用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 感覺亞仔有啲委屈,點做好!!
go

感覺亞仔有啲委屈,點做好!!

我仔小學時有個要好嘅同學仔,一齊參加學校冰球校隊,一齊補習,到現在都係一齊,今年升中都同一學校,但六年級下學期開始,我覺得個同學仔好唔聽話,成日蝦我個仔,每次出去訓練,我都叫亞仔讓佢,唔好同佢爭,個同學仔成日要爭第一,唔輸得果種,打冰球亞sir話唔可以自己一個打晒,要交波比隊員,教練琴日安排我仔同佢一隊,咁我仔就出聲,亞Sir話要交波,跟住個同學仔一野衝埋我仔度整到佢隻手,我仔好嬲,唔開心,仲話點解次次都要讓佢,好委屈,仲話以後唔想見到佢,佢去訓練個日我唔去,但我同佢嫲嫲係好友,又唔可以話佢個孫,同埋佢個孫好多辯駁,死都講返生,明明自己錯又唔認,話我仔唔啱在先,咁點搞好?

咁除咗練波,你仔日常係咪同佢一齊玩?

你最錯係一直叫你仔讓佢。有d人,你讓佢佢會心懷感激。但呢d人少,多數係得寸進尺。

Jane1983 發表於 20-11-23 12:45

你最錯係一直叫你仔讓佢。有d人,你讓佢佢會心懷感激。但呢d人少, ...
同意。
私底下同教練講罰同學仔停賽一次,or 做龍門

王家爸爸    發表於 20-11-24 17:04
Jane1983    發表於 20-11-23 15:36

Jane1983 發表於 20-11-23 12:45

你最錯係一直叫你仔讓佢。有d人,你讓佢佢會心懷感激。但呢d人少, ...

除咗練波,平日會一齊去補習社補習。

我叫佢讓係唔想大家受傷,但有咩辦法可以做?我估佢因為佢父母唔理佢而導致佢有依啲情況出現,我仔嬲到話要delete佢個whatapps

醒目開學勳章

CYWYBB 發表於 20-11-23 12:57
除咗練波,平日會一齊去補習社補習。

我叫佢讓係唔想大家受傷,但有咩辦法可以做?我估佢因為佢父母唔理 ...
中學生自己拆掂佢,叫教練唔好編埋一組練習,去補習亦唔駛坐埋一齊

回覆樓主:

男仔係咁,小學六年級起校車到都仲爭位爭落車,反而女仔就吾會。細過彼此越玩得熟就越多爭拗。
可以先同教練傾,等教練處理,去表達家長擔心,教練應該識做。
好多男仔,要等到中三先冇咁多幼稚行為。
妹妹豬 齊來做個好朋友)

CYWYBB 發表於 20-11-23 12:31
我仔小學時有個要好嘅同學仔,一齊參加學校冰球校隊,一齊補習,到現在都係一齊,今年升中都同一學校,但六 ...

我覺得仔仔prority高過好友,同埋向個小朋友家長投訴可能都幫緊佢哋,畢竟小朋友需要知道一定唔可以憑自己情緒故意傷害別人。

其實之前都試過一次,教練一人一個球訓練,佢同學仔跑過去亞仔度,將佢個球打走,搞到我仔好嬲,我叫亞仔大方啲,唔好計較,佢都聽我講,但個同學仔變本加厲,我諗真係要同教練傾下,個同學仔家長都知,叫佢同我仔道歉,但個同學仔話佢無錯,仲諸多藉口

CYWYBB 發表於 20-11-23 15:26
其實之前都試過一次,教練一人一個球訓練,佢同學仔跑過去亞仔度,將佢個球打走,搞到我仔好嬲,我叫亞仔大 ...

好簡單,岩傾就継續,唔岩傾就byebye,大個仔了,自己決定~~~

回覆 CYWYBB 的帖子

如果只係隊友同埋放學一齊去補習,而唔係日日一齊玩,一齊小息、吃飯的friend。容易做好多,同教練講唔好一組,放學亦唔使一齊去補習。甚至可以改日子,佢逢一、三,你仔二、四。
會動手推朋友,自己一定無錯,歪理多多的,根本係少年丁蟹,避開算啦。

你仔對朋友無理的行為,會強烈表示不滿,有是非感。話以後唔想見到佢,想delete佢的whatsapp,係懂得保護自己,stands up for himself,呢d都係你教得佢好,佢慢慢成長後,會懂得對壞朋友和爛桃花企硬。

Jane1983 發表於 20-11-23 15:54
你仔對朋友無理的行為,會強烈表示不滿,有是非感。話以後唔想見到佢,想delete佢的whatsapp,係懂得保護自 ...

我同意,因為細個唔開始教,大個無得教,亦教唔聽。

我小朋友以前有類似情況,不過簡單好多,最好的辦法真的是避開會碰面的機會,因好難每次投訴對方,更何況冰球好危險,男仔衝動上來好容易造成嚴重損傷。

大个仔,人際关係自己拆掂佢囉,家長只做聆聽者,唔洗插手。佢有咩不满,自己同教練反影……第日做野都会遇上各式奇形怪狀既人,而家由細开始練習点面对都係好事。

retriever    發表於 20-11-26 14:34

Yanamami 發表於 20-11-23 18:45
大个仔,人際关係自己拆掂佢囉,家長只做聆聽者,唔洗插手。佢有咩不满,自己同教練反影……第日做野都会遇 ...
yes, 中學生,自己處理。delete whatsapp,搵教練,由佢自己決定。佢佢識得發脾氣,好事,最驚逆來順受,捱到最後爆煲。

Yanamami 發表於 20-11-23 18:45
大个仔,人際关係自己拆掂佢囉,家長只做聆聽者,唔洗插手。佢有咩不满,自己同教練反影……第日做野都会遇 ...

超同意,學校係社會嘅缩影,將來有機會遇到更多更衰嘅人,一定要學懂如何面對,所以如非必要家長都别插手,放手比機會佢哋自己學處理。

洋蔥頭媽咪 發表於 20-11-24 10:58
超同意,學校係社會嘅缩影,將來有機會遇到更多更衰嘅人,一定要學懂如何面對,所以如非必要家長都别插手 ...

x2
其實家長你是否仍然次次管接送 睇晒成場?
再晤係 轉第間玩 轉補習班
好多解決方法
但我一定晤會同對口家長講
講都晤會習唔幫自己個仔

CYWYBB 發表於 20-11-23 12:31
我仔小學時有個要好嘅同學仔,一齊參加學校冰球校隊,一齊補習,到現在都係一齊,今年升中都同一學校,但六 ...

嗯? 九成似小兒小五時的遭遇喎,男孩子嘛,碰撞受傷都常有。當年他倆都是糾纏了很久,我會久不久問吓,引阿仔傾訴吓,亦期待佢自己解決到。 ( 小小經驗分享,俾您參考吓吖。)

最終我們商討了一個行動:
阿仔鼓起勇氣,第二日在校時將佢拉埋一邊,雙眼直視丶平心靜氣問:「 我們曾經是很要好的朋友,為什麼現在我會覺得您在處處針對我? 有原因嗎? 或者我有什麼不好丶做錯了? 今日最少要溝通清楚,唔好屈住屈住啦。」

朋友一愕,即時回應是「沒有的事,我們當然是好朋友喔!」然後高佢一個頭的巨手,伸過來環在他肩上,有說有笑⋯⋯

haha 人生不是 fairy tale,沒有 happily hereafter 啦! 只是從此平起平坐,欺凌不再。我們家長最想知道的起因? 要請教專家啦。(彩疍:多年後佢哋又被編埋同一班,相處融洽,玩得好開心。)

P.S.   佢真係覺得 ( 咁係佢衰先,向亞Sir 投訴!) 唉!每個人都覺得自己啱㗎
" 先: 咁我仔就出聲
  後: 亞Sir話要交波 "

MrBeast    發表於 20-11-25 07:33

Jane1983 發表於 20-11-23 15:54
你仔對朋友無理的行為,會強烈表示不滿,有是非感。話以後唔想見到佢,想delete佢的whatsapp,係懂得保護自 ...

前幾日又要打冰球,我叫亞囝去完補習社之後同埋個同學一齊去地鐵站等我,因為佢哋遲咗10分鐘先到,我就問亞仔,佢個同學答,個個脂肪好多個個係補習社坐到咁入,搞咗好耐先行到出嚟,我之後問亞仔,因為早到補習社老師叫佢坐入面,我當時聽到個同學咁講,真係嬲嬲哋,乜而家啲小朋友把口咁衰

CYWYBB 發表於 20-11-27 12:13

前幾日又要打冰球,我叫亞囝去完補習社之後同埋個同學一齊 ...

佢把口係刻薄d ,不過同蝦你個仔比,呢件算小事。

其實初中的男仔唔細唔大,有d係鍾意語出驚人,覺得好有型。唔講粗口淫褻嘢,唔係太惡毒,就當聽唔到算啦