用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 如兩校是同一類型,選小學名氣有幾重要? ...
樓主: chancarrie1
go

如兩校是同一類型,選小學名氣有幾重要?   [複製鏈接]

michellelam002 發表於 20-11-27 11:18
家住沙田,如果一呂,同陳守仁,大家會點揀?
陳守仁

如果津小同直私同樣'好', 點解佢只係一間'普通'津校而唔係一間'有名氣'津校?

暴龍Daddy 發表於 20-11-27 10:37
如果係沙呂及培僑 / 港同  (希望成功考入 )    ,  想請問大家應如何決擇 ?

Delete

問自己,想小朋友考呈分試嗎? 接受到壓力嗎?

回覆 暴龍Daddy 的帖子

呢幾間,唔同人有唔同答案。
其實睇你想要咩。
如困想安心十二年,開開心心,又接受新派教學,培僑/港同。 呢兩間,又會睇你住邊,咁港同而家係威啲~~

但佢小學同中學的位置,可能你要睇下你住邊了。

醒目開學勳章 王國長老

成日都話,一間學校受歡迎,一定有原因,可能同自己心中所要求唔同,但宜深入了解,硬件重要,軟件更重要

generally 津校net time 好難和直C相比,in any case 有龍揀龍,30-45mins commute is reasonable i think

咁如果有名氣津校有直屬中學,要過海,
vs 愛心小學但無中學,只需20分鐘校車,
又點揀好呢

katkathk 發表於 20-11-27 20:43
又點揀好呢
我覺得除非小朋友有特殊需要,不用考慮太多愛心學校這一點。最大的愛心來自家庭

katkathk 發表於 20-11-27 20:43
又點揀好呢

選有直屬中學,升中唔駛煩多次

b3410 發表於 20-11-27 21:05
我覺得除非小朋友有特殊需要,不用考慮太多愛心學校這一點。最大的愛心來自家庭 ...

That is very true. 不要麻木陷入「愛心」的迷思

如孩子無特殊需要,其實不用太著意要愛心學校
莫非要關愛到大學嗎?

沒有特別標榜愛心的學校,其實唔會係麻木不仁、冷酷無情吧......

同埋,有無愛心好多時係個別老師的做法多於整體學校的做法,即使係打正旗號的愛心學校,其實都會有 D 比較嚴厲的老師

老實講,除非你間小學升中非常亮麗,而你小朋友非常打得,
否則有龍揀龍,其次有直屬(雖然我放左條龍,讀直屬.....)
因為六年後真係又會一大難題。同埋而家好似一般有龍的學校都唔差。

MrBeast 發表於 20-11-27 20:04
generally 津校net time 好難和直C相比,in any case 有龍揀龍,30-45mins commute is reasonable i think ...

Net唔Net我覺得非重要,本地老師更講基本功。當然,唔好攞啲一線直私英小 Vs 二線官津中小 啦~~~

mcl203 發表於 20-11-28 12:07
Net唔Net我覺得非重要,本地老師更講基本功。當然,唔好攞啲一線直私英小 Vs 二線官津中小 啦~~~:joyou ...

朋友太太係純正香港華人,從小到大喺香港接受教育,香港大學畢業,亦並非修讀英文或英國文學,但佢喺American Int. School教英文,我都覺得匪夷所思...咁究竟NET對學生係咪咁重要?

其實樓主可以開名,冇人會起你底。。
信息具體一點,才能具體討論。。

回覆 Soundervolt 的帖子

這樣真的好得意!
我2O幾年前响一間國際幼稚園做過,佢大約有10個NET, 差不多一半會在lunch break 去煲烟.....

亦聽過 好多net teachers 夜晚周團蒲.   

其實遇吾到遇到好老師真的係撞彩。  

GreenMaDad 發表於 20-11-30 18:01

這樣真的好得意!

無論任何類型官津、直私、國際學校,遇到甚麼質素,同自己夾唔夾嘅老師都要講彩數。

BTW,紅鬚綠眼嘅NET亦未必一定來自英語為母語嘅國家。

同意,不少讓人趨之若慕的學校也聽過家長批評。入讀之前覺得係神校,入讀之後就覺得哩樣唔好個樣又唔適合自己。都係多了解學校,適合自己style的最好。
‹ 上一主題|下一主題