用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 蘇浙小學註冊
樓主: icymama2013
go

蘇浙小學註冊 [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

版主通知

全面禁止開立/邀請/宣傳任何親子王國以外之通訊群組

鑑於近期不斷有用戶開立親子王國及教育王國以外之通訊群組,並在版面邀請其他國民加入,過往管理團隊只會在版面作出溫馨提示,但情況一直未有改善,更有不法份子通過站外群組進行宣傳活動及滋擾國民。為保障國民安全及個人資料免被外洩,由即日起,全面禁止開立/邀請/宣傳任何親子王國以外之通訊群組,一經發現,有關帖子將會移除或屏蔽,屢次或嚴重違規者,將可被警告或禁言。

再次提醒各位國民,在參與討論時,請勿隨便透露自己的個人或通訊資料,更應避免在版面公開自己的真實姓名、電郵地址或聯絡電話,以免受到不必要的滋擾。謝謝

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

想問係蘇淅國際定本地?

回覆樓主:

蘇浙本地

flosze 發表於 20-12-14 14:54
想問係蘇淅國際定本地?

蘇浙國際好難入㗎

Superheromom 發表於 20-12-12 00:55

派位都好好喎。好奇一問點解學生可以升到國際學校,已經係好好的國際學校。蘇浙啲學生英文好勁架?另外如果比較活潑向喜歡表達的小朋友,讀蘇浙適合嗎?因為聽聞好似好嚴咁。謝謝。

booboozi 發表於 20-12-19 14:52
派位都好好喎。好奇一問點解學生可以升到國際學校,已經係好好的國際學校。蘇浙啲學生英文好勁架?另外如 ...
蘇浙本地都有不少學生母語是英文, 亦有不少是外籍學生讀本地部, 可能外國人家長想佢地學普通話

原來蘇浙小學升中成績這麼靚。請問有蘇小用家分享下,蘇小學生ECA如何?學校會在放學後辦興趣班嗎?

kristinhuang 發表於 20-12-21 16:13
原來蘇浙小學升中成績這麼靚。請問有蘇小用家分享下,蘇小學生ECA如何?學校會在放學後辦興趣班嗎? ...
蘇小最出名係冇ECA 架WOR

佢朗誦幾勁, 運動得游水校隊

加埋D捉下棋/繩結班之類冇咩野玩

回覆樓主:

什麼是 ECA?

icymama2013 發表於 20-12-21 19:57
什麼是 ECA?
extra curricular activities. 課外活動

回覆樓主:

其實有些唔係好明,人地話中學好睇小朋友小學的課外活動,但蘇小冇咩課外活動考中學都甘好既?

Superheromom 發表於 20-12-12 00:55
真的假的?如果那麼好,成績幾乎可以和三私一直比拼,應該競爭激烈才對吧?

Azzurro 發表於 20-12-22 11:05
真的假的?如果那麼好,成績幾乎可以和三私一直比拼,應該競爭激烈才對吧?
...

我睇過以前啲帖,都話KCPS啲成績拍得住三私一直。但因為向港島有更加多龍校選擇,而且KCPS比人感覺唔夠新派學校「活動教學」,所以少人討論。

Azzurro 發表於 20-12-22 11:05
...
你睇返舊帖, 就知蘇小係港島區三私一直黎。
至於為何唔太出名, 只係因為港島津貼/直資/私校一條龍神校特別多, 先令蘇小冇好直屬中學所以好多家長唔選佢姐。

但係佢本身成績係好好

icymama2013 發表於 20-12-21 22:34
其實有些唔係好明,人地話中學好睇小朋友小學的課外活動,但蘇小冇咩課外活動考中學都甘好既?
...
佢收大陸插班生, 果D應該資優好勁, IN中學應該兩文三語都非常強。(再加上大陸學生數理都好好)

icymama2013 發表於 20-12-21 22:34
...

中學都係睇成績,課外活動係配菜

請問升小一前要進修普通話嗎?
因女兒k3普通話聆聽/會話都唔識
怕佢小一開學唔適應

其實我都怕佢哋中文程度要求好高, 因為我個仔中文真係幾差, 有啲怕佢越讀越冇信心

呢個肯定唔係2019-2020年小六畢業生既升中派位結果, 原因有以下兩點:

1. 2019-2020年蘇小有160個以上(好似有18X)個小六學生畢業, 唔只129
2. 2019-2020年蘇小有學生入咗QC, 學校無理由唔講

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

ruudi82 發表於 20-12-22 14:53
佢收大陸插班生, 果D應該資優好勁, IN中學應該兩文三語都非常強。(再加上大陸學生數理都好好) ...

從大陸跟父母黎讀書的小朋友我相信不會比例上特別多資優(他們也是正常人而已)
這些初期在大陸讀書的好像普遍中文,數學比較好
是否說明香港的中文和數學教育不夠進步?
當然香港的英語也只是面向非母語人口而已,所以這些新移民要追英文程度都不難
‹ 上一主題|下一主題