用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 請教大家幾歲比小朋友去海外升學
樓主: whf_Doris
go

[其他] 請教大家幾歲比小朋友去海外升學 [複製鏈接]

whf_Doris 發表於 20-11-27 11:58
今年考DSE 呀,不過我之前無預備錢比佢去海外升學,就算考完DSE都做唔到即刻比佢去.........所以趁細女5歲 ...
https://aal.hku.hk/admissions/local/admissions-information?page=en/university-collaborative-programmes

whf_Doris 發表於 20-11-25 19:36
大女17歲,係咪已錯過去海外升學的最佳時機啦⋯⋯
細女5歲又應該幾時開始做準備或者我要有幾多錢係手先好諗 ...

近嘅,日本讀用英文授課嘅大學課程,有啲日本大學接受用DSE成績報的,日本讀大學~廿幾萬(公立大學)-三十幾萬(私立大學)一年(學費+住宿)
再近啲,台灣讀大學,十零萬一年,畢業然後再到其他國家讀Master

遠啲而平啲嘅讀大學,法國丶德國及荷蘭英文授課嘅大學課程都平,十幾廿萬一年

任君選擇

longlokma 發表於 20-11-27 12:09
咁即係大女冇得去,但細女有得去?

細女仲細,可以計劃下囉.......

回覆樓主:

想請教大家用咩方法儲錢?

同問(emoji)

longlokma 發表於 20-11-27 12:09
咁即係大女冇得去,但細女有得去?

或者睇吓可唔可以等大女係香港讀完大學再比佢去外國讀Master, 甘就應該只需要讀一年半左右?可以慳返啲.....

whf_Doris 發表於 20-12-18 01:33
或者睇吓可唔可以等大女係香港讀完大學再比佢去外國讀Master, 甘就應該只需要讀一年半左右?可以慳返啲... ...

其實唔好畀自己咁大壓力。
坦白講,如果真是經濟有若干困難,唔好勉強送孩子去留學,因為除了固定已知的基本洗费,仍随时有其他未可预料的支出。例如这年有疫情,假期额外住宿及测檢之類费用已需要幾萬……
其實香港讀大學也有exchange program, 孩子一样有机会去外國短期留學,或者到時先试一試做交换生先也是一個選擇

whf_Doris 發表於 20-11-27 11:58
今年考DSE 呀,不過我之前無預備錢比佢去海外升學,就算考完DSE都做唔到即刻比佢去.........所以趁細女5歲 ...

既然冇預備佢出國,咁而家想出國係為咩先?孩子自己渴望?定是家長一廂情願諗法?你話見佢 DSE 辛苦,查實最辛苦啲 DSE 都捱過咗啦,大學就好靠孩子自己。17歲唔细,佢自己點諗有目標嗎?成绩又如何?出國升學真係燒銀纸,最重要係孩子有心有目標,若為讀而讀就要考慮清楚值唔值得。

洋蔥頭媽咪 發表於 20-12-18 08:11
既然冇預備佢出國,咁而家想出國係為咩先?孩子自己渴望?定是家長一廂情願諗法?你話見佢 DSE 辛苦,查實 ...

我問過大女,佢話到時先算,不過大家都覺得有張外國大學的畢業證書,去外國浸過鹹水對日後份CV 好睇啲(emoji) 請教大家睇法一樣嗎?
而且仲有細妹,趁佢而家仲細可以儲下錢,計劃下.....

whf_Doris 發表於 20-12-18 09:51
我問過大女,佢話到時先算,不過大家都覺得有張外國大學的畢業證書,去外國浸過鹹水對日後份CV 好睇啲(emo ...

我同意㗎,有機會當然出去見識下,眼光都會放遠啲。不過始終要睇餸食飯,出國預咗會好大支出。香港讀大學就平好多,如果彈藥唔多,响香港讀完大學先出國洗底亦係可行方法。

我大仔而家都响香港讀緊8大,畢業後佢都會出國讀 master洗底。细仔今年中五,佢極渴望出國讀大學,如果選擇去英/美/加/澳,洗費一定唔平,我哋都在計劃中。

我問過大女,佢話到時先算,不過大家都覺得有張外國大學的畢業證書,去外國浸過鹹水對日後份CV 好睇啲(emo ...

去外國體驗不同的生活和文化當然好,但不一定令份CV好睇些。今年英國G5 year 1 都有很多香港學生是DSE 或香港國際學校畢業生,早些過去念書,機會不一定比在香港完成DSE的學生高。

CV 會唔會好睇 d 視乎讀咩科,無絕對。而且讀邊間大學對第一份工比較重要,之後都係睇工作經驗同表現。考慮清楚目的同能力,先決定出去讀。

17歲都仲好後生啦!唔遲!德國可以免費教育
好多人廿尾、三十幾都去外國讀書

至於儲錢嘅話真係 睇點樣可以財富增值 咁五歲嘅小朋友大個咗可以揀自己鍾意嘅地方
‹ 上一主題|下一主題