用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 好開心,通識科改革
go

好開心,通識科改革   [複製鏈接]

不過唔知邊年開始?
   3    0    0    0

只係合格同唔合格,應該輕鬆好多!

醒目開學勳章 王國長老

calendula 發表於 20-11-26 18:12
只係合格同唔合格,應該輕鬆好多!

其實而家近9成合格,都好高,希望第二時唔會低咗
做通識補習嘅就無得玩了

回覆 calendula 的帖子

唔知來年大學聯招會否更改?收個靠LS 5* or 5**完全對大學課程無關

醒目開學勳章

係就盡快啦
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!You're my sunshine. My only sunshine. U make me happy when skies are grey. You'll never know dear. How much I Love U. Please don't take my sunshine away.

回覆 esmehouse 的帖子

希望轉best 5, LS 唔計,只需2 or above

其實一向都多餘,海外大學完全唔睇

Arabellahk    發表於 21-1-17 16:57

海外大學都唔睇,真係放多啲時間去其他科仲好

呢科嘢一早應該要廢左去啦。對入本地大學後/海外升學根本就冇用。但本地大學就擺好大比重落去睇呢科,浪費晒啲學生嘅時間

Arabellahk    發表於 21-1-17 16:57

ok3 發表於 20-11-27 02:19
呢科嘢一早應該要廢左去啦。對入本地大學後/海外升學根本就冇用。但本地大學就擺好大比重落去睇呢科,浪費 ...

同意之極

唔係讀緊嘅不變咩?最快一班係明年升中四嗰班?

oasismcmug 發表於 20-11-26 19:39

其實一向都多餘,海外大學完全唔睇

都唔係完全唔睇㗎,好似加拿大升學 DSE 生會睇 4 core ,即通識都要合格。

回覆 ok3 的帖子

最袞係仲要係阻住曬,嘥時間,本來可以take 科自己喜愛的科目

醒目開學勳章

oasismcmug 發表於 20-11-26 19:38

希望轉best 5, LS 唔計,只需2 or above

佢話現高中冇影響,海外完全唔睇依科架
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!You're my sunshine. My only sunshine. U make me happy when skies are grey. You'll never know dear. How much I Love U. Please don't take my sunshine away.

oasismcmug 發表於 20-11-26 19:19
回覆 calendula 的帖子

唔知來年大學聯招會否更改?收個靠LS 5* or 5**完全對大學課程無關 ...
咁搞法, 修讀LS 科的學生, 第時出來揾工都無咁值錢
求其現有老師都可以教, 佢地有PATTERN架, 教技巧掂寫就得

oasismcmug 發表於 20-11-27 08:08
回覆 ok3 的帖子

最袞係仲要係阻住曬,嘥時間,本來可以take 科自己喜愛的科目
依家通識先唔死, 最死係中文,
海外都唔會睇中文, 返而LS 會望下

TwinWong 發表於 20-11-27 10:16
依家通識先唔死, 最死係中文,
海外都唔會睇中文, 返而LS 會望下
咁香港嘅學校又唔應該係為海外嘅地區服務嘅。不竟大部份學生其實都係留喺本地升學,兩文三語係有須要的。不過同意中文真係唔使教/考得咁深嘅。

ok3 發表於 20-11-27 11:31
咁香港嘅學校又唔應該係為海外嘅地區服務嘅。不竟大部份學生其實都係留喺本地升學,兩文三語係有須要的。不 ...
我都赞成通识只分pass/fail. 中文应该分成普通语文(basic level)和语文+文学(advanced level)。理科只需考basic level. 如此,就不会浪费了众多理科人才。12年到现在,有多少理科人才因为中文科成绩而得不到应有的栽培?

猴子爸 發表於 20-11-27 12:25
我都赞成通识只分pass/fail. 中文应该分成普通语文(basic level)和语文+文学(advanced level)。理科只需考b ...
正解! DSE重文輕理, 令到香港科研人才陪訓落後於亞洲其他競爭對手

猴子爸 發表於 20-11-27 12:25
我都赞成通识只分pass/fail. 中文应该分成普通语文(basic level)和语文+文学(advanced level)。理科只需考b ...

同意
‹ 上一主題|下一主題