用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 小女份人無目標, 好擔心佢
樓主: ilovepochu
go

小女份人無目標, 好擔心佢  

jli008 發表於 20-11-26 11:28
回覆 csadmin 的帖子

所以一定要以開心的心態去面對學習,唔好從小入唔到咩學校而煩惱,唔好過早為了將來做 ...

係。我已經無迫佢做額外功課,亦無補習。讀書期係最開心架,我叫佢珍惜。
讀唔到,唔駛死,最多係以後係辛苦生活。但如果依家珍惜讀書環境,係有機會改變喎。
我同佢講,你到時唔好問我,點解生活得辛苦,日做夜做甚麼也沒有。

IloveJJ 發表於 20-11-26 12:16
咁佢第時想點?打算做侍應?住屋企?等你養?

未諗第時定係無諗。。
選科都未啦,何況出黎做野。
阿Q諗,未開竅。
睇佢咁,中三去出讀VTC個D

ilovepochu 發表於 20-11-25 11:58
升了中一, 成績都唔多好, 著左一半科都唔合格, 佢又好似唔多介意, 我問佢第時想讀咩, 第時想做咩, 佢都一味 ...

先要處理打機問題,可以讓孩子玩但不能沈迷,費時孩子話"被迫"無得玩,而且打機都係响度消磨時間啫,你可以學我一樣瞭個女一齊跳"鄭多燕"嘅減肥舞,有第二D嘢做就唔會成日掛住打機了,再好好傾下找出多科不合格的問題所在,你囡囡e+才中一而矣,係要DD時間適應中學生活和學習和考試"模式",聽你語氣都估你緊張個女,咁未來要好好想辦法與她建立良好的"關係",個人認為,女孩子無咁難建立好關係,剩係講行街、睇衫、買護膚品已經可以一齊去做的事了,我成日撇低c6與女兒去行街街買衫,都不知幾樂在其中,嗰刻好多"密偈傾"架!努力呀!

IloveJJ 發表於 20-11-26 14:31
樓主話佢單親要返工,平時屋企得個女同工人,個女要上網課又唔可以收電腦。
咁所以佢根本做唔到控制個女自 ...

我條邨都有好多單親jm頂住頭家,唔知係咪只得我區係咁,嗰啲jm反而俾我哋哩D嘅更愛錫和關心及緊張與子女的關係,無論時間幾咁唔夠用也會親親子女,我和她們响這個疫情中把握在家工作的時機與囡囡們响家中齊齊跳舞建立好關係,效果尚算OK啦!不過,我哋條邨啲C9們都幾互助,付近又有間青年中心,好多時我哋會不計較咁幫單親jm們睇住D細路,佢哋好乖好懂事,亦教䁱我女好多嘢!

不知道這會不會幫倒忙: 女兒會否喜歡睇戲聽歌?  當然女兒可能會變成追星族,但我自己覺得,追星都好過打機同拍拖。所以由細至大,我跟女兒一起追劇,不過會提佢要將興趣轉化為對自己有益的事,例如睇大陸劇聽普通話練普通話;如喜歡聽歌可以鼓勵她唱歌或跳舞。

IloveJJ 發表於 20-11-26 14:59
咁你哋可以咁咪好囉!
睇樓主寫既野,感覺都幾難。
我以前都幫人湊個初小生(收費的),個媽媽就係單親又 ...

單親家庭都係要"鄰社"們多多伸出援手互助。不過,只要不放棄,辦法總比困難多。

個人認為,"責任感同成就感"的教導有很多方法,我响教會有些jm的囝囝囡囡個性所限,很多事情還是需要jm操心為他們打點學業的一切,但,真心講句,佢哋的責任感响教會內學到嘅表現出來嘅都好過好多學校的同學仔,亦帶有"愛心和照顧"的元素响其中,久而久之,也影響著個人的學術、自主等等方面皆有著責任感,累積得咁上下責任感,成就感就自自然然地出現了。個人認為,孩子的個性有好多種,不同的個性應該用不同的方法配合孩子成長,使他們响最終能夠擁有"責任感同成就感"。

簽名被屏蔽

IloveJJ 發表於 20-11-27 09:34
係架,責任感和成就感唔一定响讀書方面,就好似我們以前既年代,讀不上就早早出來工作,工作反而有責任感 ...

認同現今社會年青人的價值觀不斷地變化緊。幸好,我的周遭jm唔係教會的群組就是屋邨內的jm媽咪,比較近新DD嘅就係小學時新結交的jm媽咪,中學太忙了,沒有再加新jm入群組內,jm間的理念相近,故互助互勉情況較多,個人認為,孩子的"成長土壤"十分重要,响學校有學校的土壤,响學校以外的(家+教會+鄰社)也是另一份土壤,只要身邊的jm群組有著相同的育兒理念,不同類型的孩子的個性也可以同樣地走到同一個目的地。

IloveJJ 發表於 20-11-27 10:24
我可能太另類,所以好少有價值觀差不多既家長朋友。
有些又太主張愉快學習,什麼也是谷,做功課 ...

你有你的成功,這是事實,你最清楚自己的孩子需要D咩!我咁諗,你身邊有無與你同一種育兒手法嘅又有與你同樣成果的例子,或是你有無用過你的方法用响友人或親友的孩子身上又有同樣的結果的例子,就知道是否不同的孩子個性有著不同的教導或育兒方法。

IloveJJ 發表於 20-11-27 10:24
我可能太另類,所以好少有價值觀差不多既家長朋友。
有些又太主張愉快學習,什麼也是谷,做功課 ...

不過,我幾肯定和你啱傾嘅"老師"與我响教會接觸開嘅中小學老師是不同類型。

IloveJJ 發表於 20-11-27 10:49
我媽和我奶奶咪就係用呢個方法囉!
不過我啱傾既教師家長,方法都雷同既,成唔成功唔知,我仔仲細 ...

樓主都無乜入嚟傾了,似緊非緊,希望佢唔好心灰放棄,努力加油啦!

有時,眼見身邊D親戚的育兒方法係有DD心嗡,眼見有D比我女叻嘅聰穎嘅,記性又好嘅等等,就咁就浪費咗大好前程,親戚完全唔明孩子想要D咩?!真係投晒降。