用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 好開心,通識科改革
樓主: calendula
go

好開心,通識科改革   [複製鏈接]

poonseelai 發表於 20-12-4 07:29
ib 6科 subject choice 較 dse 靈活,ib 也有 core, fail 咗 core, 6科取42分也取不到diploma
...
TOK/IB vs LS/DSE...
讀邊瓣, 視乎對邊科有信心·⋯

小鹿揀學校 發表於 21-2-20 10:15
TOK/IB vs LS/DSE...
讀邊瓣, 視乎對邊科有信心·⋯

TOK vs LS? apple vs orange?

poonseelai 發表於 21-2-20 11:17

TOK vs LS? apple vs orange?
Apple orange 可以比較㗎,睇吓食邊樣有把握高分

小鹿揀學校 發表於 21-2-20 12:09
Apple orange 可以比較㗎,睇吓食邊樣有把握高分

咁你去比較完分享下,記住衹係TOK 一科係冇分,要睇埋 extended essay 分數决定,最高3分 (bonus point)

poonseelai 發表於 21-2-20 14:39

咁你去比較完分享下,記住衹係TOK 一科係冇分,要睇埋 e ...
比較完,做埋決定㖭啦!

小鹿揀學校 發表於 21-2-20 14:57
比較完,做埋決定㖭啦!

poonseelai 發表於 21-2-20 17:29
當年做的評估,
ib 英深中淺, dse 中深英淺, 算是打成平手...
ib 不能讀 phy/chem/bio 只能讀 econ/chem/bio, 我仔phy遠強於econ, 而且phy 可控性比較高, 不易失手, econ 比較主觀, 高分易但超高分難, 所以 dse比較適合,
最後是 ls/ies vs tok/ee/cas , ls/ies 內容為本, 英文要求比較低, while tok/ee 比較抽象, 要寫千字論文, 英文要求文筆秀麗, 我哋避重就輕,無謂同 English native 梗碰, 所以都係dse 適合....

以上只是個人主觀感覺, 拋磚引玉而已⋯⋯

小鹿揀學校 發表於 21-2-20 18:55
當年做的評估,
ib 不能讀 phy/chem/bio 只能讀 econ/chem/bio ...

孩子選到合適自己就好,ib係比較適合喜歡寫作孩子,EE and TOK 唔容易,不少取0分 bonus point。你説 ib英深中淺,指 Eng A and Chi B? 如考 Eng A and Chi A 也不容易

小鹿揀學校 發表於 21-2-20 18:55
當年做的評估,
ib 不能讀 phy/chem/bio 只能讀 econ/chem/bio ...

小小分享:

IB 中英文選擇繁多, 既有A/B, 又有HL/SL (當然不是每間學校都開齊同能否讀B 應該要跟IBO 規定), 比較DSE 的一刀切有彈性。

TOK 的確是對文筆比較高要求, 但個人認為對將來在大學寫文有很大幫助。EE 也是一樣, 但提醒家長EE 不一定是要用英文寫,與其說是文筆,比拼的應該是思考和邏輯方法更多。

Cherishvalue 發表於 21-2-22 10:02
小小分享:

IB 中英文選擇繁多, 既有A/B, 又有HL/SL (當然不是每間學校都開齊同能否讀B 應該要跟IBO  ...
其實 DSE 英文都有分 AB 卷... 一份最高5** 另一份最高4....  
DSE有個彈性, 就係除了 CU medic 計足7科之外, 其他faculty 只係計 5到6科, 一般人最驚中文, 但其實可以變相 drop 咗佢. Target 4 就夠, 但IB好似每科都要全力以赴咁...

這只是我主觀認為…大家討論討論

小鹿揀學校 發表於 21-2-22 13:26
其實 DSE 英文都有分 AB 卷... 一份最高5** 另一份最高4....  
DSE有個彈性, 就係除了 CU medic 計足7科之 ...

dse 仲有一優勢係出了成績仍可改選科 (for applying for Us in HK),ib衹有符合或不符合conditional offer

poonseelai 發表於 21-2-22 13:43
dse 仲有一優勢係出了成績仍可改選科,ib衹有符合或不符合conditional offer
但 IB 揀科優勢更明顯........
DSE 最終只會有一個 jupas offer...

但IB 理論上可以有齊以下offers...

港大牙醫
中大醫
城大獸醫
浸大中醫
科大環球商業
理大物理治療

到時慢慢揀, 爽YY.

小鹿揀學校 發表於 21-2-22 14:09

如果收齊全部,又唔介意每間比 deposit

呀媽孤寒,一定唔讀的唔會比錢 (有D 直頭唔報!)集郵好貴,我好自豪大仔當年一毫子deposit 無比多, 呀媽精過幼稚園個時多多聲!

YmOra    發表於 21-2-26 18:23

poonseelai 發表於 21-2-22 14:30
如果收齊全部,又唔介意每間比 deposit

如果收得頭3個,應該餘下3個都會收到。

但畀$30,000我真係肉赤。事實上,我曾經有*類似* (不是那麼神)情況,最終只係畀左$10,000(2間院校)。

nicolemummy 發表於 21-2-22 14:51
如果收得頭3個,應該餘下4個都會收到。

但畀$30,000我真係肉赤。事實上,我曾經有*類似* (不是 ...

其中$5000最終讀緊。

Cherishvalue 發表於 21-2-22 14:50
呀媽孤寒,一定唔讀的唔會比錢 (有D 直頭唔報!)集郵好貴,我好自豪大仔當年一毫子deposit 無比多,  呀媽精過幼稚園個時多多聲!
...
當年幼稚園留位確實比咗好多個$660.......

ok3 發表於 20-11-27 02:19
呢科嘢一早應該要廢左去啦。對入本地大學後/海外升學根本就冇用。但本地大學就擺好大比重落去睇呢科,浪費 ...
香港d大學,唔知會唔會開始唔計通識科?

GreenMaDad 發表於 20-11-27 18:43
我反而聽過人講當年開始LS係因為外國大學喜歡這類科目的學生。
外國大部分大學基本上唔睇DSE既LS,就算睇既(例如倫大既唔同學院)要求都唔高。

‹ 上一主題|下一主題