用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 協康會同祟真會嘅到校服務
go

[其他] 協康會同祟真會嘅到校服務

請問有協康會同祟真會嘅到校服務用家嗎?
小朋友返緊 E 位,有 2 間心儀幼稚園收咗,兩間幼稚園嘅到校服務分別由協康會同祟真會提供。考慮緊入學後轉 O 位,所以想知呢兩間機構嘅到校服務人手足夠嗎?堂數夠嗎?thx!!

opclk99 發表於 20-11-26 16:39
回覆 heidic621 的帖子

真心如果可以去協康中心,就唔好用到校服務,

因為我對孖本身 E 位返緊兩間唔同機構,一個返協康會,一個返基服,我諗緊入學後轉到校可以 group 返埋同一機構易啲夾時間。。。
咁係咪協康會到校嘅老師都不及中心果啲老師?
3T 應該冇咩分別?協康會話 3T 大多數都係返中心訓練因學校冇設備

opclk99 發表於 20-11-26 16:39
回覆 heidic621 的帖子

真心如果可以去協康中心,就唔好用到校服務,
請問協康會和明愛的O位, 那間較好?

回覆樓主:

其實所有野都係睇夾唔夾到架咋,睇小朋友同治療師夾唔夾到.睇彩數.

回覆樓主:

我都經歷過O位和E位的決擇,經歷過好導師,新導師,和hea導師,但最後結論也是睇彩數,睇小朋友同邊個夾到.冇話邊度一定好的.

opclk99 發表於 20-12-14 06:32
在下絕不認同兩者差不多,依樣更加係在下同好多家長更ngo老師/社工討論既結論,
正常experience老師係唔會 ...

我並沒有說過兩者性質差唔多! 反而我都有聽過你的說法.但我地作為用家都有好多野要考慮,除左導師資源之外,例如家長有冇時間帶小朋友每星期指定時間到中心上堂呢?如果要返工,咁一定係到校方便到家長了.
無論邊度上堂,都有機會遇上小朋友夾到或夾唔到的導師,新或舊的導師. 所以冇得講的.

其實直係各有各的問題。

我小朋友正接受O位服務,一年剛過,現在已是第5位老師。其他言語、職業、物理治療師亦至少換過一次。物理治療亦因沒有治療師而停了一排。

雖然話係到校,初期大部分安排下午回校上堂,但我哋係上午班⋯⋯

6月打後大部份時間改到中心上堂,來回車程兩小時,上堂45分鐘,大人小朋友都攰!

opclk99 發表於 20-12-15 15:44
明白,最慘係附近冇中心,
你想去都冇,
有d sen仔真系一出街就好難control

冇錯,港鐵站至中心20分鐘路程,我小朋友要氹要盛行至少30-40分鐘

千萬不要到校服務,差到嘔,完全無治療師堂,勁垃圾

KKEDU 發表於 21-4-30 15:13
千萬不要到校服務,差到嘔,完全無治療師堂,勁垃圾

我小朋友9月升小一,到校服務至8月會完結。

近半年服務因人手穏定都已改善不少,唯獨職業治療師人手仍然不足,所以這方面的訓練較少⋯⋯

到校真係會比較fresh年資
啲治療師周圍走
又要帶玩具
有經驗既都未必想咁