用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 ......
樓主: kiwi2007
go

......   [複製鏈接]

mcl203 發表於 20-11-25 09:50
我知,但行電話線嘅寬頻,同光纖,似乎係無分別?~~~
如果你住鄉下地方,DSL可能係唯一既選擇。

王家爸爸 發表於 20-11-25 12:13

其實係美加,不少偏遠地區都仲有用modem上網
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

王家爸爸 發表於 20-11-25 12:13

唔係靠白鴿咩?~~~

mcl203 發表於 20-11-25 12:40
唔係靠白鴿咩?~~~
白鴿既 reliability 唔高。

現今世代白鴿~hey Google ! (emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

subb 發表於 20-11-25 13:18
現今世代白鴿~hey Google ! (emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

呢隻白鴿要有訊號先識飛!~~~

大人跳舞,學生埋單!中小幼學生被迫提早收爐等放聖誕假。世事難料,誰人能估得到原來今年真正的返學日子如下:
升小-:72日
升小六/中-:84日
升中六:92日
有否第5波?不如睇睇能否捱得過第4波!睇黎都係再練熟d  IT skills 以便應付刹到埋身嘅中-自行面試挑戰。最好仲要改善以下各種配套:
~特定整潔背景板/房間 for ZOOM
~接收穩定的 home Wi-Fi
~contact list of  尖子/高材生/過來人父母 ...etc for enquiry & help
~表現穩定可靠的 smartphone, tab, iPad, MacBook....

kiwi2007 發表於 20-11-30 09:09
大人跳舞,學生埋單!中小幼學生被迫提早收爐等放聖誕假。世事難料,誰人能估得到原來今年真正的返學日子如 ...
原來真係只返咗咁少
而且初初好多學校冇網課,接下來都唔知網課可以support到幾多。

少數唔自覺的人,影響到大家,真係希望大家都自覺D

b3410 發表於 20-11-30 09:36
原來真係只返咗咁少
而且初初好多學校冇網課,接下來都唔知網課可以support到幾多。
比想像中多. 平時一年返學日子都唔夠200日.

kiwi2007嘅數字係幼小中返學日數最多的學生,其他年級,特別係K2以下的學生,上課日子少得多⋯⋯

BHA 發表於 20-11-30 10:57
kiwi2007嘅數字係幼小中返學日數最多的學生,其他年級,特別係K2以下的學生,上課日子少得多⋯⋯
...
數左2020年返左70日學, 九成係返半日

cafeva 發表於 20-11-30 10:06
比想像中多. 平時一年返學日子都唔夠200日.

通常每年上學日數190日

https://www.edb.gov.hk/attachment/tc/curriculum-development/resource-support/guidelines-sch-calendar/Calculation_of_School_Holidays_and_School_Days_in_General_c.pdf

王家爸爸 發表於 20-11-24 09:50
我一直都懷疑,八九成中學其實只睇次第收生,面試只係確認個學生正正常常。疫情只係篤破呢個現實。
...
不是啦. 曾經有間1A學校講過, 成績很好, 但面試表演差勁, 是不會收的。

cafeva 發表於 20-11-30 11:06

我細仔K2/K3返咗47日學

kiwi2007 發表於 20-11-24 00:00
新冠肺炎疫情反覆,今日更創近三個月新高,般咸道男官中亦於今午放學後突然宣布由明天起停止回校上課直至12 ...

受影響第一環:
自行表格未派已停課
部份小學呈二無限延期

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

cafeva 發表於 20-11-30 11:06
即係等於35個全日

BHA 發表於 20-11-30 11:25

我細仔K2/K3返咗47日學
而且幼稚園小朋友網課都好難搞

b3410 發表於 20-11-30 13:19
而且幼稚園小朋友網課都好難搞

我一個中學,一個小學,一個幼稚園。加埋大人WFH,lunch break又唔同時間,wifi signal 都唔太穩定,真係七國咁亂⋯⋯

medicine    發表於 20-11-30 14:14

hkpapa852 發表於 20-11-25 09:48
唔係,PCCW或舊區,好多仲係用緊電話線行寬頻,速度上限100M (通常10M/50M)
...
以前住唐樓, 係你肯比錢都冇光纖寛頻用.

回覆 hkpapa852 的帖子

係咪如果有學校一直未考呈二, 咁就全港學校都只用呈一去計自行分配?
‹ 上一主題|下一主題