用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 揀九龍城定深水埗網升中
樓主: coco_1982
go

揀九龍城定深水埗網升中 [複製鏈接]

醒目開學勳章 貢獻勳章

YmOra 發表於 20-11-26 09:48
那種說法也曾聽過,但個人認為有DD取巧,因為用"最大"不多於10%來釐定係有DD不對勁,應該用"最少" ...
其實,如果係1B,即約12-23 percentile ,咁點跌都跌唔到去33.3 percentile 外,就無問題啦
恐龍家

hkpapa852 發表於 20-11-26 10:41
呢個問題好複雜好難估計, 睇下我呢個帖入面講既估計方式:

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=re ...

請問hkpapa852,

呈分排名:
學校排名已根據學科比重調整,但沒有使用標準化分數;只要小朋友分數不是比其他人高或低很多(outliners),校內排名跟呈分排名是否接近一樣?

校外成績配對:
EDB是每次呈分都配對一次,還是三次呈分後才為總排名配對呢?

謝謝(emoji)

小曳人 發表於 20-11-26 12:47
其實,如果係1B,即約12-23 percentile ,咁點跌都跌唔到去33.3 percentile 外,就無問題啦 ...

現實中,無人知道自己係咪全港1B或地區1B,更唔會知道隔離網學校既平均水平

如果全校得3個B1,唔通排第二個位係1B?
相信更大機會係3個都只係1C
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

BHA 發表於 20-11-26 12:50
請問hkpapa852,

呈分排名:

(1)唔會一樣,差異仍然有機會好大
(2)每次呈三配對一次,各次相加再計平均
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 20-11-26 12:54
(1)唔會一樣,差異仍然有機會好大
(2)每次呈三配對一次,各次相加再計平均
...

明白,謝謝

借貴地問下,女孩子選深水埗區好還是九龍城好,B1B吧

小曳人 發表於 20-11-26 12:47
其實,如果係1B,即約12-23 percentile ,咁點跌都跌唔到去33.3 percentile 外,就無問題啦 ...

認同呀!B1b跌極都應該係B1組別學生,不會跌至B2組別。個人認為,轉區之升跌Band應該响"正負1小格",即B1b升上B1a或跌至B1c左右。

blackjoe333 發表於 20-11-26 13:10
借貴地問下,女孩子選深水埗區好還是九龍城好,B1B吧

以"大抽獎"而言,B1b成績响"九龍城區"進行大抽獎會有較多選擇。

YmOra 發表於 20-11-26 13:40
以"大抽獎"而言,B1b成績响"九龍城區"進行大抽獎會有較多選擇。

謝謝(emoji)

YmOra 發表於 20-11-26 13:40

YmOra 講得好客觀。

YmOra    發表於 20-11-29 14:54

班主任話誇區到九龍城都唔會跌banding,咁應唔應該誇網?(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

coco_1982 發表於 20-12-28 12:12
班主任話誇區到九龍城都唔會跌banding,咁應唔應該誇網?(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)
...

咁就當然跨啦  

(emoji)(emoji),謝謝(emoji)(emoji)

elbar 發表於 20-12-28 16:18
咁就當然跨啦

其實係擔心老師準唔準確?

coco_1982 發表於 20-12-28 16:43
其實係擔心老師準唔準確?

是否讀深水埗區內一線小學 (如SFA,茘枝角天主教這些)?

學校有冇公佈級名次? 如有,知不知過往B1C生入不入到九龍城B1中學?

有時小學/老師將你做gambling。 派到差,風險你承擔; 派到Band 1 英中,小學的升中派位便靚。

因大抽獎計晒呈1 至 呈3成績。如呈3保証成功提高到Band 1B,便當然安全; 如呈3成績考得差,當然有風險跌到Band 2。可惜申請轉校網大抽獎,是等不到呈3的成績公佈。

學校沒有公佈級名次

coco_1982 發表於 20-12-28 23:30
學校沒有公佈級名次

如果你決定轉九龍城區大抽獎,便要現在開始操囝囝準備考好呈3,希望成績比呈1、2好。那麼不確定會否跌Band 的因素便可完全解決。

mcl203 發表於 20-11-25 17:50
九龍城係大網,有4X間小學,當中似乎有1X間坊評比較特出。誇網有無好處,可能去比較自己學校Vs九龍城其他小 ...

拿,所以我咪自行揀間2A囉!我哋學校弱雞到唔可以再弱雞,等大家仲話我唔揀間好D!

tpmon 發表於 20-12-28 23:59

如果你決定轉九龍城區大抽獎,便要現在開始操囝囝準備考好呈 ...

好的,唔該晒你
‹ 上一主題|下一主題