用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 小女份人無目標, 好擔心佢
樓主: ilovepochu
go

小女份人無目標, 好擔心佢  

ilovepochu 發表於 20-11-27 15:43
我女還是小學時代, 在我的幫助下, 科科都合格, 我同佢講, 如果你有80分, 其中有60分係屬於你阿媽我既, 因為 ...

講個故事你聽,有個女仔,成績一向不過不失,入咗一間幾好嘅中學。

但中一嘅第一次考試全炒,家人唔識教,由得佢,無搵外補,家長都無能力幫個女溫書。

到中期考,俾其他長輩知道原來退步到咁,臨考前捉住佢教數學,後來亦都只有數學一科係合格。

中一要留級,理所當然。之後都無咩改進。如今5年過去,個女仔原校讀緊中二咋...。下年應該無得留底,學校開晒口叫佢轉職業訓練。

當然,你個女比故事主角好,成績未去到咁底,亦有你儘力幫手。

你都可以同佢傾吓,一個無目標嘅人生,只會白白浪費時間。

回覆 LittleCS 的帖子

這個故事好悲情
五年中學仲讀緊中二,呢個唔係成績唔好咁簡單,對年輕人自尊和自信的打擊好大。

Jane1983 發表於 20-12-17 21:22

這個故事好悲情

任何一個外人都知道,人生不該如此。只係親生父母,加上個女仔收收埋埋...
雪球大到咁都無人幫到咩手。

只可以叫佢地面對現實,不要戀棧“名校光環”,儘快離場。職業訓練都是一條出路。

LittleCS 發表於 20-12-18 10:54
任何一個外人都知道,人生不該如此。只係親生父母,加上個女仔收收埋埋...
雪球大到咁都無人幫到咩手。

你上面個例子完全講緊我
在我最灰個時,真係搵定F3個D學校比阿女
我女現在中一,仲係未能管理自己,叫一下,哦,態度依舊
可能等到老師叫佢執包袱,佢先會叮醒....一陣啦

IloveJJ 發表於 20-11-26 13:54
唔係話你喎!係你女。

我成日都同啲仔傾呢樣野,讀小學已留意將來讀咩科做咩工作?
我問過阿女啦,佢咪話唔知
所以我話,選咩料,鐘意咩料都無...佢點會諗第時想做咩工

名校名牌,係人都鍾意。但主體應該是人,而不是物。
5000元買對名牌鞋,次次着到夾腳流血,你覺得可惜,但唔會夾硬着。嫁個有錢老公,佢三朝兩日打到你皮開肉綻,你都會走。學校亦一樣,無乜大不了。如果Bill Gates當年視名大學咁神聖,唔可以放棄,未必有Microsoft,亦無今日咁好世界。

csadmin 發表於 20-11-26 11:05
https://71a.xyz/VxL47K你呢條link 真係好岩。

咁其實做咩工同讀幾多書又無掛鉤既⋯我屋企從來無討論過讀書同工作既問題,只討論學習既樂趣⋯⋯唔一定係課本上,總之學習就係一種樂趣。

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

jli008 發表於 20-12-19 11:34
名牌衹是一個虛名,全都是無聊人想賺更多不切實際既錢攪出來既玩意. 有牌子同冇牌子功能一樣都係咁用,壞了破 ...

咁又唔同意。同係讀得到書,一樣咁叻的學生,有得去名校,我會鼓勵去。得到的會比一般學校多。

但我唔會睇低普通學校,公開考係fair game,能者勝,搏盡一樣有機會。

Yanamami    發表於 20-12-22 18:48

簽名被屏蔽

jli008 發表於 20-12-19 12:34
現今教育制度,能讀得到去邊間係無所謂,我既用意係力有所及,不用刻意一定要名校,普通學校一樣可以學有所成. ...

係,幾時都係以人為本,家長以能力以內的資源成就小朋友。死物重要過人,我覺得好傻。

jli008 發表於 20-12-19 11:10
所以孩子從小在學習過程中,不要令孩子覺得將來做什麼工作才去學習,知識係永久財富,所以幼稚園以至小學的學 ...

我都係咁諗。

Jane1983 發表於 20-12-18 15:05

名校名牌,係人都鍾意。但主體應該是人,而不是物。

識咁樣諗,就唔會有我呢個“講故佬”啦...

呢件事中,我從旁邊學嘢:幫細路定立目標,over estimate就要學識放下。

做人都係一個學習過程,見有d父母第一個小朋友時,有d嘢做錯咗。日後其他細仔細女,佢地係會做番好。可惜大果個就犧牲咗

Jane1983 發表於 20-12-21 16:50

做人都係一個學習過程,見有d父母第一個小朋友時,有d嘢做錯咗。日後其他細仔細女, ...

咁都係有進步,好過重蹈覆轍

Jane1983    發表於 20-12-22 13:54

其實我都係在小學時,溫書上幫小朋友太多,令佢唔識自己溫書,我都好頭痛應怎樣教佢自己溫,佢宜家啲中一嘢我其實都識,但我唔想再幫佢,唔通幫到佢dse咩😖

我又想搵個補全科的補習,但佢唔肯補

宜家佢溫書就會抄吓啲內容,佢抄到手攰,都抄唔到1課,咁溫書成效是很底。有時揭兩揭又話溫完,抽幾題問返佢又答唔出

我應該怎教佢自己溫呢?  有過內人可以指點一下嗎?

回覆 Kikobaby 的帖子

教佢方法,例如你覺得用抄書去溫係低效,咁你建議佢應該點樣溫,先會有效。
初期唔好完全放手,放手比佢自己主導學習,但遠距離睇住,會好好多。

回覆 Jane1983 的帖子

謝謝回覆
現在的中學生通常點溫書?  都係抄這個方法嗎?