用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 唔讀下半年k2,可否上year 1
go

[小學] 唔讀下半年k2,可否上year 1

疫情甘樣,想quit k2,廢時浪費錢上video, zoom,將in Rc, 有買inr,本身第二间is讀k2,已有直上offer,有無話要k2畢業證書先升到?

回覆 nganpingada 的帖子

如果原校正常都要一路讀先可以俾你直升, quit左想要再讀就要重新申請, 你應該問返學校
另外會唔會手頭有其他year1 offer 先至考慮quit會好啲?

nganpingada 發表於 20-11-23 05:30
疫情甘樣,想quit k2,廢時浪費錢上video, zoom,將in Rc, 有買inr,本身第二间is讀k2,已有直上offer,有無話 ...

可以同你分享我本人經驗,我仔幼稚園因為換校長,我哋K2讀咗九個月就退學,無畢到業。今年我想再報學校嘅時候,學校需要兩年嘅report,要交K2嗰份,我都有啲頭痕……結果交左K2上學期,希望收貨啦。
如果你有信心RC會收,讀咗又唔會轉校嘅話,唔讀K2學術上應該冇大問題。

原校就一定要讀完K2先可以升到啦. 不過如果你出面已經有year 1 Offer, 基本上佢哋唔會再睇你K2下學期嘅report 㗎啦. 我個女上年有IS 收, 我哋都quit左 K1.

你quit左就一定返唔到原校Y1. 但係你又未有RC offer, 所以都唔建議你quit K2.

nganpingada 發表於 20-11-23 05:30
疫情甘樣,想quit k2,廢時浪費錢上video, zoom,將in Rc, 有買inr,本身第二间is讀k2,已有直上offer,有無話 ...

我都有咁諗法,等Y1 offer,  就可能quit k2,家下真係浪費錢,k1 到今日,加埋都冇返六個月學。 如果出年真係又有得返學,就搵間local k 讀埋果幾個月,當學下中文算。

回覆 kriskris55 的帖子

可做插班?

nganpingada 發表於 20-11-23 15:18
回覆 kriskris55 的帖子

可做插班?

Local k? 有位就可以插吧

kriskris55 發表於 20-11-23 11:13
我都有咁諗法,等Y1 offer,  就可能quit k2,家下真係浪費錢,k1 到今日,加埋都冇返六個月學。 如果出年 ...

我同你一樣打算,不過我1月先知有冇offer.

咁如果疫情去到year 1又大半年無得返學呢? Y1 學費仲貴 又quit? 下年再插y2?

咁如果quit左k2兩個月之後 有大量疫苗 全世界回復正常 會唔會後悔小朋友無得返學? 又覺得學術輸蝕?

到時Y1追得辛唔辛苦呢?無左既學習習慣又點建立返呢?

我無意見 只想帶出一啲scenario同考慮

Don’t know when can resume face to face k2 ..

原則上係可以,但係有樣嘢你要知。第時如果你考慮轉校,學校係有要求你交report,又要期末學術報告。不過而家疫情,我諗大家都理解。不過係下下都要解釋。

原校K2直上Y1, 你現在quit了如何直上?

另外睇吓自己學校課程,好多K2其實教緊好多野,例如phonics同reading,又有assessment, 你唔上就自己跟番。