用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 ......
樓主: kiwi2007
go

......  

200904 發表於 20-11-24 09:55
回覆 jaycee_mami 的帖子

係呀。就算不提水,都免不了好奇心,想偷聽。一偷聽到,就心急想提水。 ...
一出題可以即提水, 家長反映快過面試者又唔怕被發現,公然其身不正 !

mcl203 發表於 20-11-24 10:05
係考試都有機會有人出貓,出貓提水嘅代價係~~~
如果係我,即使無疫情,我都會用 open book exam,明擺隻貓係你枱面。

cafeva 發表於 20-11-24 10:05
zoom/team/meet interview all good.
拍片就太令人難以理解.
武肺之下,好多外國既演藝類既考試都改咗用拍片,面試改用拍片,都一樣。

王家爸爸 發表於 20-11-24 10:01
你認為老師是吃素的嗎?其實有經驗既老師睇得出,而且面試只係睇個學生係唔係一切正常。如果個家長暗暗地寫 ...
我同意啊,老師肯定看得出。所以,如果家長忍不住提水,小朋友好無辜咯。
所以,萬一要網上面試,我會把自己和她老豆鎖在房間裏。(因爲我家wifi在客廳,接收信息較好,呵呵)。

subb 發表於 20-11-24 10:09
一出題可以即提水, 家長反映快過面試者又唔怕被發現,公然其身不正  !  ...
如果阿媽係 Deanna Troi,有 telepathic 既能力,咁都值得收個仔。

王家爸爸 發表於 20-11-24 10:15
武肺之下,好多外國既演藝類既考試都改咗用拍片,面試改用拍片,都一樣。 ...
演藝類既考試都改咗用拍片>>> 唔駛互動呀. 升中面試就係要睇反應.

王家爸爸 發表於 20-11-24 10:10
如果係我,即使無疫情,我都會用 open book exam,明擺隻貓係你枱面。

喂,你仲要報中學乎?~~~

王家爸爸    發表於 20-11-24 10:31

cafeva 發表於 20-11-24 10:19
演藝類既考試都改咗用拍片>>> 唔駛互動呀. 升中面試就係要睇反應.
面試只係「走程序」,係喺個次第度決定留唔留你,而唔係決定收唔收你,只要小朋友正正常常,就唔會俾踢走;然後依照無被踢走既人既次第決定收生次序。

網上面試都可接受,沙田郭氏要拍英語片tim! 將又揭起新一輪裝備競賽

王家爸爸 發表於 20-11-24 10:01
你認為老師是吃素的嗎?其實有經驗既老師睇得出,而且面試只係睇個學生係唔係一切正常。如果個家長暗暗地寫 ...

上次錄影面試,小朋友自己諗咗points,為咗流暢,同唔想鏡頭前低頭抬頭,貼咗啲提示係拍片嘅手機架。。我哋冇諗過咁會被當作出貓啊。。咁今年大家要小心啲,唔好再犯呢啲愚蠢錯誤。。。其實如果係現場,完全絕對唔會有呢啲問題。。

王家爸爸 發表於 20-11-24 10:17
如果阿媽係 Deanna Troi,有 telepathic 既能力,咁都值得收個仔。
係抵收個..........父母

今年沙祟whatsapp面試, 限時出題及交題
時間超趕緊張, 真係要臨場反應 !  

王家爸爸 發表於 20-11-24 10:28
面試只係「走程序」,係喺個次第度決定留唔留你,而唔係決定收唔收你,只要小朋友正正常常,就唔會俾踢走; ...

睇吓你考邊啲中學啦,可以係,亦可以唔係。只睇成績嘅可能適用啲~~~

醒目開學勳章

jaycee_mami 發表於 20-11-24 09:53
網上面試, 如何可以避免家長沒有暗暗地寫低 keywords去提水?
如果家長可以響個cam對住都提到水,而個小朋友又可以若無其事咁接收又自然地up得出,唔駛考中學,應該去做特務

b3410    發表於 20-11-24 11:13

醒目開學勳章

dingyan 發表於 20-11-24 10:37
上次錄影面試,小朋友自己諗咗points,為咗流暢,同唔想鏡頭前低頭抬頭,貼咗啲提示係拍片嘅手機架。。我 ...
有幾多時間錄影?如果成個鐘,學校應該預咗個個都咁做,大家起點相同

bobbob 發表於 20-11-24 10:49
如果家長可以響個cam對住都提到水,而個小朋友又可以若無其事咁接收又自然地up得出,唔駛考中學,應該去做 ...

即時諗起Mission Impossible  
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

bobbob 發表於 20-11-24 10:52
有幾多時間錄影?如果成個鐘,學校應該預咗個個都咁做,大家起點相同

唔係好記得,可能一個鐘。其實可能根本好似王家爸爸咁講,面試表現對成件事未必有好大影響,不如表現自然啲,早啲交片。

bobbob 發表於 20-11-24 10:49
如果家長可以響個cam對住都提到水,而個小朋友又可以若無其事咁接收又自然地up得出,唔駛考中學,應該去做 ...

企喺嚮個cam後面,或者放部65寸panel~~~

諗返轉頭好好笑,不過都留低咗幾好嘅回憶,片,同教訓。

好心大家都係父母,度來度去點出貓,真係笑S人

我諗講下咋,冇人會做啩?好高難度喎,情願個小朋友自己醒醒定定,自己準備好,隨機應變。