用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 從精英制到普及化的大學教育(連鎮邦) ...
樓主: elbar
go

從精英制到普及化的大學教育(連鎮邦) [複製鏈接]

stillgood20 發表於 20-11-25 08:16
一切來自父母,也來自社會上共同理念.

要教育不一樣的孩子,

我同意父母的理念對孩子的影響,但社會的共同理念我有保留,經驗話我知,大部分主流的理念都係人云亦云,我傾向同時用相反理論思考,擇善而從!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

poonseelai 發表於 20-11-25 10:17
唉呀!我無2G機,衹打算外賣
何虎呢

stillgood20 發表於 20-11-25 11:28
何虎呢

唔苦,我盡可能自備外賣餐具

poonseelai 發表於 20-11-25 11:37
唔苦,我盡可能自備外賣餐具
Good!幫到抗疫便可.

唔似d跳舞群組咁.
拉倒大家的健康系統.

ANChan59 發表於 20-11-25 11:07
我同意父母的理念對孩子的影響,但社會的共同理念我有保留,經驗話我知,大部分主流的理念都係人云亦云, ...
好想分享一下.
台灣苗栗, 有一些落羽松秘境,
仲有全世界"最好"大閘蟹. (可惜, 去年那蟹場都買光了. 沒機會品嘗)
仲有溫泉.

去年, 住的度假村, 主管問我, 點知有這美景. 從未有香港人來的.

ANChan59 發表於 20-11-25 01:44
如果用20年来讲,我觉得最失败的是香港学生读研究院的%及人数太少,这个才是质量问题,现在学士学位太多, ...
搵食呀!老兄!作為一個商業社會,需要用到研究院嘅知識的公司唔多,而且生活費高昂,好難讀完學士後馬上進修,所以有繼續進修的會偏向Part Time。在我畢業那些年頭,僱主並不對研究員畢業生有興趣反而覺得有少許負面,認為工作經驗比學歷來得重要。
雖然冇統計數字,但從身邊朋友同事看(我自己工程畢業),絕大部份進修者皆指向MBA,DBA。

認識的在崗讀研究生差不多都是嘅來自HKPC,HKSTP,環保署等等,有政府津貼。

ANChan59 發表於 20-11-25 01:44
如果用20年来讲,我觉得最失败的是香港学生读研究院的%及人数太少,这个才是质量问题,现在学士学位太多, ...

香港學生係有讀上去的,不過係湧去讀MASTER,我女大同幾個外國讀完返來了,佢自己都話遲d需要都會讀MASTER, 佢地較現實,冇辦法大環境係甘。
我仔就對BIOCHEM有興趣,佢可能會行學術路線,甘研究院就一定要讀啦(有機會的話)。

poonseelai 發表於 20-11-25 10:17
唉呀!我無2G機,衹打算外賣
簡單,攞部舊機,去鴨記買張幾十蚊嘅卡,需要先開機,搞掂!

poonseelai    發表於 20-11-25 13:08

akys 發表於 20-11-25 12:50
簡單,攞部舊機,去鴨記買張幾十蚊嘅卡,需要先開機,搞掂!
咁準快準備lol

stillgood20 發表於 20-11-25 13:15
咁準快準備lol
不用擔心,工作關係,每個同事都有舊機和Prepaid SIM可用。有需要裝apps即用。

October. 發表於 20-11-25 12:45
香港學生係有讀上去的,不過係湧去讀MASTER,我女大同幾個外國讀完返來了,佢自己都話遲d需要都會讀MASTER, ...

今年畢業生多了選擇讀master, 遇到咁嘅環境都無計,我大嗰個早已申請讀外文,希望遲下整體環境慢慢恢復

October.    發表於 20-11-25 17:48

akys 發表於 20-11-25 13:19
不用擔心,工作關係,每個同事都有舊機和Prepaid SIM可用。有需要裝apps即用。 ...
換機時,post張相分享一下.唔夠手機出聲,我會大力支持.

akys    發表於 20-11-25 14:09

ANChan59 發表於 20-11-25 09:10
我當然明白部分人選錯學科,或者被迫選擇唔喜歡的學科。但大部分人係冇乜所謂,少部分是一直有興趣,或者 ...

其实你意思指-般碩士学位、研究院定MBA? 其実碩士同MBA(好貴)都叫有人讀吖~part time咁啫……大Y未畢業都表示想讀埋碩士(不过佢会keep住做工),都唔算太無人讀既。我諗主要原因都係快快趣趣畢業揾工賺錢儲錢上車結婚……

akys 發表於 20-11-25 12:39
搵食呀!老兄!作為一個商業社會,需要用到研究院嘅知識的公司唔多,而且生活費高昂,好難讀完學士後馬上進 ...
係……碩士生係咪我要俾高尐人工?我請个大学剛異業既好了……讀咁耐書又無工作經驗又要貴尐,為乜要請呢?

Yanamami 發表於 20-11-25 18:39
其实你意思指-般碩士学位、研究院定MBA? 其実碩士同MBA(好貴)都叫有人讀吖~part time咁啫……大Y未畢業都 ...

我指研究院。
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

October. 發表於 20-11-25 12:45
香港學生係有讀上去的,不過係湧去讀MASTER,我女大同幾個外國讀完返來了,佢自己都話遲d需要都會讀MASTER, ...

Taught program 有作用,但不大。Research 係有它的优点,但唔易读。

akys 發表於 20-11-25 12:39
搵食呀!老兄!作為一個商業社會,需要用到研究院嘅知識的公司唔多,而且生活費高昂,好難讀完學士後馬上進 ...

你指的机构,很多博士都係有咗先入去,在职研究生较少,是冇之话,条路难行,迫住要读。

ANChan59 發表於 20-11-25 19:11
Taught program 有作用,但不大。Research 係有它的优点,但唔易读。

我都相信SCIENCE 既Research會好難讀,大學課程都艱深,何況研究院。

ANChan59 發表於 20-11-25 19:13
你指的机构,很多博士都係有咗先入去,在职研究生较少,是冇之话,条路难行,迫住要读。
...
係呀,冇PHD難坐正consultant成者升官。

ANChan59 發表於 20-11-25 11:07
我同意父母的理念對孩子的影響,但社會的共同理念我有保留,經驗話我知,大部分主流的理念都係人云亦云, ...

「米爾格倫實驗」(Milgram experiment)是1960 年代心理學界最著名的實驗之一,其目的是測試權威向參與者下達違背良心、傷害他人的命令時,參與者會選擇抵受壓力,還是服從權威

一般人, 思考能力是有限制的.

實驗結果, 好像是有7成多人是服從權威. (PS. 結果是62.5%完全受控)

每個人有自己思考機制.

自我檢查也好. 逆向思維也好.
幫忙思考機制完善, 強化.

‹ 上一主題|下一主題