用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 數學延伸部份(單元1 & 2)
樓主: PY1
go

數學延伸部份(單元1 & 2)   [複製鏈接]

cafeva 發表於 20-11-29 18:36
唔係删除,係改正

刪除到位D喎,無人知吖嘛~~~

mcl203 發表於 20-11-29 18:32
所以咪話QC人均考得多科囉,鄧顯都好似高嘅。SPCC印象中係6.X科~~~

QC另一大特色,明明有一堆NCS,但個個夠薑去考DSE中文唔願申請考外語(每年得1/2個考外語,但NCS人數係雙位數)
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

mcl203 發表於 20-11-29 18:32
所以咪話QC人均考得多科囉,鄧顯都好似高嘅。SPCC印象中係6.X科~~~

SPCC 好似一向都 7x  + M1/M2  (optional )
可選修music 第8科

mcl203 發表於 20-11-29 18:37
刪除到位D喎,無人知吖嘛~~~
想知吖嘛,删左無得睇。你like 啦

cafeva 發表於 20-11-29 18:45

引證錯誤啫~~~

雖然我仲未明點錯~~~

YmOra 發表於 20-11-29 16:36
個人認為,貴校的配撘都不太算點"捆綁",基本上很大機會會把M2和PHY夾埋一齊修讀。
...

Um.... 雖然認同好大機會Phy 連埋M2讀,但如果好似阿女現在咁,想修M2但對Phy沒有興趣,就無奈一係啃埋Phy (其實阿女對Chem Bio Econ呢個配搭大興趣些),一係就要放棄M2,揀M1...... 兩個選擇都唔係佢自己最理想的選擇。

不過都仲有年幾先揀科,可能到時想揀文科都唔出奇。

YolandaTam 發表於 20-11-29 10:43
我哋 M1 2組 M2 1組,數學名次屬級前半可選,我哋呢屆夾埋約 6,70人。
數學級名次前半可選M1/M2,其實相當合理,如果數學差,M1/M2無可能讀得好。

bobbob 發表於 20-11-29 11:15
仲以為sjc開m1 m2各3班咁勁
其實加埋開3班好多學校都有,唔駛一定傳統名校
...
正如你所講,一般學校都開3班M1/M2,所以奇怪點解有人話讀唔到。

王家爸爸 發表於 20-11-29 21:26
數學級名次前半可選M1/M2,其實相當合理,如果數學差,M1/M2無可能讀得好。

同意呀。有啲六七十名嘅同學入咗 M2 組,連 compulsory 都拖冧埋,結果要 drop。

王家爸爸    發表於 20-11-30 08:35

gigayan 發表於 20-11-29 20:00
Um.... 雖然認同好大機會Phy 連埋M2讀,但如果好似阿女現在咁,想修M2但對Phy沒有興趣,就無奈一係啃埋Phy ...

有時間,慢慢諗清楚先。

YolandaTam 發表於 20-11-29 22:04
同意呀。有啲六七十名嘅同學入咗 M2 組,連 compulsory 都拖冧埋,結果要 drop。
...

純粹個人估算,有修讀M1或M2嘅學生中只有幾個百分點的學生會拖累主科數學,即主科數低分過數延。一般有修讀M1或M2嘅學生,主科數有著正面的幫助和提升。

YmOra 發表於 20-11-29 22:46
純粹個人估算,有修讀M1或M2嘅學生中只有幾個百分點的學生會拖累主科數學,即主科數低分過數延。一般 ...

有可能會拖累嗰啲一早 drop 咗 M2。

hkpapa852 發表於 20-11-29 18:13
海外計分的確唔太重視主科,但起碼要達3322,否則人地都會猶豫。

另外,如果英文文麻麻,除非IELTS好標青 ...
<Deleted>

mcl203 發表於 20-11-29 11:31
教M1/2,未必一定要另請老師去教~~~
正確。

好多學校M1/M2班係直接攞咗core數學嘅課堂去教,所以老師嘅教學時數係無變

cafeva 發表於 20-11-29 18:45

呢次真係認真啲去復下條數,改正數字,唔改正描述

最主要係將兩科人數調轉左,老人家無法,無記性。起碼無錯咗描述方向~~~

cafeva    發表於 20-11-30 10:08

iamderek 發表於 20-11-30 00:10
正確。

好多學校M1/M2班係直接攞咗core數學嘅課堂去教,所以老師嘅教學時數係無變

我女學校core數同M1/M2係3位數學老師教,2科x科分別同時間上堂。

Chenglc 發表於 20-11-29 17:53
回覆 fatman69 的帖子

明白延數對工程科絶對有利,所以老師都話大前題係對工程有無興趣,無既先可以考慮讀 ...

目前香港大部份工程都係屬水泡科,4C+2/3X唔太差都入到,仲使乜鬼咁辛苦讀多科對大多數學系無著數既M1/2呀!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

小鹿揀學校 發表於 20-11-29 11:34
我又唔同意wor..
以 UK 為例...
3科 X 考得好,3科 core 考得差,一定有U收
去UK讀書,一定要留意UCAS個對照分
按照UCAS最近既調整,DSE數學core同M1/2呢3科,各自只計半科分數(所有評分只等於其餘科目同級既一半)。

所以去UK讀書考3X而又係3X攞高分係著數D。

hkpapa852 發表於 20-11-30 08:04
去UK讀書,一定要留意UCAS個對照分
按照UCAS最近既調整,DSE數學core同M1/2呢3科,各自只計半科分數(所有 ...
所以我幾時都話一定要讀M1/2, 為自己留條去外國讀書的後路....
就算你 target 神科,e.g.醫, 牙,GBus, 理工三寶,甚至 engine ,M1/2 個grade 其實並不需要aim high, 4已足夠, 除非你的target 是 enrichment math, actuarial....
以求4的心態去讀, 並不會多花你多少時間...

小鹿揀學校 發表於 20-11-30 09:17
所以我幾時都話一定要讀M1/2, 為自己留條去外國讀書的後路....
就算你 target 神科,e.g.醫, 牙,GBus, 理 ...

所以一間中學,有冇攪好4 core,有幾多人可以讀3X,緊要過有冇得讀M1/M2
‹ 上一主題|下一主題