用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 插班灣仔St Joe
go

插班灣仔St Joe  

初小讀高主教維持級1至5名(舊年老師無講實際名次),一直唸住讀完小學先算,呢排知道多人走,一叩St Joe門就收左。如果錢完全唔係考慮因素,我又唔特別心儀QC & LS,應該轉校嗎?其實又唔特別一定要讀邊間DBS, SPCC果d, 因為高中9成9過英國讀書。不過唔知入左St Joe重大唔大機會中學考入其他有名直資?

cantona2001 發表於 20-11-23 13:52
初小讀高主教維持級1至5名(舊年老師無講實際名次),一直唸住讀完小學先算,呢排知道多人走,一叩St Joe門 ...

走呀!入左差5多直上(成績好)
將來高主教升中, 入到好過SJC嘅中學有幾多(師兄)

醒目開學勳章

cantona2001 發表於 20-11-23 13:52
初小讀高主教維持級1至5名(舊年老師無講實際名次),一直唸住讀完小學先算,呢排知道多人走,一叩St Joe門 ...
既然中學唔諗住特別讀邊間,到高中又走硬,點解仲要轉?

bobbob 發表於 20-11-23 15:19
既然中學唔諗住特別讀邊間,到高中又走硬,點解仲要轉?

覺得St Joe中學都好好,轉左可以直昇,唔洗考中學咁大壓力

cantona2001 發表於 20-11-23 15:25
覺得St Joe中學都好好,轉左可以直昇,唔洗考中學咁大壓力

SJ 同 RC 升中路無明顯分別喎~~~

醒目開學勳章

cantona2001 發表於 20-11-23 15:25
sjc有邊方面好好令你咁想轉?以令郎成績rc入硬,你哋又冇諗住考dse,學術成績更好都無用武之地

世事無絶對,有得轉就轉。試埋DB、L S?

bobbob 發表於 20-11-23 15:40
sjc有邊方面好好令你咁想轉?以令郎成績rc入硬,你哋又冇諗住考dse,學術成績更好都無用武之地 ...
初小可keep頭5,但高年級未必keep到,始終有女仔、亦有更他仔發力,轉津校,會容易keep做級頭。

醒目開學勳章

PTL_L 發表於 20-11-23 15:53
初小可keep頭5,但高年級未必keep到,始終有女仔、亦有更他仔發力,轉津校,會容易keep做級頭。 ...

就算高小keep唔到頭5,斷估唔會跌到落尾5啩?再者sjc個勢跌而rc升,過多10年8年可能又唔同睇法

除非你好享受 SJ 免費嘅英語環境教育,否則又冇必要突然轉。兩間小學考得頭嘅,都有機會入讀其他直資,不過更多係 Band 1 高主教轉去 St Jo,應該冇人 Band 1 St Jo 轉高主教。

St Jo 同高主教升中一樣,唔係「直升」,只係直屬,都要考呈分試同等自行/派位。

通常入 Sjps 目標都係 SJC, 如果 兩家軒尼詩目標係QC, 如果SJC不是你目標為什麼當初要插班呢?所有教學模式和同學要重新適應,犧牲咁大為乜呢?

梗係轉啦!sjc吸引好多喎!
希望每天開心渡過 ;-)

RC中學只是Band 1C,入大學率低過一半。

有機會轉到會SJC 一定轉喇,級數比RC高。

tpmon 發表於 20-11-23 20:13
RC中學只是Band 1C,入大學率低過一半。

有機會轉到會SJC 一定轉喇,級數比RC高。

唔考慮留港升大學喎,升大學率冇意思了。

PTL_L 發表於 20-11-23 20:25
唔考慮留港升大學喎,升大學率冇意思了。

若不考慮留港升大學,不如選間networking 較好的一間吧。

或許更適合選d中學提供IB/GCE-A level 課程,不要讀DSE課程,更方便去外地升大學。

就算轉左去SJ,升中又打算考過直資,似乎目標SPCC,DBS,跟住又高中放洋,不停的轉~~~

mcl203 發表於 20-11-23 20:33
就算轉左去SJ,升中又打算考過直資,似乎目標SPCC,DBS,跟住又高中放洋,不停的轉~~~
...

mcl203 講得好

...
又係搵著小朋友嚟搞

醒目開學勳章

...

如果係咁諗點解唔一早插spccps同dbspd?

bobbob 發表於 20-11-23 21:13
如果係咁諗點解唔一早插spccps同dbspd?
即RC—>Sjc—>Spcc/Dbs—>英國放洋 同
RC—>Spcc/Dbs—>英國放洋?

既然係最終英國放洋又唔考慮錢,何必多此轉Sjc一舉?