用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 通識科作廢,必修科得3科?
樓主: 黃大力
go

通識科作廢,必修科得3科?  

bbc2018 發表於 20-11-27 07:56
其實唔少中學,初中課程之前都係叫Life &Society, 唔少係學校自己印教材,不用買書 ...

2019/2020 DGS 通識科已經係中二/一消失咗,並非甚麼今年既事~~~

b3410 發表於 20-11-27 09:04
其實返內地考察唔使太過緊張,我哋學校一向每年中二學生都要去一個星期,玩玩食食,d同學唔知幾開心。有些 ...

依家港車可以北上,好多家長可能自行接送

黃大力 發表於 20-11-27 09:30
依家港車可以北上,好多家長可能自行接送
去哋去北京/南京,太遠,冇可能自行接送

b3410 發表於 20-11-27 09:32
去哋去北京/南京,太遠,冇可能自行接送

b3410 發表於 20-11-27 09:04
其實返內地考察唔使太過緊張,我哋學校一向每年中二學生都要去一個星期,玩玩食食,d同學唔知幾開心。有些 ...
唔止中學,我亦聽過私校如st Paul boys,.....等小學部,亦有返大陸一星期或幾日玩加山區義教的體驗,其實除咗海外遊學團,亦有國內的。

mcl203 發表於 20-11-27 09:23

2019/2020 DGS 通識科已經係中二/一消失咗,並非甚麼今年既 ...
咁有無收到風校長幾時退休?

cafeva 發表於 20-11-27 10:26
咁有無收到風校長幾時退休?

唔知噃~~~

bbc2018 發表於 20-11-27 10:09
唔止中學,我亦聽過私校如st Paul boys,.....等小學部,亦有返大陸一星期或幾日玩加山區義教的體驗,其實除 ...
spccps 小學都要去,好似係杭州?之前HYS簡介會,見到佢哋都有去。

我哋之前小學也有3日的“尋根之旅”

之前自己做資料搜集整呢個 post https://www.edu-kingdom.com/foru ... 078&fromuid=1539350, 見到 "薪火相傳 - 國民教育活動系列平台" https://www.passontorch.org.hk/zh-hant/programmes/list/15#prog_list , 當中有教育局每年資助中小學自辦交流計劃, 香港中小學返內地考察係有香港政府資助的, 所以幾乎每間學校都有內地考察交流團俾香港學生

「薪火相傳 - 國民教育活動系列平台」https://www.passontorch.org.hk/zh-hant/programmes/detail/676
摘要
本通函旨在邀請各中學及特殊學校參加上述計劃。

詳情
高中學生交流活動資助計劃的目的,是資助學校為高中學生舉辦校本交流活動,加深學生對國家歷史、文化和發展現況的認識,以及拓寬他們的視野。

學校為學生籌辦的校本交流活動可於本港或內地進行,內地行程可包括參訪澳門特別行政區的學習活動。本計劃分別為在本港、廣東省內或省外地方進行的活動設有不同的資助額上限,以配合學生學習的需要。為方便學校更靈活地安排整個學年的校本交流活動,計劃分下列三個時段接受及審批學校申請,有關本計劃的詳情請參閱「申請指引」(附件一):

批次

遞交申請書
時間

進行交流活動
時間

通知申請結果月份

發放撥款

月份*

10/6/2019 或以前

1/9/2019-31/8/2020

7/2019

9/2019

11/6/2019-30/9/2019

1/1/2020-31/8/2020

11/2019

12/2019

1/10/2019-3/1/2020

1/4/2020-31/8/2020

2/2020

3/2020

*視乎評審結果及本計劃的名額使用情況發放資助

獲資助的學校須參考《戶外活動指引》(香港活動),或《境外遊學活動指引》及《學校策劃學生內地交流活動須知》(澳門部分的行程亦適用)策劃及組織活動。學校如委託機構承辦活動,亦須根據適用於有關類別學校的招標及採購程序辦理,並應督導和監察活動的組織工作。此外,學校應向學生家長介紹交流活動的學習目的和內容。學生參加全屬自願性質

擬申請資助的學校,請按本通函第3段所述的遞交申請書時間,把已填妥的「申請書」(附件二)郵寄至香港灣仔皇后大道東213號胡忠大廈9樓934室教育局質素保證及校本支援分部學生內地交流計劃組。

查詢
如有查詢,請致電2892 6109或2892 6430與教育局學生內地交流計劃組聯絡。如欲了解更多學生內地交流計劃的資訊,請瀏覽「薪火相傳」網站(http://www.passontorch.org.hk)。

有關計劃的詳情,請參閱教育局通函第91/2019號 [下載]https://www.passontorch.org.hk/Upload/files/1/file/94e75db484d34042a52d371e4a9c96f0.pdf
行程地區
基本資助額上限
廣東省內: 港幣1,260元
廣東省外: 港幣1,750元

較高資助額上限
廣東省內: 港幣1,800元
廣東省外: 港幣2,500

下載
申請書 [下載]
計劃内容修訂申請表 [下載]
活動報告 [下載]
使用撥款守則及活動安排須知 [下載]

b3410 發表於 20-11-27 11:44
spccps 小學都要去,好似係杭州?之前HYS簡介會,見到佢哋都有去。

其實直私應該好平常,阿囡以前間私小都有。唔知津官有無呢類活動?

尋根之旅,去日本?~~~

mcl203 發表於 20-11-27 12:10
亂講

係去廣州

b3410 發表於 20-11-27 12:18
亂講

一見尋根之旅,就諗起1X年前朋友所講,無計!~~~

我女小六時都有去5日4夜西安團,有校長副校長一齊去,聽阿女返嚟講導遊姐姐好NICE,沿途都一直講國家如何強大了,都係一個經歷嚟嘅 

b3410    發表於 20-11-27 13:06

elvisBB 發表於 20-11-26 21:51
我都(估計)係這樣,到時只有pass同fail. 我估下年中四開始,其實讀少一半Topic 同做少左SBA 已經係賺咗 ...

課程減半,又唔駛做 SBA,一定輕鬆好多。
不過新課程估計會教基本法/國安法,亦有機會加入強制考察等等,细節真係到時先會知。

gigayan 發表於 20-11-27 12:26
我女小六時都有去5日4夜西安團,有校長副校長一齊去,聽阿女返嚟講導遊姐姐好NICE,沿途都一直講國家如何強 ...
羨慕。我仔小五去四川而已。
去睇熊貓、參觀人家小學等。
相信好多小朋友小學以往去北京、南京、成都、西安等。
原因這些是大城市、古代首都,文化、現代中國內容都齊。
預期修改課程後,小朋友們好大可能要去井崗山、遵義、瑞金、延安等當年蘇區,
這些紅色景點,過往應該好少讓香港青少年去,因為旅行社少辦、洗腦意味強、預期家長抗拒等。
所以我估最有可能係加強紅色景點考察

唔知點解好認同,但會被人批政治唔正確

黃大力 發表於 20-11-27 13:09
唔知點解好認同,但會被人批政治唔正確

仲未明你認同啲甚麼東東喎?~~~

醒目開學勳章

或者泰國

bobbob 發表於 20-11-27 13:26