用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請問band 1A/B學校係用乜嘢去釐定呢?伊中vs華仁vs旅港 ...
樓主: christse1314
go

請問band 1A/B學校係用乜嘢去釐定呢?伊中vs華仁vs旅港  

b3410 發表於 20-11-26 09:39
九華,可能仔仔開心過去伊中。不過唔知小朋友是否比較自動自覺?如果唔係,可能還是伊中。 ...

九華讀得好開心,我女其中一個best friend讀緊,開心到我女成日話想插班入去讀埋一份......

九華和QES 其實兩間都要自動波,反而我自己感覺(聽讀緊嘅分析)QES仲要更加自己加油喎~

b3410    發表於 20-11-28 20:37

YmOra 發表於 20-11-26 09:15
認同九華比伊中機會大DD,加上以樓主小學過往派位結果之牌面計,樓主囝囝級10想去佢3間心儀嘅中學應 ...
但係九華會計天主教分,但我個仔冇, 歷屆我學校又冇乜幾個入華仁,可能我哋學校唔係天主教學校

回覆 christse1314 的帖子

我認識讀九華的全不是天主教徒,也不是天主教學校畢業的。
這方面,未必如你看得那麼重。

iriscslmak 發表於 20-11-28 15:21

我認識讀九華的全不是天主教徒,也不是天主教學校畢業的。
你識的九華生都是自行入嗎?因為我見自行有25分額外分(天主教徒/父母畢業生/在校兄長分)都係我無的,所以先無信心🙈

christse1314 發表於 20-11-28 14:20
但係九華會計天主教分,但我個仔冇, 歷屆我學校又冇乜幾個入華仁,可能我哋學校唔係天主教學校 ...
想當年同你一樣,擔心計分少人25分,小學係基督教而且歷屆冇人入過九華。不過,一轉眼,小兒今年已經係九華中五師兄,我同先生都覺得九華非常適合佢,佢自己都讀得好開心。
小兒係跨區的,所以如果唔係自行,就係甲部,如果你兒子真的喜歡九華,就放膽去試。

是的,全是跨區自行入。

第一那25分,我想大多數申請者未能全取,即或自身是天主教徒,也未必會父親是校友同時有兄長在校就讀吧,所以具優勢者是比你多15分。

第二總分是150分(請你自行確認),你對囝囝有信心的話,他總有其他方面的專長的。九華是大校有50個自行位,已經比一般學校多了近兩成位,這可否稍為彌補那15分的差異嗎?

有一點是你怎樣計算也無法掌握的,與你囝囝同屆其他申請者的取態,強者林立還是遠比往年少對手呢?整個升中群大,一般假設極端情況少會出現,但從統計學角度看,世事難料。因此,經過搜集資料,計算衡量過後,若果學校是你和孩子心儀的,又有相當可能性,就決定吧。如果此終心中忐忑,倒不如另作他選,不要叫自己後悔。

補充多一點,供你參考。單看成績計,參greenapple1093大大的制作最近三年文憑試成績表,其中兩年DSE成績,旅港開平似乎稍勝九華。你列出的三間學校任何一間,我猜不少家長都收貨了。

預祝你成功。

山海兒女 發表於 20-11-28 17:55
想當年同你一樣,擔心計分少人25分,小學係基督教而且歷屆冇人入過九華。不過,一轉眼,小兒今年已經係九華 ...

請問你仔仔當年點解選九華?小兒今年小六,剛呈分考級4, 佢讀書做功課都可以自己攪,好記性,但我又擔心如果學校太鬆,佢又hea 咗就成績一落千丈,請教可否比d 意見,謝謝!

kc1016 發表於 20-11-28 20:31
請問你仔仔當年點解選九華?小兒今年小六,剛呈分考級4, 佢讀書做功課都可以自己攪,好記性,但我又擔心如 ...

咁自行首選 九華 都不錯  

回覆樓主:

如想了解多點九華的教育理念可買今期明周睇下,內裏有專題介紹兩間華仁。若認同的話就去馬入表,我就非常認同!

christse1314 發表於 20-11-28 14:20
但係九華會計天主教分,但我個仔冇, 歷屆我學校又冇乜幾個入華仁,可能我哋學校唔係天主教學校 ...

中學唔似小學,自行的宗教分已經唔重要,我仔全班只有兩個教友,全級16x人,20個教友都冇

山海兒女 發表於 20-11-28 17:55
想當年同你一樣,擔心計分少人25分,小學係基督教而且歷屆冇人入過九華。不過,一轉眼,小兒今年已經係九華 ...
謝謝你的回覆,你的意見令我加大了信心

iriscslmak 發表於 20-11-28 20:23
補充多一點,供你參考。單看成績計,參greenapple1093大大的制作最近三年文憑試成績表,其中兩年DSE成績, ...
是的,我看旅港2020最新dse成積又進步了,証明真的是增值學校,所以入到其實我也滿足的,甚至有家長朋友說九華是負增值學校,收1A學生但dse成積卻退步了,建議我揀其他中學,但耐何爸爸覺得華仁名聲不應單只看成積,仔仔亦愛其校舍和自由校風,所以我應該都是伊中/九華放自1,自2旅港,謝謝你詳細的意見/分析

kc1016 發表於 20-11-28 20:31
請問你仔仔當年點解選九華?小兒今年小六,剛呈分考級4, 佢讀書做功課都可以自己攪,好記性,但我又擔心如 ...
小兒當年選九華,就係因為認同學校理念。
佢讀書做功果從來都不用我操心,但就係一個比較活潑的男孩子,我反而認為校規太嚴謹的學校唔太適合佢,我覺得男校係呢方面的接受程度係會高啲。

九華由中一開始,已經訓練佢哋自己處理好自己嘅事情,唔會下下都通知家長,當然重要的事一樣有通告。
小兒小學時已訓練得比較自律,所以就算升中後,雖然學校鬆咗啲,但問題都唔大。

christse1314 發表於 20-11-29 00:04
是的,我看旅港2020最新dse成積又進步了,証明真的是增值學校,所以入到其實我也滿足的,甚至有家長朋友說 ...
你先生講得冇錯,當年我哋一樣有聯繫中學,人人都話聯繫拔尖做得好好,我都認為入聯繫可能仲可以專心啲讀書,成績可能會更好,但係九華有的唔單只係成績,事實亦都證明係真。

我記得"升中"唔似升小般有宗教分。個人認為,應該唔太會,會睇成績為主。

特鳴謝以上幾位詳細意見,我心中都有結果取向了

christse1314 發表於 20-12-2 01:42
特鳴謝以上幾位詳細意見,我心中都有結果取向了