用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中文閱讀理解怎改善?
go

中文閱讀理解怎改善?

阿仔中文一向麻麻, 啱啱測驗又唔合格, 同佢檢討, 發現語文運用部分唔算太劣, 但閱讀理解真係完蛋, 有冇咩方法改善呢?

其實佢都睇中文故事書/小說的, 不過往往只集中嚮結局, 成日飛嚟睇, 唔知係咪咁唔慣細味內容...

應該點幫佢? 有冇補充練習推薦? 小學時買過一啲, 不過成效唔高

thank you very much

wingchk 發表於 20-11-23 13:36
建議可以睇多睇佢份卷

1. 佢岩嘅題目係咩類型?
Thank you very much, 我要再同佢再睇睇份卷了

感覺上佢通常好似只閱讀, 沒有理解, 以下類型問題都凶多吉少
- 試找出第 N 段的中心句
- 作者提及 XXX, 目的要說明甚麼?
- 作者認為 XXX 有甚麼好處?
- 根據文章內容判斷以下陳述...
- 作者為甚麼 XXX? 試摘錄有關句子, 並綜合全文加以說明

gunsix 發表於 20-11-23 15:32
Thank you very much, 我要再同佢再睇睇份卷了
最近我也在諗點樣可以提高中文閱讀理解。你舉例的題目,的確都係好常見的考試出題方式。經常搞到小朋友一頭霧水,而且可能作者自己都唔識答
思路非常之目標為本!

咁不如從出題目的人角度來睇,想考同學的什麼能力?

例如找中心句,相對比較簡單,用刪除法,先刪除所有描寫/補充說明/舉例子,交代背景資料等句子,最後的一兩句,再做判斷。

提及XXX,目的?
例如XXX是人物描寫,考察的重點可能就是對人物描寫各種手法有何好處之類。
例如通過XXX,描寫了人物的神態/心裏/動作,表現了XXX性格/形象。

暫時只修行到呢個水平,其他有待各位高人補充

補充說明,閱讀理解因為要自己寫出答案,所以同學要識得第一,理解,第二,總結概括,第三 表達出來(寫)。

所以三個步驟都可能出現問題。

小朋友中幾?

gunsix 發表於 20-11-23 13:01
阿仔中文一向麻麻, 啱啱測驗又唔合格, 同佢檢討, 發現語文運用部分唔算太劣, 但閱讀理解真係完蛋, 有冇咩方 ...

個人認為,睇書跳嚟睇不能幫助孩子增加閱讀理解的"功力",細味咀嚼十分重要,我女累積多年睇書的習慣下,縱然响圖書館借錯不合心水的書籍也堅持要睇晒為止,我問佢何不放棄睇過另一本,她說堅持到最後有時都有DD驚喜,可以睇到不同作者的不同的寫作風格,都學到嘢嘅!故,睇書係增強閱讀理解的不二之選。

gunsix 發表於 20-11-23 13:01
阿仔中文一向麻麻, 啱啱測驗又唔合格, 同佢檢討, 發現語文運用部分唔算太劣, 但閱讀理解真係完蛋, 有冇咩方 ...
香港既閱讀理解,同中文好壞無太大關係。有人試過幾將DSE既閱讀理解俾原文作者做,佢哋都話無把握合格。由此可見,想係香港既閱讀理解攞高分,重點唔係理解篇文章既原意,而係理解香港既出題老師普遍點理解篇文章。買多幾本有答案既閱讀理解嚟睇,諗下點解你既理解同出題既唔同,然後記住個差異,下次做既時候「修正」。

October.    發表於 20-12-7 19:47
MrBeast    發表於 20-12-7 17:52

b3410 發表於 20-11-24 08:38
補充說明,閱讀理解因為要自己寫出答案,所以同學要識得第一,理解,第二,總結概括,第三 表達出來(寫) ...

認同你所講的,中文科老師經常節錄一些出名嘅"作者"的文章出來給學生們先行去"理解"一下文章內容,再响班上與大家討論文章的內容再得出一些"總結"來,因為不是人人都有著相同的理解,故必需經過討論和總結,學生們才有把握寫出和"表逹出來"的答案。

gunsix 發表於 20-11-23 15:32

想提升中文閱讀理解1.上堂專心聽老師講解,或回家search youtube 睇其他老師講解,圖文並茂,容易吸收

2.課文的練習或學校工作紙認真做,老師對答案時專心聽和寫底,可以再有時間理解和吸收。老師無答案可以上網自己search

3.如果學校少練習做(有哋學校係一本本做或老師派唔少工作紙)自己想提升的話,可以做課本後的閲讀理解或買練習自己做,我反而不喜歡學校谷,自己可以根據自己程度和時間安排,選練習做。最緊要透過答案領悟,再理解。 程度提升咗亦更宜理解和吸收老師上堂講解。學校考好多課外知識,測驗,考試前可以做吓

4.除咗做練習,亦要睇多些書,多些文章,平時要留意字的解釋和句子意思。因為高班用字會深,唔識的話會影響理解。

b3410    發表於 20-12-5 10:54

busybeebee0713 發表於 20-12-4 15:20
你小朋友中幾?而家啲閱讀理解好似唔止要閱讀/睇書咁簡單... 老師叫我囡囡做多啲練習,要操個出題模式喎:z ...

我同您選了同一本。阿囡無補習,學校無額外閲讀理解,考試課外佔分好重,出卷深,中一停課期間,多管齊下,中文提升了唔少,現在中二可以測驗,考試前做主要睇中作者而選,阿囡會因為喜歡某位作者文筆,再選佢哋作品睇!

bbc2018 發表於 20-12-5 10:42
我同您選了同一本。阿囡無補習,學校無額外閲讀理解,考試課外佔分好重,出卷深,中一停課期間,多管齊下 ...

可以分享如何多管齊下嗎? 謝謝。
依家上zoom多過面授,學校根本教唔切,真係比以前更加需要懂得自學。

S-Kwok 發表於 20-12-5 12:06

可以分享如何多管齊下嗎? 謝謝。

不要只注重白話文,文言文亦要打好基礎。其實可以互補,相互提升。
最早期學校停課,學校還末有online learning,我叫佢search YouTube 睇文言文的課文動畫,可能比較生動解説,令佢有興趣睇世說新語,有導讀,賞析與點評,令佢可以理解篇文言文,佢有興趣,幾日已睇曬,我唔會限佢一日一篇,因阿囡如果有興致,佢係會好專注,亦會翻睇。

當然亦多了時間睇散文,小説

有了底子,那段時間,老師給功課,會容易理解和認真解答

同時亦趁時間在寫作方面下功夫,停課在家,佢可上網有更多時間找資料,有時間用mindmap 寫大綱,佢話停課前要即堂交,無太多時間寫,現在可以令佢寫作更加打好基礎和信心。

提升語言是多方面的!

bbc2018 發表於 20-12-5 15:47
不要只注重白話文,文言文亦要打好基礎。其實可以互補,相互提升。
最早期學校停課,學校還末有online lear ...

謝謝分享。
態度真係好重要,願意花時間付出的同時,亦用心去學習,因為付出,所以值得擁有。

S-Kwok 發表於 20-12-5 23:06
謝謝分享。
態度真係好重要,願意花時間付出的同時,亦用心去學習,因為付出,所以值得擁有。
...
大家傾吓,可以多些啟發!

bbc2018 發表於 20-12-5 15:47
最早期學校停課,學校還末有online lea ...

唔知點解,即使有範文佳作比仔仿寫,佢覺得好難寫,或者仍然好難掌握詳簡描述嘅位置。

S-Kwok 發表於 20-12-6 17:01
唔知點解,即使有範文佳作比仔仿寫,佢覺得好難寫,或者仍然好難掌握詳簡描述嘅位置。
...

您仔仔可能剛剛先開始睇,要時間理解和消化
如果小學或中學老師教作文教得有系統的話,亦會比較容易掌握。

S-Kwok 發表於 20-12-6 17:01
...
老實說,那些文章小弟真頂唔順,寫就更加唔洗講

MrBeast 發表於 20-12-7 17:56
老實說,那些文章小弟真頂唔順,寫就更加唔洗講

一啲啲啦,有啲我都覺得幾寫得幾靚嘅。 不過,成日見到一心喺文章出現,覺得好好笑。

其實有時覺得都幾無耐,為咗要攞到好成績、大學入場券就要跟遊戲規則,文章某程度上都係一堆堆砌。