用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 直資好或是津校好?
go

直資好或是津校好? [複製鏈接]

你哋好,可給意見兩類型中學中,哪種較適合小六男文靜型?不介意男/男女校.?
   3    0    1    0

星星好 發表於 20-11-23 11:27
你哋好,可給意見兩類型中學中,哪種較適合小六男文靜型?不介意男/男女校.? ...
津校就好似中餐,直資就好似西餐。首先,中餐、西餐喜好一樣,唔可以話邊種好啲。第二,就西餐嚟講,你講緊既係法國鵝肝醬,定係豉油西餐廳既瑞士雞翼?
同中餐、西餐亦各有喜好一樣,津校同直資都係各有優勢。最重要既係:小朋友作為用家,佢自己點睇?
更重要既係即使係西餐,唔同既菜都好大差異,SPCC同某啲B3既直資,可以係一天一地。

你哋好,可給意見兩類型中學中,哪種較適合小六男文靜型?不介意男/男女校.? ...

直資資源一定比津校好,包括校園設施,課外活動,課程設計/配套,高中選科較彈性,另可考慮埋DSE/IB/IAL選擇。

其實無論直資定官津,好睇自己想要D咩?始終適合中學最為重要。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

直資資源一定較多,但直資老師變動有機會多D

是Band 幾(頭/中/尾)生?

有冇限制只去某一區讀或不去某些區讀。

目前在那一校網讀? 會否打算升中轉校網?

你提供上面資料先,各會員便可推介你合適的官津和直資給你參考。

回覆 IloveJJ 的帖子

我既回覆入面冇話係壞事,只係講個FACT不過眼見有直資要9月出BONUS留老師,
如果我見到小朋友10月轉老師,我唔會覺得係好事
另外,亦因為直資老師唔一定年年跳PT同供MPF,有唔少直資新老師儲左1,2年經驗教得好既,都會走番去津校
有時會變相年年要再培訓過一批新人

因呢個係事實,我之前做呢行,亦有唔少朋友做呢行,同唔同幼稚園同學讀唔同學校,所以有此結論其實津小同津中都會有後生老師
不過老實講,唔少朋友同時有津同直資OFFER,我冇一個朋友簡直資,棄直資
舊校係1A亦唔少同事係直資轉過黎,但走既冇一個去直資

IloveJJ 發表於 20-11-23 14:12
因為我見你講過好多次,所以有咁既疑問。
咁可能我好彩,仔津小無遇到老師中途走(但其他班有)
而家中學 ...

我女津校有幾位old seafood老師hea到呢。。。反而近幾年新請較年輕老師幾有heart。

不過每間學校都有hea老師,睇下嗰年好唔好彩遇到。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

https://www.edu-kingdom.com/foru ... =%E7%9B%B4%E8%B3%87

如果BAND2生的話又想EMI,直資都係一個選擇

官校我唔知,津校多數一簽1-3年CONTRACT,表現好先會PERM,唔OK就BYEBYE,個往經驗太約,每年5-10個新老師太約留低既最後又轉到PERM得1-3個再加埋退休轉職,所以每年KEEP住都會有新老師

gracelam 發表於 20-11-23 14:40
我女津校有幾位old seafood老師hea到呢。。。反而近幾年新請較年輕老師幾有heart。

不過每間學校都有hea ...

就係嘛,我唔覺得年輕老師就係爭啲。當年我預科個Econ miss第一年教,起初都覺得佢得唔得架!?點知咁多個老師中佢最好,我地全班econ個個C或以上架...之後學校摺左佢做左補習名師,佢教econ堅係有料架

回覆 gracelam 的帖子

Agree所以我唔係話新老師唔好,係未必留到好既新老師
因幾年前有個數學老師話佢計過,一般直資老師同官津老師退休金可以爭200萬,不過我自己冇計過

王家爸爸 發表於 20-11-23 11:37
津校就好似中餐,直資就好似西餐。首先,中餐、西餐喜好一樣,唔可以話邊種好啲。第二,就西餐嚟講,你講緊 ...
好搞笑的比喻
我個人,希望小學階段最好讀直私,因為相對來講學生之間差異不太大,學校課程,進度,活動等等都比較容易安排。

中學其實反而冇所謂,因為官津校也有banding, 現相對來講學生程度比較容易掌握。而直資自主彈性大,資源多,同一個級數,可能更加可以吸引到相對比較優秀同學入讀。不過,好的官津,也可以做到豐富的課外活動和選科組合。所以,中學反而唔需要考慮直資還是官津,唔使限制自己,適合自己的就最好。

個人認為,一間學校好與不好不在乎需不需要駛錢讀,而是需要親身和小孩子去學校簡介會感受一下學校屬咩"土壤",要去哪一塊田才可以令自己的孩子""茁壯成長""。

b3410 發表於 20-11-23 17:23
好搞笑的比喻
我個人,希望小學階段最好讀直私,因為相對來講學生之間差異不太大,學校課程,進度, ...

如果唔想考dse,就只可考慮直資
‹ 上一主題|下一主題