用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 數學延伸部份(單元1 & 2)
樓主: PY1
go

數學延伸部份(單元1 & 2)   [複製鏈接]

gracelam 發表於 20-11-30 07:27
我女教core數同M1/M2係3位數學老師教,2科x科分別同時間上堂。
我哋學校是同一個老師, 沒有增加數學堂數,將core math 教快好多, 再利用偷出來的時間教M1/2, 所依家已教緊下學期的topics..
這亦是學校用M2來作中四分班的原因⋯⋯

hkpapa852 發表於 20-11-30 09:44
所以一間中學,有冇攪好4 core,有幾多人可以讀3X,緊要過有冇得讀M1/M2

讀M1/2重要㗎,啲師姊教佢哋幾大都揀咗先,入唔到M1/2即係表示,最多之後先drop~~~

hkpapa852 發表於 20-11-30 08:04
去UK讀書,一定要留意UCAS個對照分
按照UCAS最近既調整,DSE數學core同M1/2呢3科,各自只計半科分數(所有 ...
UCAS對照分係Math+M2先當一科,但大學的CO未必一樣咁計。

我阿仔收到CO,Math要5*,3X要最少2科5*+5,M2係獨立計1科,另外再加IELTS,其餘core無要求

iamderek 發表於 20-11-30 11:38
UCAS對照分係Math+M2先當一科,但大學的CO未必一樣咁計。

我阿仔收到CO,Math要5*,3X要最少2科5*+5,M2係 ...
請問IELTS通常要求幾多?

我阿仔收到CO,Math要5*,3X要最少2科5*+5,M2係 ...
UCAS對照分係Math+M2先當一科

Math core
M1
M2

按UCAS既評核, 呢三科都係當一科, 只係呢三科既分數, 係較其它科少一半, 唔需要 Maths Core+M1/M2 先係當一科

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

嘩,即係個CO要你DSE有5*5*5*5....呢個DSE成績係香港都入到神科了

小鹿揀學校 發表於 20-11-30 12:54
嘩,即係個CO要你DSE有5*5*5*5....呢個DSE成績係香港都入到神科了

計落只係188分(之前計錯咗),比估計中至少200分,要求算低了
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 20-11-30 13:04
計落只係192分,比估計中至少200分,要求算低了
佢個CO係硬性規定 math+3x 要 5*5*5*5, “並不是”best 4, 若其他core 成績相若,已勉強入到 CU medic,
若是理強文弱, 因CO 對math 要求5*, 估計其他3X 都是phy/chem/,bio 之類, 5*5*5*5 已足夠入理工三寶,

Btw, 你講的200分是什麼計分系統,要求咁高?

小鹿揀學校 發表於 20-11-30 13:23
佢個CO係硬性規定 math+3x 要 5*5*5*5, “並不是”best 4, 若其他core 成績相若,已勉強入到 CU medic,
...
UCAS計分
AL A*=DSE 5**=IBDP 7=56分

以前聽聞要入UK top 100大學熱門科,要夠200分先有機,依家似乎低了!

hkpapa852 發表於 20-11-30 13:32
UCAS計分
AL A*=DSE 5**=IBDP 7=56分
A*=5**   
之前都話如果有心去外國讀大學, 不如早啲過去讀AL算把啦....

小鹿揀學校 發表於 20-11-30 13:39
A*=5**   
之前都話如果有心去外國讀大學, 不如早啲過去讀AL算把啦....
A* 有D科成3x%!

cafeva 發表於 20-11-30 13:49
A* 有D科成3x%!
AL 攞 A*比例係高好多,所以如想去英國讀書,正路係讀AL著數D

cafeva 發表於 20-11-30 13:49
A* 有D科成3x%!
DSE 5**率係 <2%, 係佢個零頭都冇.......

小鹿揀學校 發表於 20-11-30 12:54

3X要最少2科5*+5 <- 我寫得唔好

我阿仔讀Phy Chem M2,只要其中2科有5*5

其實我想講的重點係:UK大學的入學要求係根據A level制訂,但UCAS對DSE的對照分 和 大學自己的轉換未必一樣。有啲大學要5**先當A*,有啲大學5*已經可以當A*

同埋想去UK讀大學,佢地要求最少3科A level,如果DSE無讀M1/M2,DSE core Math係唔會計(或者咁講,就算你DSE Math攞5**,都只可以攞盡半科的tariff point,即係人地Math+M2攞兩隻4都高分過你),代表你DSE一定要讀3X,亦要3科都唔好失手

cafeva 發表於 20-11-30 11:40
請問IELTS通常要求幾多?
間間大學唔同,就算同一間大學亦有分standard English requirement和higher English requirement,唔同學科有唔同要求。基本上overall嘅minimum由6開始,高至7.5

其實如果通識不再是主科,會不會dse入u嘅標準調整,某啲科m12更受重視,而啲理強文弱嘅中學可能會輕微升band?

iamderek 發表於 20-11-30 15:14
間間大學唔同,就算同一間大學亦有分standard English requirement和higher English requirement,唔同學科 ...

deleted~~~

iamderek 發表於 20-11-30 15:05
其實我想講的重點係:UK大學的入學要求係根據A level制訂,但UCAS對DSE的對照分 和 大學自己的轉換未必一樣 ...
無論諗住係香港升學定海外升學,考3X都係好D,尤其係男仔。

iamderek 發表於 20-11-30 15:05
其實我想講的重點係:UK大學的入學要求係根據A level制訂,但UCAS對DSE的對照分 和 大學自己的轉換未必一樣 ...

那麼,想請教如果(主科數+M2)分別攞到:主科數=4;M2=5,最終合併結果會當5嗎?

thx.thx
‹ 上一主題|下一主題