用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 數學延伸部份(單元1 & 2)
樓主: PY1
go

數學延伸部份(單元1 & 2)  

除左林護最多入醫學院,吾知葵青荃區,仲有冇第二間?

王家爸爸 發表於 20-11-27 10:52
我小朋友原本諗住喺香港讀,所以無去外國讀高中;不過考慮到英國只需要讀三年,加上小朋友中文唔好,而香港 ...

IELTS 9分,好多鬼佬都考吾到,勁!

hkmm888 發表於 20-11-27 12:43
除左林護最多入醫學院,吾知葵青荃區,仲有冇第二間?

除LW外,就只有荃官。

PY1 發表於 20-11-26 11:15
謝謝你的建議,很有用。尤其是打好語文基礎這點。
小學數和M1M2根本不能相提並論,這點我是清楚的。
小朋 ...

我的志願同現實可以差好遠,我小朋友細個既志願係揸巴士。曾經個個星期同佢哋坐15號巴士,坐上層司機位上面,扮揸巴士,由中環坐上山頂,飲啲野,然後坐返落灣仔。

王家爸爸 發表於 20-11-27 17:31
我的志願同現實可以差好遠,我小朋友細個既志願係揸巴士。曾經個個星期同佢哋坐15號巴士,坐上層司機位上 ...

坐15號,帶佢睇好嘢呢,鼓勵佢大個住house乎?~~~

大人志願更重要(對小朋友)~~~

mcl203 發表於 20-11-27 17:33

坐15號,帶佢睇好嘢呢,鼓勵佢大個住house乎?~~~:kekek ...
小朋友睇好嘢同大人既睇好嘢唔同;我小朋友細個亦鍾意係鵝頸橋消防局前面等消防車出動,我的志願變咗做消防員。

王家爸爸 發表於 20-11-27 17:37
小朋友睇好嘢同大人既睇好嘢唔同;我小朋友細個亦鍾意係鵝頸橋消防局前面等消防車出動,我的志願變咗做消防 ...

爸爸的志願呢?可能,呢樣野佢無話事權~~~

mcl203 發表於 20-11-27 17:42
爸爸的志願呢?可能,呢樣野佢無話事權~~~
爸爸的志願唔重要,兩個仔每次改變志願,爸爸都要陪住改變。

王家爸爸 發表於 20-11-27 17:58
爸爸的志願唔重要,兩個仔每次改變志願,爸爸都要陪住改變。

爸爸負責付炒,付得越多,當然爸爸嘅志願都要改變,相應調高~~~

mcl203 發表於 20-11-27 18:21
爸爸負責付炒,付得越多,當然爸爸嘅志願都要改變,相應調高~~~
...
識得個朋友,佢個仔話想做貨櫃車司機,俾佢鬧;如果係我,我會帶佢去葵涌貨櫃碼頭睇吓,一齊搵下啲關於貨櫃車既書,同佢講下物流,等佢從中學到野。我認為唔需要太過限制小朋友既志願,最重要係同佢一齊追尋志願;每次改變,自己都跟住改變,享受過程。

王家爸爸 發表於 20-11-27 18:31
識得個朋友,佢個仔話想做貨櫃車司機,俾佢鬧;如果係我,我會帶佢去葵涌貨櫃碼頭睇吓,一齊搵下啲關於貨櫃 ...
閣下無愧對王家後面個兩個字,又係爲人師表,果然有方

王家爸爸 發表於 20-11-27 18:31
識得個朋友,佢個仔話想做貨櫃車司機,俾佢鬧;如果係我,我會帶佢去葵涌貨櫃碼頭睇吓,一齊搵下啲關於貨櫃 ...

你真不了解小孩,喜歡揸貨櫃車,好可能係喜歡变形金剛個柯柏文咋!

王家爸爸    發表於 20-11-27 18:48

GreenMaDad 發表於 20-11-27 12:21
回覆 PY1 的帖子

原來如此。   其實我很佩服樓主這麼早已留意M1,M2的問題,既然樓主有心培養小朋友,我會 ...

謝謝你的鼓勵。其實也不是我這麼早留意到此問題,是班主任提我哋考慮學校的同時,也要一並考慮所開設的科目/交通等...

王家爸爸 發表於 20-11-27 17:31
我的志願同現實可以差好遠,我小朋友細個既志願係揸巴士。曾經個個星期同佢哋坐15號巴士,坐上層司機位上 ...

哈哈,正正如此,我就係一個教材。小時候,我的志願係做有錢人(真的,作文係咁寫),買嘢唔使睇價錢果D,結果我係一個超級打工仔,時時留意幾時減價,大部分正價唔會買

之前聽善德講座話每年有一個位獎學金比升中大醫科生六年免學費

PY1 發表於 20-11-27 19:07
謝謝你的鼓勵。其實也不是我這麼早留意到此問題,是班主任提我哋考慮學校的同時,也要一並考慮所開設的科 ...
坦白講,我認為你班住任只係想講D好似好專業既嘢令你以為佢幫到你/有料到。
考DSE留港升學也好,去海外升學也好,首重係4主科成績(過幾年變3主科)。要關注既,首先應係邊間學校有能力教好學生考好幾科主科。

M1/M2除個別大學科目有分加,同想搏做狀元外,現實中有冇得考唔係太重要。

更現實既係,就算頂級男校QC,每年都得大約10%學生考M1同25%學生考M2,呢兩科既普遍性同難入程度就可想而知。

學校要M1/M2有好成績唔難,因為基本上只要限制住只有數學能力達某水平既學生先准修讀就自然可以做靚盤數。

反而數學核心係人人必考,學校有能力令大部份人係呢科表現出色先更重要。花時間去研究錯重點既嘢,隨時恨錯難返。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 20-11-28 13:50
坦白講,我認為你班住任只係想講D好似好專業既嘢令你以為佢幫到你/有料到。
考DSE留港升學也好,去海外升學 ...

明白,我就係對M1/M2完全不了解,所以真心求教。這兩天,綜合大家的意見/建議,自己也認真做咗一些資料蒐集,開始有少少認識了。真的很感激大家的無私分享。

hkpapa852 發表於 20-11-28 13:50
考DSE留港升學也好,去海外升學 ...

咁樣,QC都係限量供應M1/2,但人均考7.2科,咪即係位位唔計M1/2砌足7科咁勁料?~~~

我見 M1/M2 在很多商科/金融科都可以加 weighting, 好重要;

不過在 top 的學校, M1/M2要爭入, 僧多粥少, 你考得較後的話就連想報都報不到.   

jaycee_mami 發表於 20-11-29 09:09
我見 M1/M2 在很多商科/金融科都可以加 weighting, 好重要;
如果係top既學校,M1/M2開足三班,足夠五六成人讀,基本上唔需要爭;反而二三線學校,開得一兩班就真係僧多粥少。