用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 小女份人無目標, 好擔心佢
go

小女份人無目標, 好擔心佢  

升了中一, 成績都唔多好, 著左一半科都唔合格, 佢又好似唔多介意, 我問佢第時想讀咩, 第時想做咩, 佢都一味話唔知, 日日求其做哂D功課就係用哂D時間來打機, 我好擔心佢

回覆樓主:

先減少打機睇片先,寧願揾些運動做吓,但疫情下,父母可以平日同佢行吓山,傾多些心事,佢地年紀比較麻煩,鬧又吾得,鼓勵多些。成就感好重要,第一測驗差佐,同佢心平氣和傾,有咩方法改善,如果父母在學業上幫吾到,試吓揾補習,但亦吾好過多。科目係米太多英文生字吾明,可以試吓去書局買本中文版去對照,温書會快好多。現在開始改進,每日習慣温書,應該會有改進。成績開頭差佐吾緊要,學校係要睇到學生有努力,仲使較慢,但干其吾好吾理,加油
妹妹豬 齊來做個好朋友)

佢地呢個年齡, 連佢阿媽我, 都覺得佢好討厭, 青春期, 日日黑口黑面, 你叫佢做咩都同你唱反謫, 本身打開羽毛球, 疫情停左一段長時間, 個人肥哂, 都無動力打翻, 咁都算啦, 你唔打波, 我咪當你D時間多出黎用來溫書, 點知, 成績都唔覺有咩好到, 有時捉佢去行山跑步, 好似捉佢去死咁, 又黑哂口面, 搞到我自己都無癮
佢本身英文底子唔差, 我相信佢唔係因為變左用英文教而令佢成績唔好, 好大原因係因為佢比阿媽照顧左成個小學階段, 所以一路都唔識自己溫書, 我試過教佢方法溫, 其實不外乎都係抄多次課文重點同埋背野, 但係又係覺得阿媽講野就係唔想聽, 做得一次, 下次又係唔做, 唉, 咁大個人真係硬又唔硬得咁多, 軟又更加唔洗SO你

zitaeric 發表於 20-11-25 12:19
先減少打機睇片先,寧願揾些運動做吓,但疫情下,父母可以平日同佢行吓山,傾多些心事,佢地年紀比較麻煩, ...

我平日要返工, 得佢同工人在家, 大家各自閉關在自己房內, 真係死左人都唔知, 我單親, 又要返工, 頂多都係打個電話返屋企叫佢"好做功課啦" , "好溫書啦", 但係做唔做呢? 真係估都估到.  我又唔可能收起部電腦, 因為下午放學回家後都仲要上ZOOM, 同埋用電腦來CHECK功課同做PROJECT, 所以真係做唔到'收電話/收電腦', 但係其實收左, 係唔係都會同你一心一意做功課呢?對住D功課來遊魂就仲嘔血

回覆樓主:

好理解,明明小學成繢幾好,英文又吾差,吾知点解升佐中就咁樣。真係吾好同佢嘈,越嘈越吾聽教,佢地青春期,有些情緒係佢自已都吾想,有時嘈佐有傷感情,自己又辛苦,唸深佢地十一,二歲仲係細個,佢地似明非明,我個都係咁,锡佢地鼓勵多些,佢地會感受到,需然吾講出聲。

ilovepochu 發表於 20-11-25 12:39
我平日要返工, 得佢同工人在家, 大家各自閉關在自己房內, 真係死左人都唔知, 我單親, 又要返工, 頂多都係 ...

平時打比佢吾好剩係叫佢温書,吾准打機,試吓問吓佢今日返學辛吾辛苦,今晚想食嘜之類,約定每日某個時間一齊傾心事,好氣氛之吓自自然然會慢慢聽教,一步一步。學業上亦可同科老師傾吓,瞭解學科要求,請老師鼓勵吓,都有幫助。

回覆樓主:

其實吾鐘意行山,可以同佢去吓佢鐿意地方,女仔f.1最鐘意行西九龍中心,行吓街食吓野,傾吓偶像,會好開心

zitaeric 發表於 20-11-25 12:53
平時打比佢吾好剩係叫佢温書,吾准打機,試吓問吓佢今日返學辛吾辛苦,今晚想食嘜之類,約定每日某個時間 ...

試下行下街、揾間可以傾下計嘅餐廳食飯時傾下計,直接同阿女講你嘅擔心,問下佢返學嘅開心/唔開心嘅事,等佢知你係關心佢,當然傾/講一次係唔會有改善,比多啲時間(一、兩年), 會融化佢哋嘅。

睇你寫,你其實都好清楚係咩原因:(1)家長突然在學習上放手,小朋友唔適應,成績下滑;(2)打機。你知道原因就可以對症下藥。

收機難做到,咁可否在你放工回家後,佢完成功課,直至訓覺都唔用?沉迷係虛擬世界係好煩,現實生活的親情和成敗都唔重要。

ilovepochu 發表於 20-11-25 12:28
佢地呢個年齡, 連佢阿媽我, 都覺得佢好討厭, 青春期, 日日黑口黑面, 你叫佢做咩都同你唱反謫, 本身打開羽毛 ...
完全同我個仔一樣

ilovepochu 發表於 20-11-25 12:39
我平日要返工, 得佢同工人在家, 大家各自閉關在自己房內, 真係死左人都唔知, 我單親, 又要返工, 頂多都係 ...
情況類同,無目標,無唔緊要,讀書態度問題,hea 溫。好聲好氣同佢講,哦,知。
結果一樣。

csadmin 發表於 20-11-25 16:14
情況類同,無目標,無唔緊要,讀書態度問題,hea 溫。好聲好氣同佢講,哦,知。
結果一樣。
真係同病相憐

簽名被屏蔽

csadmin 發表於 20-11-25 16:14
結果一樣。

Same

回覆樓主:

IloveJJ 發表於 20-11-26 10:35
大家有冇自小同細路講點解要讀書呢?
有。不時同佢講,學生時間最開心。讀書係自己,辛苦呢段時間,第時條路正路易行D,先苦後甜,定係先甜後苦。出左黎社會,做錯野大把人問候。當然讀唔到都無計,依家係態度問題。

IloveJJ 發表於 20-11-26 10:35
大家有冇自小同細路講點解要讀書呢?

https://71a.xyz/VxL47K你呢條link 真係好岩。

我亦同女講過
讀唔到書,可以做洗碗,做侍應,呢D都係工,只係日做夜做咁,辛苦好多,以後就係咁生活。

回覆樓主:

要減少打機,都要另外安排d比打機多少少養分嘅活動佢攝時間,女仔不如同佢整下甜品糕餅,做下手工,行山可以請佢做資料搜集行邊度安排行程野餐食物,或者學拍片剪片加特效字幕。。。當然要多讚多鼓勵。。。希望佢有日可以唔使靠打機消磨時間,進而做好planning 學習。。。加油!

簽名被屏蔽