用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 小女份人無目標, 好擔心佢
樓主: ilovepochu
go

小女份人無目標, 好擔心佢  

Kikobaby 發表於 20-12-23 20:59
回覆 Jane1983 的帖子

謝謝回覆

我女從來唔會抄書,佢唔會咁勤力,而家高中讀數理多,更怕寫字。
自從中一做筆記搞到有兩三科成績唔合佢理想後連筆記都唔做。
據我所知佢數理科明咗之後操題;
高中中文科範文靠背課文及校本輔助材料同睇試題集,閱讀理解靠臨場;
初中兩史靠課外閱讀+睇DSE雞精書;
初中地理好似都係靠背;
經濟科冇乜特別理,佢話明咗就識答喎;
英文 LS 靠平時閱讀報章或 non-fiction。

謝謝回覆
我同你一樣,小學測考都係我同佢溫。升中揀中學,佢自己揀左一間比較多功課,多測考既中學,中一都係我幫佢溫,但有同小學唔同既地方,就係我叫佢留意我點同佢溫,咩方法去溫,升上中二上學期,我叫佢自己開始溫,但問佢打算點溫,比個schedule 我聽下,有冇大問題,之後中二下學期就放手了,升上中三,科目多左好多,佢有將溫書方式改變了少少,依d 冇所謂,因為始終佢要搵岩自己既方法。

謝謝回覆

我的孩子習慣以下的整套溫書程序:

程1)先預習每一課題
程2)有些特別感興趣嘅課題會响預習時或之前問定我網上有無相關資料或影片講解。
   若有,我會把搜尋結果給孩子看看,以加深孩子對課題的了解,對上堂十分有幫助。
程3)由於前期功夫做得妥善,可以令佢响未上堂之前已有一至兩成的掌握,
   接著上完堂之後盡可能响該星期內完成課堂筆記,亦由於有過前期工作,
   故做筆記的速度十分快就完成,不佔去太多時間。
程4)在做完筆記之後,盡量按排之後嘅一星期內作第一次的重溫,
   由於做筆記加埋預習部份,已經十分深入地做,故我們視之為第一次溫習,
   當完成晒多個課題的所有教授之後,就嚟一個整章的第二次重溫。
程5)當收到學校的考試範圍,通常响1個月前派給學生,
   孩子就按排好溫書時間表,溫習已做的筆記的... ...
   第三次重溫... ...第四次重溫... ...第五次重溫... ...,
   次數視乎個人需要。

回覆 Kikobaby 的帖子

唔會抄書,會理解和記重點。

回覆 busybeebee0713 的帖子

記重點,記精華。抄書係簁時間,抄筆記會好d,但抄寫的問題係,人會神遊,根本唔一定記入腦。