用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 想聽下對King’s College Taunton的評價
go

[英國] 想聽下對King’s College Taunton的評價 [複製鏈接]

仔收到offer,考慮中
   2    0    0    0

回覆樓主:

請問有什麼考慮因素

my son will go to KCT Sep/21 Sixth Form

Poyau 發表於 20-11-30 12:16
請問有什麼考慮因素

學術,老師教學,校風,對學生的照顧等等

回覆 puibpuib 的帖子

傳統英式寄宿細校,不過boarders比例唔太低(~450人,~270boarders包少量weekly/flexi)。細校一般Pastoral care都做得好少少,因為少啲人啲教職員容易識晒啲學生,同埋有多啲時間理佢哋,KCT當然唔例外做得好好。學校好似有Cap外國學生(~15%)所以唔會勁多香港/中國人。

入學不是十分selective,所以收生程度都有參差。(我都係嗰句,無學校會專登教衰學生,讀唔讀係靠小朋友自己)。KCT係比較sporty嘅學校,啱使喜歡運動嘅小朋友。係足球,欖球同板球強校。

Taunton算比較大啲嘅town,應有嘅都有。而KCT都喺town邊皮,入town算方便。

純粹個人意見,唔知幫唔幫到你。

beastiebistro 發表於 20-12-16 22:51

傳統英式寄宿細校,不過boarders比例唔太低(~450人,~270boarders包少量weekly/fle ...

多謝你,唔知學校師資如何,學術氣氛如何?我見到佢增值分幾高,佢呢方面點做到?唔該哂你!

我唔係用家,只可以俾客觀資料你,師資就留返俾用家答你。不過我唔會太重視嗰啲增值資料(Progress 8)因為個base同計算方法我覺得有少少問題(而且只係計算up to KS4)。當然參考吓無問題啦。

我就認為去得傳統英式寄宿學校,唔好仲停留喺港式嘅成績至上思維,應該embrace真正嘅全人教育。寄宿體驗,課外活動配套選擇,同等甚至更加重要。英國老師着重啟發學生自學,大部份學校都唔會教衰啲學生。

beastiebistro 發表於 20-12-17 22:06

我唔係用家,只可以俾客觀資料你,師資就留返俾用家答你。不過我唔會太重視嗰啲增值 ...

多謝你,認同!

我年頭報過 (小兒現在係 the leys)
當初報名因為睇過幾個post, 在校家長都話係間happy school,學術要求唔算太高,但係夠全面。
但可能我報名得遲,所以最後waitlist,個心又急,所以最後選擇the leys (因為好彩有人退學)

如果早少少報名可能我都會選擇 taunton  

chungfion88 發表於 20-12-19 19:52
我年頭報過 (小兒現在係 the leys)
當初報名因為睇過幾個post, 在校家長都話係間happy school,學術要求 ...

The Leys 唔係難入啲?
‹ 上一主題|下一主題