用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 通識科作廢,必修科得3科?
go

通識科作廢,必修科得3科?  

又話通識科只分合格唔合格,但仍然必修,咁即係必修得3科

合格唔合枱讀來做乜,嘥時間

弱化咗呢科,有冇機會嘥少咗時間,少啲小朋友出去讀書?

又唔講邊屆開始實行的

点出國讀書?3x是-科也不能少了……

Yanamami 發表於 20-11-26 18:28
点出國讀書?3x是-科也不能少了……
UK 2X+Math 就夠啦    
Btw, 有幾多間外國U計LS?

小鹿揀學校 發表於 20-11-26 18:31
UK 2X+Math 就夠啦     
Btw, 有幾多間外國U計LS?

加拿大U 計 4 core  + elective

小時了了 發表於 20-11-26 18:38
加拿大U 計 4 core (Top 啲U 呢4主科 要 Level 4) + elective
加拿大計4core的精神是match 番香港本地大學入學的要求,
若本身香港自己的大學入學要求改成332+pass, 加拿大大學當然會順應隨之而一齊改啦

小鹿揀學校 發表於 20-11-26 18:43
加拿大計4core的精神是match 番香港本地大學入學的要求,
若本身香港自己的大學入學要求改成332+pass, 加拿 ...

真的嗎? 係就快啲唔計通識科啦

小時了了 發表於 20-11-26 18:45
應該係,除非唔係

小鹿揀學校 發表於 20-11-26 18:07
又唔講邊屆開始實行的
話時話,唔通今年宣佈,到下年開始必修“通識”個啲先開始改?

PS:個人理解係,宣佈即改,即今年就改。

medicine 發表於 20-11-26 18:58
話時話,唔通今年宣佈,到下年開始必修“通識”個啲先開始改?

PS:個人理解係,宣佈即改,即今年就改。
我~恐怕~係~前者.....
因為中四生已上咗轎,中五生更已開始咗做 IES

小鹿揀學校 發表於 20-11-26 19:02
我~恐怕~係~前者.....
因為中四生已上咗轎,中五生更已開始咗做 IES
...

按常理,係應該前者。
不過,尼個改變是來自邊度的力量?此力量是否大到……?答案係夠大的話就得啦……

小時了了 發表於 20-11-26 18:45
楊潤雄表示,社會對通識科有懷疑,改名有助重建對學科的信心,但新名稱暫時未有定案,現有高中生將維持原有通識科考核安排。

已經讀高中(F4 or above )應該享受唔到了

DGS-定係-早收哂風,S1-3已無LS讀。所以及格/不及格应只apply係S4-6, 之後話唔埋DSE取消埋呢科添?

Yanamami 發表於 20-11-26 19:46
DGS-定係-早收哂風,S1-3已無LS讀。所以及格/不及格应只apply係S4-6, 之後話唔埋DSE取消埋呢科添? ...

依家應該係過渡,之後可能取消,可能重組
DG真係消息靈通

medicine 發表於 20-11-26 19:23
按常理,係應該前者。
不過,尼個改變是來自邊度的力量?此力量是否大到……?答案係夠大的話就得啦……
...
承你貴言, 否則出年買唔買到textbook 都成問題 ,冇書商會出版d過兩年冇人要的書呢!

小鹿揀學校 發表於 20-11-26 19:56
承你貴言, 否則出年買唔買到textbook 都成問題 ,冇書商會出版d過兩年冇人要的書呢! ...
唔用心讀,拎唔到**,用功讀,又知道完全沒用