用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 通識科作廢,必修科得3科?
樓主: 黃大力
go

通識科作廢,必修科得3科?   [複製鏈接]

回覆樓主:

我地初中都冇通識。
聽新聞話要返大陸考察,是不是用來作合格同不合格指標,將來每個學生都一定要返去?
妹妹豬 齊來做個好朋友)

02413124 發表於 20-11-26 22:04
Edb 一早出左circular 要改名做Life and Society

不過實際上,依家都只係掛羊頭賣狗肉。
我仔今年中一,科目名雖然改左做Life and Society,一樣簡稱LS
一樣用劉進圖本通識書。
不過今日教育局如此,相信明年會大變。
已經有網台主持話廣州有人寫緊新課程書,預期教育局會用來教香港人。
我都擔心呢科將來唔會再成為大學入學要求。

nillnill 發表於 20-11-27 00:13
不過實際上,依家都只係掛羊頭賣狗肉。
我仔今年中一,科目名雖然改左做Life and Society,一樣簡稱LS
一 ...

好多學校都係咁,不過一外評就要預俾人插個課程

02413124 發表於 20-11-26 22:04
Edb 一早出左circular 要改名做Life and Society

都無……無一科近似呢尐名~

Yanamami 發表於 20-11-27 00:28
都無……無一科近似呢尐名~

我聽過有學校改做校本課程
叫思考方法科,critical thinking skill 又有,各式其式

02413124 發表於 20-11-27 00:31
我聽過有學校改做校本課程
叫思考方法科,critical thinking skill 又有,各式其式
...
都無……係真係無左-科,無改名無剩……

Yanamami 發表於 20-11-27 00:33
都無……係真係無左-科,無改名無剩……

你個間其實唔出奇

zitaeric 發表於 20-11-27 00:12
我地初中都冇通識。
聽新聞話要返大陸考察,是不是用來作合格同不合格指標,將來每個學生都一定要返去?
...

變成政治審查?

黃大力 發表於 20-11-27 00:48
變成政治審查?

全部要去都好十萬人以上喇。每一年級起碼好幾萬人。咁多人,上得去十日﹑八日有鬼用咩?

b3410 發表於 20-11-26 21:03
咪係,女仔多些時間讀一科art都好

將時間溫其他,可以upgrade幾科
雖然阿囡中一呢科最高分,不過佢都話無所謂

mcl203 發表於 20-11-26 21:29
不可能吧,3年前已經收到風咁利害~~~

其實唔少中學,初中課程之前都係叫Life &Society, 唔少係學校自己印教材,不用買書

bbc2018 發表於 20-11-27 07:54
將時間溫其他,可以upgrade幾科
雖然阿囡中一呢科最高分,不過佢都話無所謂
...
我哋都係中一通識最高分,因為講認識自己和社會,符合佢哋年齡,老師也教的好。之後中二還是中三,教的內容囡完全冇興趣,老師也教的差,即刻跌到勉強合格。
所以課程改動對細囡係福音,佢將來可以多時間讀多一科其他

b3410 發表於 20-11-27 08:22
我哋都係中一通識最高分,因為講認識自己和社會,符合佢哋年齡,老師也教的好。之後中二還是中三,教的內容 ...
將來可讀 3C+4X.  

b3410 發表於 20-11-27 08:22
我哋都係中一通識最高分,因為講認識自己和社會,符合佢哋年齡,老師也教的好。之後中二還是中三,教的內容 ...
我哋呢科老師好有心機,今年又要做survey, 又要分析data, 寫report, 真係好花時間。而且呢科學校教嘅topic算多,不過呢科的思考方式,亦有助其他科解答資料類的題目。
要求合格真係可以多唔少時間可用

b3410 發表於 20-11-26 19:42
楊潤雄表示,社會對通識科有懷疑,改名有助重建對學科的信心,但新名稱暫時未有定案,現有高中生將維持原有通識科考核安排。
已經讀高中(F4 or above )應該享受唔到了
係, 今年中四享受唔到

https://www.am730.com.hk/news/%E6%96%B0%E8%81%9E/%e9%80%9a%e8%ad%98%e7%a7%91%e6%98%93%e5%90%8d%e5%8f%aa%e8%a9%95%e5%90%88%e6%a0%bc%e8%88%87%e5%90%a6-%e6%95%99%e8%82%b2%e5%b1%80%e5%90%a6%e8%aa%8d%e5%bc%b1%e5%8c%96%e8%ae%8a%e5%9c%8b%e6%95%99-245125
通識科教育局國教楊潤雄考評局施政報告  

通識科爭議不斷,教育局宣布改革,將會為科目改名,刪減內容,維持必修必考但只評合格與否,並將加入更多憲法、香港與國家關係、國家安全等內容。局長楊潤雄否認「弱化」通識科或把它變成「國教」,稱是因應社會有聲音質疑如何為考生分析思考能力、自動學習能力等評級,而現時內容已包括國家發展,強調只為培養考生思考時有正確價值觀及守法意識。

楊潤雄指,通識科被污名化,易名為標誌「新開始」,又稱非對「Liberal」一字有意見,改動基於綜合早前檢討小組建議及社會的關注,將精簡內容,課時由250小時減半,獨立專題探究將改為選修,冀釋放空間讓學生學習;局方會為教科書設適用書目表,即須經審批,並加入最少一次到內地考察。刪減內容、易名等改動留待課程發展議會再作決定,冀最快明年9月新學年開始落實,要視乎進度。他稱無意把通識科變成國教科,仍以原來的課程目標作主要考慮,又重申加強學生認識香港與國家關係及憲法等,是令教育更全面及對學生更公平,維持必修亦反映局方重視通識科。

考評局回應表示,將研究與公開考試及評核相關建議,並按既定機制與科目委員會及公開考試委員會跟進。立法會教育事務委員會主席梁美芬形容改革是「望穿秋水,遲來好過無到」,對教育局回到推出通識科的初心感高興,讓學生接受正確價值觀,學習憲法、基本法、一國兩制和法治。團結香港基金教育及青年研究主管郭凱傑指,對教育局全盤採納基金早前建議感鼓舞,將有助釐清科目目標,培養學生明辨慎思的當初願景,亦減輕學生「填鴨式」教學的壓力。

教協則批評改動令通識科「面目全非」,如同「謀殺」通識科,與教育界多年共識及課程檢討專責小組的建議有巨大落差,政治踐踏專業,予以強烈譴責。教育界立法會議員葉建源批評方案閉門造車,事前無諮詢學界及專家,並質疑把社會事件諉過於教育,通識科成為代罪羔羊,弱化訓練學生批判思考等課程目標。

一早打算自己孩子去英國或加拿大讀大學, 考DSE中文及通識呢兩科目標考Level 3 及 Level 2, 打算呢兩科唔俾錢補習 (亦費事浪費時間補習)

細心再思考, 其實於自己孩子而言, 通識改唔改革對於孩子成績分數方面無影響, 因為一早立定心志都只係追求 "合格" Level 2 而言, 咁同改革後成績分為 "合格" 與 "不合格" 無異

改革好處由 250 小時課堂減半, 於我認為不好的地方係要返內地考察

今日遵理股價會唔會大跌?

小鹿揀學校 發表於 20-11-27 08:32
將來可讀 3C+4X.
讀多一科music

bbc2018 發表於 20-11-27 08:37
我哋呢科老師好有心機,今年又要做survey, 又要分析data, 寫report, 真係好花時間。而且呢科學校教嘅topic ...
所以呢科好睇老師能力,識教同唔識教差好遠

小時了了 發表於 20-11-27 08:49
一早打算自己孩子去英國或加拿大讀大學, 考DSE中文及通識呢兩科目標考Level 3 及 Level 2, 打算呢兩科唔俾 ...
其實返內地考察唔使太過緊張,我哋學校一向每年中二學生都要去一個星期,玩玩食食,d同學唔知幾開心。有些食物初初唔敢食,試試下又覺得好好味。
‹ 上一主題|下一主題