用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 荃灣天佑小學好唔好?
go

荃灣天佑小學好唔好? [複製鏈接]

大家好,
如果有仔女讀緊或者知道天佑教學情況可以分享吓,因好少人講呢間學校。
我是校友,女女k2黎緊要揀小學,我應該自行揀番天佑定揀其他好?
   0    0    0    0

好~

回覆 靚靚太 的帖子

我大囡今年小一,派得唔好,上年叩門入的,之後三條一收返都放棄左。

天佑位置麻麻地,係學校裡內都聽到外面車聲,無校車。校舍舊式同細,但設備都好齊好新的。

功課唔算少,暫時每日最少有六樣,間中先有抄寫。

平時都多唔計分的評估(小測),我個人應該幾好,知到小朋友程度係邊。重語境英普,小一有輔導班。小一係雙班主任(唔知係咪每年都係),所以都照顧都每一係唔同嘅小朋友,講真老師好有經驗,對小朋友好上心,十一月頭家長日,分開見兩個班主任都大概講到我囡係咩人。近期嘅zoom ,學校支援唔錯,尤其老師係緊張小朋友可唔可以適應,因為大家好似無讀過k3 咁就上小一。

除咗學術,我覺得品德教育天佑都好著重。

未返學時,網上到天佑分享唔多,但有人提話因間佢校細學生少,校長老師記得晒每個小朋友,人人都有機會玩學校活動。依句我而家就深深感受到啦!

我家仲有個k2妹妹,都會去返天佑。

PS 每日接送家姐時,校長實會同妹妹打招呼🙋

wmkbb 發表於 20-11-29 00:50
回覆 靚靚太 的帖子

我大囡今年小一,派得唔好,上年叩門入的,之後三條一收返都放棄左。
三條一收返都放棄左邊間學校? 點解111都要放棄?

三條一係屋企樓下,用升中咁睇,同天佑差不多,但覺得天佑只有兩班,得到嘅照顧同機會都比較多啲。

整體我覺得比較適合我囡,我囡比較慢熱,唔係一個突出小朋友,但返左學之後自信左,主動左。

當然我明白好多家長唔多喜歡校舍太舊。

回覆樓主:

如果跨區000去叩天佑,會有interview 資格嗎?

應該比較難,如果已有直資或私校收左,再去叩000,可能易d

wmkbb 發表於 20-11-29 00:50
回覆 靚靚太 的帖子

多謝你咁詳細既分享呀 請問普教中小朋友容唔容易適應?你女女幼稚園階段有無學普通話?

幼稚園時都有普通,但都係唱歌仔果d,有出去學的,但因為疫情停左了。老師會就小朋友,初頭唔會全普通話。但當然家長要幫手温書同備課,同睇小朋友上堂有無留心。

仲係k2 嘅,就多d同小朋友睇書同認下字,一來叩門真係會考,二來上小一無咁辛苦。

大抽獎真係好睇彩數,如果係校友有分計就好好諗一諗,好老實講,荃灣除左頭兩三間一線,之前二線就好平均,之後就係個個唔想入果d。如果唔係有一間心水話一定好想入嘅,小朋友到邊間都係靠自己同家長努力(emoji)。

wmkbb 發表於 20-12-3 17:13
仲係k2 嘅,就多d同小朋友睇書同認下字,一來叩門真係會考,二來上小一無咁辛苦。

大抽獎真係好睇彩數, ...

我係校友有20分。我女今年k2,平時有睇書和認下字,不過無咩教佢普通話,幼稚園教得好少又停曬課學唔得幾多,只係擔心佢小一中文科好難適應。

小朋友學野好快的,初頭勤力d應該可以的,天佑每教兩三課就有唔計分嘅評估,其實都幾好,睇下小朋友跟唔跟到。

哈哈,如果你女真係入天佑,咁應該同我細囡一齊,佢都係k2

wmkbb 發表於 20-12-3 21:51
小朋友學野好快的,初頭勤力d應該可以的,天佑每教兩三課就有唔計分嘅評估,其實都幾好,睇下小朋友跟唔跟 ...

咁你囡囡有無學phoincs?係咪學左溫默書無咁辛苦?

Phonics 有呀,但未係完全讀晒,佢本身係讀英文為主嘅私幼,所以上小一都okay ,唔辛苦。

Phonics 要平時成日練習先熟,就咁外補學左唔練會唔記得

學左phonics 對默書一定有用的

回覆樓主:

受到警告
提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

醒目開學勳章 王國長老

版主通知

全面禁止開立/邀請/宣傳任何親子王國以外之通訊群組.

鑑於近期不斷有用戶開立親子王國及教育王國以外之通訊群組,並在版面邀請其他國民加入,過往管理團隊只會在版面作出溫馨提示,但情況一直未有改善,更有不法份子通過站外群組進行宣傳活動及滋擾國民。為保障國民安全及個人資料免被外洩,由即日起,全面禁止開立/邀請/宣傳任何親子王國以外之通訊群組,一經發現,有關帖子將會移除或屏蔽,屢次或嚴重違規者,將可被警告或禁言。

再次提醒各位國民,在參與討論時,請勿隨便透露自己的個人或通訊資料,更應避免在版面公開自己的真實姓名、電郵地址或聯絡電話,以免受到不必要的滋擾。謝謝!

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

靚靚太 發表於 20-12-3 19:35
我係校友有20分。我女今年k2,平時有睇書和認下字,不過無咩教佢普通話,幼稚園教得好少又停曬課學唔得幾 ...

請問是否自行20分成功入天佑

Poyau 發表於 21-11-25 23:16
請問是否自行20分成功入天佑

Yes

miriam  THX  發表於 21-11-27 00:22

靚靚太 發表於 21-11-26 19:01
Yes

恭喜自行成功
‹ 上一主題|下一主題