用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 請教大家幾歲比小朋友去海外升學
go

[其他] 請教大家幾歲比小朋友去海外升學 [複製鏈接]

大女17歲,係咪已錯過去海外升學的最佳時機啦⋯⋯
細女5歲又應該幾時開始做準備或者我要有幾多錢係手先好諗(emoji)(emoji)

5    0    0    0

回覆樓主:

以英國為例中小學主要收生年齡為
4+ 7+ 11+ 13+ Sixth form(16+)
17歲可以考慮大學

whf_Doris 發表於 20-11-25 19:36
細女5歲又應該幾時開始做準備或者我要有幾多錢係手先好諗 ...

17歳時間啱啱好喎! if not yet ready for 2021 university entry, there are still plenty Options:

1.   UK y12 2021 Jan intake (大學 2022 entry) take action 要快啦, plan for oxbridge, medicine 都得!
2.   英國大學的 Foundation, 2021 Sep/Oct 開學,2022 正式大學一年級。
3.   澳洲大學 1 to 2 years Diploma or Foundation, then 正式入大學。
4.   美國 ... 太多選擇,孩子的夢想是什麼?

一定仲有好多最佳時機 not yet listed,加油!

回覆樓主:

有錢就唔怕遲。年年大把 DSE 去外國讀大學,攞爆星有,就咁 3322 都有。

回覆樓主:

1998Ruby1998 發表於 20-11-26 06:32
有錢就唔怕遲。年年大把 DSE 去外國讀大學,攞爆星有,就咁 3322 都有。

(emoji)係呀,佢今年考DSE, 不過我之前無準備比佢海外升學,不過見佢考DSE甘辛苦,後恢自己無幫佢留多一個選擇.....請教要有幾多錢係手先可以去到

pigpigmami9488 發表於 20-11-26 13:10
去邊到? 出國留學閒閒地最少都一百萬 (學費+生活費)(emoji)

有意英國,一百萬(emoji)(emoji)(emoji)

whf_Doris 發表於 20-11-26 14:00
有意英國,一百萬(emoji)(emoji)(emoji)

英國寄宿中學:每年四至五十萬
英國大學:每年三十五至四十五萬(科目、地區、個人消費模式不同)

當然呢個數係大約,英鎊升緊亦有影響。

回覆 whf_Doris 的帖子

英國而唔讀 medic 嘅話,DSE 考得掂就可以 3 年,每年預算 30-40 萬,即 90-120 萬。
DSE 考得麻麻要讀埋 foundation 就要加多一年,4 年讀書。

如果係想高中再開始嘅話就一年最低最低都要 40 萬。

除非根基真係太差要由低讀起,或者覺得如果 A Levels 考嘅話,一定係翻倍咁好嘅成績,否則可以照樣讀大學 Year 1 或者 Foundation。

王家爸爸    發表於 20-11-26 16:11

1998Ruby1998 發表於 20-11-26 14:31

英國而唔讀 medic 嘅話,DSE 考得掂就可以 3 年,每年預算 30-40 萬,即 90-120 萬 ...

30-40萬應該唔係一次過都即時拎出來吧?一下子真係拎唔出.......(emoji)

我之前 break down 過條數:
15-20 萬學費,通常都係要一次過交,唔係嘅話就要食利息。有部份大學係 22-28 萬學費(普通科),所以起碼要預 20 萬係可以即時調動。

5-10 萬住宿費,可以分期,但分期就通常貴啲。幾貴就要睇你邊區同住宅質素。

剩低嘅係衣食行,呢啲慢慢黎都得。

所以好多人一放暑假甚至係英國讀書嗰陣就搵銀,一來冇野做,二來幫補津貼下自己。

whf_Doris 發表於 20-11-26 14:44
30-40萬應該唔係一次過都即時拎出來吧?一下子真係拎唔出.......(emoji)

我女間大學,第一個 term要交晒全年學費...我初初都以為分3期交,結果要打去card centre 加credit card limit. 本來想用學校推介的方法比英鎊,結果發現,個網站...香港...只准用國內銀行付款,所以最後都係用credit card比
我女讀理科,學費連第一個 term住宿費同晚餐...GBP38,xxx

大學3年費用,1000K港元吾少得.

whf_Doris 發表於 20-11-25 19:36
細女5歲又應該幾時開始做準備或者我要有幾多錢係手先好諗 ...
17歲應該啱啱好,今年考DSE?定係已經讀緊大學?
我細仔16歲,今年考DSE,都係諗住明年去英國升大學。

Zsokol 發表於 20-11-26 16:01
大學3年費用,1000K港元吾少得.
睇你點生活,攞唔攞到獎學金,做唔做野,我讀書時都有同學得一年學費都可以讀到畢業。後來仲讀埋研究院。

wloi 發表於 20-11-26 15:54
我女間大學,第一個 term要交晒全年學費...我初初都以為分3期交,結果要打去card centre 加credit card li ...

講得啱,大學通常都係11月前要一次過交晒全年學費。

王家爸爸 發表於 20-11-26 16:11
17歲應該啱啱好,今年考DSE?定係已經讀緊大學?
我細仔16歲,今年考DSE,都係諗住明年去英國升大學。
...

今年考DSE 呀,不過我之前無預備錢比佢去海外升學,就算考完DSE都做唔到即刻比佢去.........所以趁細女5歲仲細....叫做有時間去儲錢,打算計劃下囉.....

whf_Doris 發表於 20-11-27 11:58
今年考DSE 呀,不過我之前無預備錢比佢去海外升學,就算考完DSE都做唔到即刻比佢去.........所以趁細女5歲 ...

咁即係大女冇得去,但細女有得去?

whf_Doris 發表於 20-11-27 11:58
今年考DSE 呀,不過我之前無預備錢比佢去海外升學,就算考完DSE都做唔到即刻比佢去.........所以趁細女5歲 ...
HKU同UCL、劍橋、加州UCB、加拿大UCB、北大都有dual degree,可以考慮下。
‹ 上一主題|下一主題