用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 york無offer ?
go

york無offer ?

好奇一問,有冇人識人york會無offer 呢?

回覆 Nechan 的帖子

好似聽聞收生都多人? 同埋多人當後備,就算呢刻無,都會WAITING到掛。

hello_go 發表於 20-11-24 09:07
回覆 Nechan 的帖子

好似聽聞收生都多人? 同埋多人當後備,就算呢刻無,都會WAITING到掛。

我就係唸,佢會唔會有人係唔收,我無聽過唔收同waiting , 聽話呢間學院語境幾好,收費都唔平,學嘅嘢好多選擇,而且都幾大愛(emoji)

唔係好明,好多人叫York做呼吸學校 (其實呢個名幾梗耳),但又有人話佢哋派位好,同唔洗外補...
即係短短2-3年教到小朋友好標青?
不喜勿插。

以前見過有媽媽話收到reject

myhappylife 發表於 20-11-24 10:38
唔係好明,好多人叫York做呼吸學校 (其實呢個名幾梗耳),但又有人話佢哋派位好,同唔洗外補...
即係短短2-3 ...

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3816822
Yes, it is a breathing school XD

myhappylife 發表於 20-11-24 10:38
即係短短2-3 ...

小朋友標不標青是看小朋友本身。學校只是輔助。york最大優點是英文教得好,小朋友返學開心。容易入,不代表學校不好。以一間冇乜篩選小朋友的學校來說,學生的升小成績是算不錯的。外不外補視乎家長要求。

我諗最後會入讀YORK的父母,一定係有心培育小朋友的,學費咁貴都肯比喎。所以小朋友有所成長,除左學校課程,家長的配合都重要的。我覺得唔好話呼唔呼吸校,最重要小朋友讀得開心學到野。至於升咩小學,都要睇埋緣份。
就算券幼都有人入神校,名幼都有人會無直私OFFER。

即係短短2-3 ...

有教無類.... 其實咩唔係本來應該係教育嘅宗旨咩?...

佢只係易入,唔係教育無質素... 可以咁理解

只有呢度會聽到有人話被reject, 現實世界未聽過有人reject

小女 在 N 班及 K1 時因為是「細女」,所以沒有被 嚴選的名幼取錄,甚至連一個 waiting 也沒有,其後入讀了 York ,在學校的密集式功課,良好英文語境下,還有K2 下學期疫情敏悅應燮轉為Zoom 授課可以保持學生的無間斷學習,促使今天小女暫時取得 4 offers .
辦教育應該是要有教無類,每個小朋友總有他/她自己獨特的潛能,最重要是要遇上有質素和適合的學校。

ShunCheongBaBa 發表於 20-11-24 21:59
小女 在 N 班及 K1 時因為是「細女」,所以沒有被 嚴選的名幼取錄,甚至連一個 waiting 也沒有,其後入讀了 ...
父母努力+小朋友聽話嘅成果.我成日聽人話小學面試唔睇幼稚園成績, 又話唔理有咩CERT.?

點解我好似覺得非常重視呢...唔通唔重視果班家長申請2-3-4線學校?
定國際學校?

回覆樓主:

2018-2019 升小資料
雖比不上某些名牌私校,但冇篩選學校來說,我覺得算不錯了

Nechan 發表於 20-11-24 05:22
好奇一問,有冇人識人york會無offer 呢?

Yes I had a friends son got rejected.

回覆 Jazzyjayz 的帖子

好hurt喎

回覆樓主:

其實真係易入,因為校長係講座時候話佢覺得每個小朋友係unique都係可造之材,坊間interview模式好死板只係會睇小朋友做唔做到某啲task,做到就收,好似工廠製品咁。不過易收唔係一個重點,重點係你付出的學費3-4年後個成果係咪你預期嘅。york資源充足,只要家長配合學校自己俾心機跟,一定無問題。利申:已聽學校講座今年apply 西環分校有offer

luzsdavis 發表於 20-11-26 13:50
其實真係易入,因為校長係講座時候話佢覺得每個小朋友係unique都係可造之材,坊間interview模式好死板只係 ...

我上年都有猶豫入唔入所謂的係有都收的York ,  參加完活動式的面試,好似playgroup 咁,本人同小朋友都好enjoy , 校舍又夠晒寛落...
再到聽完個講座,睇埋老師既教學Demo , 就決定要入讀。

我覺得有教無類不應該是負面的。

利申:當時1歲面試,有另外2間私幼offer

york 課程真係好好, 大仔由pn讀到k3, 學校跟得好好

soha2018 發表於 20-11-26 14:02
我上年都有猶豫入唔入所謂的係有都收的York ,  參加完活動式的面試,好似playgroup 咁,本人同小朋友都好e ...

其實好多私幼都唔係難入。york是樹大招風罷了。比$就可以讀,又有良好教學,我覺得很好,很方便。