用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 ......
樓主: kiwi2007
go

......  

事實係就算父母想幫手出貓, 都會比個仔Q返轉頭...哦...媽咪你出貓

subb 發表於 20-11-24 15:19
係..超趕 ! 所以當時只好專心去面試, 其他野唔做 包括D電子產品, 免得自己同自己搶網絡
BTW可以CAP 圖SEND ...

拿拿林起多條另一個網嘅2G寬頻,再另備2部手機4.5G,以備不時之需~~~

王家爸爸 發表於 20-11-24 16:40
對貧窮兒童唔公平;唔知會唔會係有意既。

對貧窮家庭,用WhatsApp一定好過zoom,應該較少人唔識用whatsapp 掛

hkpapa852 發表於 20-11-24 12:07
沙崇限時幾耐?

SPC就時一個鐘個內回覆

Spc 好似唔係1小時,30分鐘交2條片,用google form 交因印象好趕
沙崇用whatsapp 都係趕,分3次定2次交

subb 發表於 20-11-24 15:19
係..超趕 ! 所以當時只好專心去面試, 其他野唔做 包括D電子產品, 免得自己同自己搶網絡
BTW可以CAP 圖SEND ...

我記得之前有模擬,用網頁睇問題,死左。正式就變左WhatsApp 好smooth

medicine 發表於 20-11-24 17:28
一年一次又好啲……

綜援/全免可申請豁免,半免就交一半

mcl203 發表於 20-11-24 18:42
拿拿林起多條另一個網嘅2G寬頻,再另備2部手機4.5G,以備不時之需~~~
...
買埋個數碼通5G家居寬頻,基本上就全覆蓋。

王家爸爸 發表於 20-11-25 07:57
買埋個數碼通5G家居寬頻,基本上就全覆蓋。
依家用5G家居寬頻仲易出事
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

mcl203 發表於 20-11-24 18:42
...

冷靜D, 夠鐘就即/先LOAD到題目畫面  唔好用多個電子產品不停RELOAD 太家自己鬥搶網就無事啦 !
當時我家是行電話線都LOAD到 !

02413124 發表於 20-11-24 19:47
我記得之前有模擬,用網頁睇問題,死左。正式就變左WhatsApp 好smooth
模擬時,到指定出題就LOAD到,未到時間LOAD唔到,又正常 ! LOAD唔到, 唔好家中所有電子器品, 不停LOAD就OK !

我印象中正式也是LOAD學校WEBSITE, 到出題時間就即LOAD到題出來 !

subb 發表於 20-11-25 09:14
模擬時,到指定出題就LOAD到,未到時間LOAD唔到,又正常 ! LOAD唔到, 唔好家中所有電子器品, 不停L ...

模擬時係到時先load都唔得
正式都係whatsapp send題目黎

02413124 發表於 20-11-25 09:22
模擬時係到時先load都唔得
正式都係whatsapp send題目黎

正式都係whatsapp send題目黎  ~~~係 ! 但我印象中校網都LOAD到 ????
BTW其實學校反應好快, 應變做得幾好 ! 

subb 發表於 20-11-25 09:26
正式都係whatsapp send題目黎  ~~~係 ! 但我印象中校網都LOAD到 ????

我見佢話WhatsApp,冇再load 網頁啦

hkpapa852 發表於 20-11-25 08:02
依家用5G家居寬頻仲易出事
我家唔出事,可能就是行緊電話線

200904 發表於 20-11-24 09:37
回覆 hkpapa852 的帖子

所以說,是“有的”中學。有的校長已經講明如果疫情嚴重,就會直接取消面試,不會 ...
年年咁多人報,呢2年先用成績取錄,中一二先再揀,唔會錯好多,所以呢2年都會只睇成績及操行。

subb 發表於 20-11-25 09:32
我家唔出事,可能就是行緊電話線

用modem上網乎?勁!~~~

vkyu    發表於 20-11-30 14:05

mcl203 發表於 20-11-25 09:45
用modem上網乎?勁!~~~

唔係,PCCW或舊區,好多仲係用緊電話線行寬頻,速度上限100M (通常10M/50M)
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 20-11-25 09:48
唔係,PCCW或舊區,好多仲係用緊電話線行寬頻,速度上限100M (通常10M/50M)
...

我知,但行電話線嘅寬頻,同光纖,似乎係無分別?~~~

hkpapa852 發表於 20-11-25 09:48
...

..因唔知點解唔見了條寬頻線, 要機房重拉入屋.....

加個google wifi nest 就沒問題了 !

mcl203 發表於 20-11-25 09:50
我知,但行電話線嘅寬頻,同光纖,似乎係無分別?~~~

有,速度上限既分別,同埋係設備上可供使用既feature既分別