了住址, ...
Thanks!
咁其實我哋住得好近!
我會打去校巴公司問下

請問你小朋友返學要幾耐? 幾點上車?
佢 year 幾? 讀得開心嘛?

poohfactory 發表於 20-11-26 20:39
Harrow ...

British 係比較有structure 去令你了解小朋友學到幾多野! 中學如果你好想行IB要轉番都唔難!

poohfactory 發表於 20-11-26 23:44
回覆 rcja888 的帖子

請問可唔可以講多少少理由 ?

British curriculum is more structured for young kids

Harrow reputation is better n more established

Harder to get into Harrow

他Y7,今年剛剛轉過去的,之前一直在九龍塘一家私校。 校車時間是6:50,到學校應該在7:45左右,放學4:30,到家差不多5:20.我覺得還好。他很喜歡Harrow,讀得很開心(之前在私校也很開心)。課程方面我覺得會深過之前的私校,10月復課之後也一直是上全天。

希望能幫到你。

小朋友咁細,返學最好唔好咁遠,非2間用家,但朋友孩子就讀H,中學先加入...可以睇睇其他家長意見...

https://www.edu-kingdom.com/foru ... w%2Brchk&page=2

joslin0703 發表於 20-11-27 01:24

我住火炭,之前也是打電話過去問有沒有沙田線,但是沒有確定。後面提交了住址, ...

請問校車幾錢一個月?

小加子 發表於 20-11-27 12:10
請問校車幾錢一個月?
4000+

Mencar 發表於 20-11-26 23:46
想請問小朋友讀成點?
他在這裡讀得很開心,基本不太需要過渡就適應了。數學會比之前深,Y7多了很多科目,但都還好

每個人對學校條件排位唔同,最好整個list比較下,因為單是學制、地理、學費,我已經會揀Malvern。學制一定揀IB,全球認受性高,對我來説最理想係先考IGCSE再考IB的學校;地理當然近好,唔係小朋友辛苦、校車費又貴,揀Harrow我寧願寄宿或搬,不過我唔知哈囉寄宿有無年齡限制;第三最現實的問題是學費,Malvern小學的學費計埋Levy大概二萬一,而Harrow我不清楚,但印象你計埋校車費應該差不多三萬,咁當然有好多家長覺得錢唔係問題;而兩間都比較新,我會覺得both都不算well established的學校,不過這只是我自己代入你的選擇,選校真的有很多因素,還有名氣、校社、師資、外語選擇、課外活動、雜費等等

我覺得以下影片觀點不一定全對,但有些地方可參考
https://youtu.be/8PIrQkr61pA