用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 政府話叫排s位
go

政府話叫排s位

我小朋友3歲,要排s位,等緊期間排e位想問下s位對升小學,如果唔叩門有無影響?都正常有得大抽獎?
以校友關係入讀應該有影響?(有得揀緊係揀個正常小小)
入讀左會唔會有歧視?
特殊學校會將分類無咁嚴重既做一班嗎?
有進步可以去番主流學校?
親戚個個都叫唔好去,話佢無問題,入左個d(特殊學校)出唔返黎
但我溝通唔到,小朋友亂叫,講bb話,有咩就叫同扭,連爸爸媽媽都周圍叫,好迷惘

回覆 opclk99 的帖子

我見人話有進步,k1,2入左,k3可以轉翻普通幼稚園都會有幼稚園收

opclk99 發表於 20-11-24 22:21
3歲仲細,到時睇下進度先決定吧,做人睇實際需要,講面子真係無謂,
我細仔(ASD+ADHD..etc.)讀緊O位,
自行入for ...

O係到校,停課點算?

sylvia.siu15 發表於 20-11-24 17:12
我小朋友3歲,要排s位,等緊期間排e位想問下s位對升小學,如果唔叩門有無影響?都正常有得大抽獎?
以校友 ...

媽媽 唔好諗咁多 排s位先
千祈唔好比其他人既目光影響到自己 最緊要幫到小朋友

入左去 每個學期都會做評估 如果小朋友能力可以 會建議你轉番去主流幼稚園

至於小一 如果係自行定大抽獎 學校係無得揀小朋友 所以唔駛擔心呢個問題

K3會再做評估 建議讀番主流小學定特殊

maysy8 發表於 20-11-25 12:10
媽媽 唔好諗咁多 排s位先
千祈唔好比其他人既目光影響到自己 最緊要幫到小朋友
佢主要講野好亂講唔到人話,同固執,同小朋友都玩到,有時會爭野玩咁,問題不大,所以我覺得佢k3/小一可以去番正常學校,最多做蠢學生,成績唔好既學生,如果人地評估完,我都可以堅決去正常學校小一嗎?

sylvia.siu15 發表於 20-11-25 15:06
佢主要講野好亂講唔到人話,同固執,同小朋友都玩到,有時會爭野玩咁,問題不大,所以我覺得佢k3/小一可以 ...

可以,只要有學校收

sylvia.siu15 發表於 20-11-25 12:05
O係到校,停課點算?

我細仔都讀緊O位。

年初中小幼停課時,O位都停。

年中中小K3復課,我可以帶細仔去O位服務提供者嘅中心上堂。課堂節數會少啲。間中都有話要改zoom。

十月恢復面授,O位又可到校上課。

兩星期前停課,O位即改回中心上堂。

opclk99 發表於 20-11-26 17:39
回覆 sylvia.siu15 的帖子

Sorry,我混亂晒SOIE位,

我驚要入特殊小一,不是正常小學姐

BHA 發表於 20-11-28 21:55
我細仔都讀緊O位。

年初中小幼停課時,O位都停。

我會係等s,e時去私人訓練下我小朋友,希望有幫助

我仔都係3歲排緊s位,如果有位我一定俾佢讀,如果小朋友能力跟唔上,你俾會入主流學校有咩用?仲要浪費左佢訓練既黃金時間,到你過咗6歲想再訓練返就要用多好多時間。同埋你小朋友都未準備好就上主流學校,到時佢又坐唔定,又同人地溝通唔到成日自言自語,一定會俾其他同學仔蝦,笑佢傻仔,咁你又驚唔驚佢俾人歧視?我覺得你方向唔岩,哩個時候唔需要理人點睇,你係要諗點先可以幫到小朋友進步,就算到時要遲啲入小學又有咩問題,你自己要首先接受自己小朋友係同人地唔同

opclk99    發表於 21-1-19 01:15

sylvia.siu15 發表於 20-11-24 17:12
以校友 ...

妳自己點睇,妳的感受都重要,如果妳自己都接受唔到S位,講咩都無用,小朋友係自己的,親戚朋友會幇到小朋友(emoji)

入左S位,上小前會有個智能評估,評估小朋友適合讀主流嗎?就算評估左要入特殊,妳都可以唔入,小學返主流絕對係家長意願,就算小朋友能力好弱都可以入主流返學,讀左S位唔代表咩,按返正常程序自行/大抽奬

S位係按小朋友能力分班/分組,如果能力高都會叫妳出主流,再唔係就會加深d野比小朋友學,唔好睇到S位幼稚園好恐怖甘,唔係人人入到

PS
我仔都係S位畢業,畢業前做緊小一上學期的功課,順利出主流,佢智能無問題,係言語弱,社交弱

我小朋友K2入特幼,我有比私人訓練,加埋學校訓練,最近做左小一入學前評估,要入返主流。所以唔係特幼就升特小。特小要評定智力為輕度智障或以下先收,只要你智力高於輕度智障,在融合教育下都要返主流

入特幼,就唔好考私校和直資小學
但官津校自行收生只計分,佢唔理你讀乜幼稚園
大抽獎就講運,同幼稚園無關
特幼師生比是1:6,一般幼稚園做唔到
老師除了教學術外,會教生活技能(如:掛衫,自己扣鈕)、社會適應(寄信、剪髮)、處理學生行為及情緒問題,密切聯絡家長,這些都是主流做唔到。特幼是按能力分組,會混齡一組,一樣有功課做,不過學術方面,會比出面淺、但家長可自己教返,裏面有護士、社工、物理治療師、言語治療師、職業治療師,好專業架

sylvia.siu15 發表於 20-12-1 00:06
我驚要入特殊小一,不是正常小學姐

我係s位家長 9月出主流k3
過來人身分答你 今年畢業的s位學生 的確有人入特殊 亦有人情況唔太嚴重特殊唔收 特殊學位很有限 所以智能正常甚至有限智能都未必入到特殊
識人有限智能入主流小學

kate0403 發表於 21-6-16 23:57
我係s位家長 9月出主流k3
過來人身分答你 今年畢業的s位學生 的確有人入特殊 亦有人情況唔太嚴重特殊唔收  ...

請問k3轉返主流難搵學校嗎?